Ο GRECO ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Τα δύο έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» και «Η Βάπτιση του Χριστού», που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, παίρνουν μέρος σε δύο σημαντικές εκθέσεις με θέμα τον μεγάλο ζωγράφο που διοργανώνονται στο εξωτερικό.

Ο πίνακας «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» συμμετέχει στην Έκθεση «El Grecos Visual Poetics» που διοργανώνεται στην Ιαπωνία, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στην Οσάκα (16/10/2012 – 24/12/2012) και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στο Τόκιο, (19/01/2013 – 07/04/2013). Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναδρομική Έκθεση για τον Ελ Γκρέκο που έχει γίνει ποτέ στην Ιαπωνία. Συμπεριλαμβάνονται 50 εξαίρετα έργα του από δώδεκα Μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Prado και διάφορες εκκλησίες του Τολέδο.
Τον πίνακα συνόδευσε και εγκατέστησε στην έκθεση η διευθύντρια του ΙΜΚ κα. Εύα Γραμματικάκη. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν τρεις ακόμα πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Αλεξάνδρου Σ. Ωνάση.
Η Έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη της σύνθετης προσωπικότητας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, της καλλιτεχνικής του πορείας, καθώς και της ιδιαίτερης θεωρητικής του σκέψης όπως αναδύεται μέσα από το σύνολο του έργου του. Σε αυτό το πλαίσιο ο πίνακας «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί ένα από τα λίγα γνωστά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και επίσης την μοναδική γνωστή αναπαράσταση τοπίου από τον καλλιτέχνη, με μεταφυσικές μάλιστα διαστάσεις. Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Fernando Marias, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, κορυφαίος μελετητής του ζωγράφου.
Ο πίνακας «Η Βάπτιση του Χριστού» παρουσιάζεται στην Έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ευρωπαϊκής διαδρομής» (Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας 06/10/2012 – 30/11/2012). Η Έκθεση οργανώνεται με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, με επιμελήτρια την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μελετήτρια της πρώιμης περιόδου του ζωγράφου κυρία Μαρία Βασιλάκη. Στόχος της Έκθεσης είναι να προβάλει την «ευρωπαϊκή» διάσταση της διαδρομής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την Κρήτη στη Βενετία και την Ρώμη ως το Τολέδο. Το έργο «Η Βάπτιση του Χριστού» φωτίζει την καλλιτεχνική παραγωγή του ζωγράφου κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Βενετία.

Σχόλια