Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΟΙΝΟΣ- Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια;

Το ήξερες πως το εθιμικό του τσουγκρίσματος καθιερώθηκε την περίοδο του Μεσαίωνα;

.
Τότε, δεν τσούγκριζαν τα ποτήρια απλά για να ακουστεί ο ήχος του γυαλιού, αλλά για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας εναντίον τους. Την περίοδο του Μεσαίωνα, καθιερώθηκαν πολλές σημερινές συνήθειες: Ο στρατιωτικός χαιρετισμός, η οδήγηση από την αριστερή πλευρά του δρόμου (Αγγλία, Κύπρος κτλ.) και μεταξύ πολλών άλλων και το τσούγκρισμα των ποτηριών.

Εκείνη την εποχή, λόγω των συχνών πολεμικών συγκρούσεων οι δολοφονίες VIP προσώπων της εποχής (βασιλιάδων, αυλικών, αξιωματικών κτλ.) αποτελούσε στρατηγική κίνηση. Στρατηγική κίνηση, όχι μόνο από την μεριά των αντιπάλων τους, αλλά και από τους υποτιθέμενους φίλους τους. Ένας ασφαλής τρόπος χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ήταν να δηλητηριάσουν το κρασί τους. 
.

Από την άλλη μεριά, για να αποφύγουν οι ''υποψήφιοι'' τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους, σκέφτηκαν μεταξύ των άλλων και το εξής: Να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με δύναμη, έτσι ώστε με το τσούγκρισμα να πέσει λίγο ποτό από το ένα ποτήρι στο άλλο. Πρόκειται στην ουσία για μια ανταλλαγή οίνου. Με αυτόν τον τρόπο και οι δύο συν-πότες έπιναν και μία μικρή ποσότητα από το κρασί του ''φίλου'' τους. Έτσι, ο επίδοξος δολοφόνος δεν θα μπορούσε να τους δηλητηριάσει με αυτόν τον τρόπο, γιατί θα δηλητηριαζόταν και αυτός.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
http://www.matheallios.gr/2011/10/blog-post_6756.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: