Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«… Αν χάσουμε και τον τουρισμό, τότε πραγματικά χαθήκαμε!...»

Υπογράφει ο: Γιώργος Καραχάλιος

                          Δημοσιογράφος – Φιλόλογος       

 



Δύσβατος και ανηφορικός ο δρόμος που διανύει, τούτο το καλοκαίρι, η Πατρίδα μας και οι Έλληνες πολίτες… Κι ακόμη δυσκολότερος                      «ο δρόμος της επιστροφής προς την Ιθάκη μετά από τόσα χρόνια… Μύκονο!..»
Δύσκολες και ανηφορικές οι «αναβάσεις». Ελικοειδής η ανηφόρα. Σε  κάθε στροφή  είναι επόμενο να επιφυλάσσονται και νέες εκπλήξεις!...
Μεσοκαλόκαιρο λοιπόν, κι ήρθαν όλα τ’ αναπάντεχα. Τέθηκαν «επί τάπητος» όλα τα απρόσμενα και μη προσδοκώμενα. Και τα αδύνατα  έγιναν δυνατά.
Και, φυσικά, και πάνω απ’ όλα, δυσκολότερο το εγχείρημα της… μετεξέλιξης της Ελλάδας από «χώρα χρεωκοπημένη» σε  «χώρα … χωρίς προβλήματα». Ένα το ζητούμενο: «η σωτηρία, η διάσωση του τόπου».
Κι από την άλλη, επιτακτικό και δικαιολογημένο προβάλλει το ερώτημα: «Μπορούμε;»… Σ’ έναν αναγκαίο ωστόσο συνδυασμό, αλλά και συνταίριασμα – αντιστάθμισμα μ’ εκείνο το ισχυρό «Θέλουμε;».
Δύσκολη η απάντηση. Δυσκολότερος ο συνδυασμός. Διαρκής και  άνισος ο αγώνας. Χωρίς χαλάρωση οι προσπάθειες και οι δράσεις, καθώς όπως έγραφε… ο λαϊκός συνθέτης Άκης Πάνου: «Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξεις, όταν χαλάσεις εντελώς».
Και εν μέσω λοιπόν κρίσης, εν μέσω καλοκαιριού και μεσούσης της τουριστικής περιόδου, κοντά… στο «Μένουμε Ελλάδα» έρχεται να προστεθεί το … «Επιλέγουμε Ελλάδα»!..  Η μοίρα και η τύχη τούτου του τόπου άρχισε να μας χαμογελάει και να μας «κλείνει πονηρά το… μάτι» με την αύξηση των τουριστών που ήρθαν, έρχονται και θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα… Τα χαμόγελα των ανθρώπων του τουρισμού δεν κρύβονται, καθώς ο τουρισμός φαίνεται να προσφέρει φέτος την πλέον αισιόδοξη προοπτική σ’ αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο καλοκαίρι.
… «Σανίδα σωτηρίας» λοιπόν ο τουρισμός, στον οποίο έχουν επενδυθεί πολλές προσδοκίες… «Ξαναζωντάνεμα» της τουριστικής κίνησης και της αγοράς και ταυτόχρονα  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που ωστόσο προϋποθέτουν μια συλλογική συνέργεια όλων αυτών που εμπλέκονται, με κάθε τρόπο και δράση, στον τουριστικό τομέα…
Ο Τουρισμός αφορά όλους! Και ο τουρισμός σημαίνει και υποχρεώσεις!
Δεν αρκούν οι αξιόλογες και αξιέπαινες στοχευμένες προσπάθειες, πρωτοβουλίες, δράσεις, κινήσεις και αποφάσεις που παίρνουν στο «Στρατηγείο της Αμαλίας 12» στο Σύνταγμα, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τάσος Λιάσκος.
Τι κι αν πασχίζουν καθημερινά η Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού να βρει η Ελλάδα το βηματισμό της στην τουριστική πολιτική και φυσιογνωμία της και να βελτιώσουν την τουριστική εικόνα της χώρας….



Τι κι αν αγωνίζονται, σε καθημερινή βάση, να …. «βάλουν το τρένο στις ράγες» τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό….
Τι κι αν η Όλγα και ο Τάσος διατυμπανίζουν ασταμάτητα προς κάθε κατεύθυνση πώς από τον επαγγελματισμό του καθενός και την άρτια εξυπηρέτηση των τουριστών – επισκεπτών – πελατών κρίνονται πολλά για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω η χώρα μας στον τουρισμό…






Τι κι αν πασχίζουν «να κεντρίσουν το φιλότιμο» του κάθε εμπλεκόμενου στον τουρισμό…
Όταν από την άλλη για κάποιους αμετανόητα ασυνείδητους ξενοδόχους, εστιάτορες, ταβερνιάρηδες, ταξιτζήδες κ.α., η αύξηση των τουριστών αποτελεί «αρπαχτή και ρεφάρισμα»;
Δεν μπορεί, βρε αδερφέ, να χρεώνεις στους πελάτες του ξενοδοχείου σου έξι ευρώ ένα freddo cappuccino!..
Δεν μπορεί να χρεώνεις στον πελάτη της απλής ταβέρνας σου μια ποικιλία (…θεός να την κάνει!) για δυο άτομα (4μαρίδες, 4γαρίδες, 4καλαμαράκια, 4κομματάκια ντομάτα και αγγούρι και 4 ελιές…) και μια μπύρα τριάντα ένα ευρώ και είκοσι λεπτά!...
Δεν μπορεί ως επαγγελματίας να μην κόβεις αποδείξεις και να δυσανασχετείς,  όταν σου τις ζητούν οι πελάτες σου!...
Η μείωση εξάλλου του ΦΠΑ που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός αποτελεί – εκτός των άλλων – και μια ευκαιρία ένδειξης εθνικής και κοινωνικής υπευθυνότητας από τους επαγγελματίες , προκειμένου να αξιοποιήσουν το μέτρο και να το μετακυλήσουν άμεσα στην κατανάλωση.
Και τούτο ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονα να συμβάλλει ουσιαστικά στην επιχειρηματολογία για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό πακέτο.
Θα πρέπει παράλληλα, ωστόσο, να επισημανθεί πως μεμονωμένα περιστατικά ασυνέπειας, αισχοκέρδειας και παραβατικότητας δε θα πρέπει αδιακρίτως να χαρακτηρίζουν το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τους εστιάτορες, τους μαγαζάτορες και όλους όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό.
Η συντριπτική πλειοψηφία έχει γνώση πως διανύουμε μια εποχή που ο τουρισμός αναδεικνύεται, περισσότερο παρά ποτέ, σε σημαντικό στυλοβάτη της Εθνικής μας Οικονομίας.
Είναι ξεκάθαρο άλλωστε το ερώτημα για τον καθένα επαγγελματία του κλάδου: «Τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει και τι είναι αυτό που θέλει να προσεγγίσει; Εντιμότητα και υπευθυνότητα ή αισχοκέρδεια και αρπαχτή;»
Αυτή είναι η σημαντική ερώτηση. Αυτός ο κυριότερος προβληματισμός για τον καθένα που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα.
Και πάνω σ’ αυτό, φυσικά, θα πρέπει να οικοδομηθεί όλη η προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουρισμού…
Είναι η τελευταία και μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσουμε, ως χώρα, το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε: τον τουρισμό!..
Αν χάσουμε και τον Τουρισμό , τότε πραγματικά χαθήκαμε!..



Δεν υπάρχουν σχόλια: