Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Neograeca Medii Aevi





Η αιχμή των νεοελληνικών σπουδών
στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου ξεκινούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο, οι εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου Neograeca Medii Aevi που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλολογίας) και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιστημονική συνάντηση των μελετητών της πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο, έβδομη κατά σειρά, με αφετηρία την Κολωνία (1986) και ενδιάμεσους σταθμούς, μεταξύ άλλων, τη Βενετία (1991) και την Οξφόρδη (2000).
Η κεντρική θεματολογία του Συνεδρίου που οργανώνεται στην Κρήτη φέρει τον τίτλο «Χαρτογραφώντας τη Δημώδη Λογοτεχνία (12ος-17ος αιώνας)». Οι εργασίες του Συνεδρίου, στις οποίες συμμετέχουν ερευνητές από δώδεκα χώρες, θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Κυριακής, 4 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (www.historical-museum.gr). Από την ίδια ιστοσελίδα, το Συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο, ώστε και πολλοί ενδιαφερόμενοι επιστήμονες, κυρίως από τα ερευνητικά κέντρα νεοελληνικών σπουδών του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, ειδικός ή μη, να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εργασίες του. Βέβαια, και η παρακολούθηση με φυσική παρουσία είναι δυνατή, καθώς το κοινό του Ηρακλείου είναι ευπρόσδεκτο, όπως και σε κάθε εκδήλωση, στο Ιστορικό Μουσείο.


                                                            

Ο GRECO ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ





Τα δύο έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» και «Η Βάπτιση του Χριστού», που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, παίρνουν μέρος σε δύο σημαντικές εκθέσεις με θέμα τον μεγάλο ζωγράφο που διοργανώνονται στο εξωτερικό.

Ο πίνακας «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» συμμετέχει στην Έκθεση «El Grecos Visual Poetics» που διοργανώνεται στην Ιαπωνία, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στην Οσάκα (16/10/2012 – 24/12/2012) και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στο Τόκιο, (19/01/2013 – 07/04/2013). Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναδρομική Έκθεση για τον Ελ Γκρέκο που έχει γίνει ποτέ στην Ιαπωνία. Συμπεριλαμβάνονται 50 εξαίρετα έργα του από δώδεκα Μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Prado και διάφορες εκκλησίες του Τολέδο.
Τον πίνακα συνόδευσε και εγκατέστησε στην έκθεση η διευθύντρια του ΙΜΚ κα. Εύα Γραμματικάκη. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν τρεις ακόμα πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Αλεξάνδρου Σ. Ωνάση.
Η Έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη της σύνθετης προσωπικότητας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, της καλλιτεχνικής του πορείας, καθώς και της ιδιαίτερης θεωρητικής του σκέψης όπως αναδύεται μέσα από το σύνολο του έργου του. Σε αυτό το πλαίσιο ο πίνακας «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί ένα από τα λίγα γνωστά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και επίσης την μοναδική γνωστή αναπαράσταση τοπίου από τον καλλιτέχνη, με μεταφυσικές μάλιστα διαστάσεις. Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Fernando Marias, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, κορυφαίος μελετητής του ζωγράφου.
Ο πίνακας «Η Βάπτιση του Χριστού» παρουσιάζεται στην Έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ευρωπαϊκής διαδρομής» (Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας 06/10/2012 – 30/11/2012). Η Έκθεση οργανώνεται με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, με επιμελήτρια την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μελετήτρια της πρώιμης περιόδου του ζωγράφου κυρία Μαρία Βασιλάκη. Στόχος της Έκθεσης είναι να προβάλει την «ευρωπαϊκή» διάσταση της διαδρομής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την Κρήτη στη Βενετία και την Ρώμη ως το Τολέδο. Το έργο «Η Βάπτιση του Χριστού» φωτίζει την καλλιτεχνική παραγωγή του ζωγράφου κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Βενετία.

MARIETTA FAFOUTI AND BAND


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Helmut Newton

13 Νοεμβρίου 2012 - 3 Μαρτίου 2013
Το έργο του φωτογράφου που επαναπροσδιόρισε τη φωτογραφία μόδας, στην πρώτη του αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα.
«Αυτό που κάνω φωτογραφίζοντας πρόσωπα είναι να σαγηνεύω και να διασκεδάζω» - Helmut Newton
«Ορισμένοι φωτογράφοι κάνουν τέχνη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς … Εγώ είμαι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής» - Helmut Newton
«Λατρεύω τη χυδαιότητα. Με έλκει αφάνταστα η κακογουστιά, που τη θεωρώ πιο διεγερτική από το καλό γούστο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά τυποποίηση του βλέμματος» - Helmut Newton
Η παρουσίαση στη Στέγη του έργου του Helmut Newton αποτελεί την πρώτη αναδρομική έκθεσή του στη χώρα μας. Την έκθεση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 13 Νοεμβρίου 2012 έως τις 3 Μαρτίου 2013, επιμελείται η Μαριλένα Β. Καρρά, Υπεύθυνη του Τομέα Εικαστικών Τεχνών.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη μεγάλη και εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση του Robert Mapplethorpe, η Στέγη εγκαινιάζει την περίοδο 2012-13 με μία ακόμα μεγαλύτερη, αναδρομική έκθεση ενός άλλου σημαντικού φωτογράφου, ο οποίος, μαζί με τον Irving Penn, τον Richard Avedon και τον Herb Ritts, ανέτρεψε τα ισχύοντα μέχρι τη δεκαετία του ‘60 δεδομένα στη φωτογράφιση μόδας, προσδίδοντάς της μία υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική διάσταση, στην οποία συνδυάζονταν ταυτόχρονα η υπεροχή της κομψότητας και η επιθυμία πρόκλησης, ακόμα και σκανδαλισμού, σε αρκετές περιπτώσεις.
Ο Χέλμουτ Νιούτον (1920-2004) προκάλεσε και πολλές φορές σόκαρε με το φωτογραφικό έργο του, μέσω του οποίου κατόρθωσε να αποδώσει με χαρακτηριστικό τρόπο την ομορφιά, τον αισθησιασμό, το χιούμορ και τη βία που ένιωθε ο ίδιος να διέπουν τη συμπεριφορά των αν­θρώπων που συναντά κάποιος στον κόσμο της μόδας, της πολυτέλειας, του χρήματος και της εξουσίας. Η διάθεσή του να σοκάρει γίνεται το όχημα προκειμένου να ασκήσει δριμεία κριτική σε αυτό που ταυτόχρονα υπηρετεί, δηλαδή στη διαφήμιση, στην εμπορευματοποίηση, στην εκμετάλλευση του γυναικείου γυμνού, στον άκρατο καταναλωτισμό και στον εκμαυλισμό του καταναλωτικού κοινού.

Η έκθεση καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ. Το έργο του θεωρείται κατ’ εξοχήν κλασικό και αποδεικνύει ότι ο Νιούτον δεν ήταν μόνον ένας φωτογράφος μόδας, αλλά ένας καλλιτέχνης που, κα­ταρρίπτοντας όλους τους περιορισμούς της φωτογραφίας, πειραματί­στηκε με θέματα και είδη και διεύρυνε τα όρια της σύγχρονης οπτι­κής κουλτούρας με το μοναδικό όραμά του.
Μετά το Παρίσι και το Grand Palais, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Αθήνα είναι οι πρώτες που την υποδέχονται σε διεθνές επίπεδο, ως προς τα έργα βέβαια, διότι το στήσιμο της έκθεσης στη Στέγη θα είναι εντελώς διαφορετικό.
Θα περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες συναποτελούν το έργο του, όπως είναι, για παράδειγμα, οι σειρές με τους τίτλους A gun for Hire, Fired, Villa dEste, Habillé/Déshabillé, Domestic Nudes, καθώς και αρκετά από τα πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος. Μεταξύ των 196 έργων, συμπεριλαμβάνονται και οι είκοσι μία μεγάλου μεγέθους εντυπωσιακές φωτογραφίες του, που οι διαστάσεις τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος, και ανάμεσά τους τα περίφημα μεγάλα γυναικεία γυμνά του, τα οποία αποτελούν μία ενότητα που άρχισε να δουλεύει, με διαλείμματα βέβαια, από το 1980 μέχρι το 1993.                               
Το ενδιαφέρον τους, πέρα από τη μεγάλη αίσθηση που προκαλούν λόγω θέματος και μεγέθους, έγκειται στο γεγονός ότι είχαν ως πηγή έμπνευσης τις φωτογραφίες των αστυνομικών ταυτοτήτων των τρομοκρατών που έδρασαν τη δεκαετία του ’70 στη Γερμανία, έτσι όπως τις μεγέθυναν και τις διοχέτευαν στα ΜΜΕ οι δικαστικές αρχές. Η διάσταση ανάμεσα στην πηγή έμπνευσης και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι τόσο τεράστια, όσο και τα μεγέθη των έργων. 
Η έκθεση γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το HELMUT NEWTON FOUNDATION που έχει ως έδρα το Βερολίνο, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ένα χρόνο πριν από το θάνατό του και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στο Hollywood, που του στοίχισε τη ζωή και ήταν συνέπεια μίας σοβαρής καρδιακής προσβολής.

Παράλληλες δράσεις
Διαδραστικές ξεναγήσεις και εργαστήρια στην έκθεση του Helmut Newton
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέσα Νοεμβρίου 2012 έως τέλη Φεβρουαρίου 2013
10:00-12:00
Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το οποίο παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών.
Απευθύνεται σε:
Μαθητές Γυμνασίου
Για μαθητές Λυκείου, μόνο ξενάγηση
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Μυρτώ Λάβδα.
***
Εκθεσιακός χώρος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, 12:00-21:00
Εισιτήρια: 8 € | Μειωμ. 4 €
***
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ,
τα καταστήματα
τα καταστήματα
το βιβλιοπωλείο   
και τα μηχανήματα  σε επιλεγμένα καταστήματα της .
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ


Η Λυρική στη Βαρβάκειο Αγορά



                                                                                                                


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
Ώρα έναρξης 20.00 / Είσοδος ελεύθερη

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 20.00 το βράδυ η Εθνική Λυρική Σκηνή αφήνει τη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια για να δώσει μια διαφορετική μουσική παράσταση, σε έναν τελείως απρόσμενο χώρο, τη Βαρβάκειο Αγορά στην οδό Αθηνάς.
Στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προγράμματος "Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα" και σε συνεργασία με την ομάδα "atenistas", η ΕΛΣ μας προσκαλεί σε μια ανέλπιστη βραδινή βόλτα στην Κεντρική Αγορά της πολύπαθης πόλης μας, δίνοντας μας μια ευκαιρία να την δούμε με άλλο μάτι και να την αγαπήσουμε ξανά, όπως της αξίζει.
Καταξιωμένοι και νέοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από διάσημες όπερες με τη συνοδεία πιάνου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα "Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα" η ΕΛΣ επισκέφθηκε γειτονιές, δρόμους και πλατείες της πόλης με σκοπό να καταστήσει τη λυρική τέχνη οικεία στους κατοίκους της και να αποδείξει στην πράξη ότι η πραγματικά υψηλή τέχνη δεν έχει περιορισμούς, ούτε αποκλεισμούς.


Ελεύθερα Ύδατα





Ελεύθερα Ύδατα

του Γιάννη Τσίρου

Ομάδα Grasshopper

Από τον Νοέμβριο του 2012

Μια παράσταση για τα ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους,
                                                                                                 στη γλώσσα των εφήβων.

Ο βραβευμένο συγγραφέας Γιάννης Τσίρος
       γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο για εφηβικό κοινό αποκλειστικά για τη Στέγη.

Τρεις έφηβοι στο δρόμο για την ενηλικίωση βλέπουν τα λάθη τους να γίνονται αφορμή μιας βαθύτερης συνειδητοποίησης των ορίων τους.

Η πρωτοπόρα στον τομέα του εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα, ομάδα Grasshopper, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία του Στην οθόνη φως του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, συνεργάζεται ξανά με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με ένα νέο έργο, ειδικά γραμμένο για εφήβους. Η παράσταση Ελεύθερα Ύδατα από τον βραβευμένο συγγραφέα (το θεατρικό του έργο "Αξύριστα πηγούνια" πήρε το 2004 το Α΄ κρατικό βραβείο του ΥΠΠΟΤ) Γιάννη Τσίρο ανεβαίνει στη Στέγη από τον Νοέμβριο του 2012.

Τα Ελεύθερα Ύδατα υιοθετούν τη δημοφιλή φόρμα του ψυχολογικού-πολιτικού θρίλερ προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο της νεανικής στράτευσης εστιάζοντας στα (αγνά) κίνητρα και τις (απρόβλεπτες) συνέπειές της. Τρεις μαθητές λυκείου, μαχόμενοι για τα ιδανικά τους και κινούμενοι από τους οικολογικούς προβληματισμούς τους σχετικά με τη νομή και τη διαχείριση του νερού –του «γαλάζιου χρυσού»– στον πλανήτη, εμπλέκονται ενεργά σε μια επικίνδυνη υπόθεση. Με ποιες ευθύνες θα έρθουν αντιμέτωποι; Ποια όρια δεν πρέπει να ξεπεράσουν; Και ποιος είναι ο αληθινός τους εχθρός; Ο συγγραφέας δηλώνει: «αφήνω στους έφηβους ήρωές μου το δικαίωμα των ακραίων συμπεριφορών. Ποτέ δεν αισθάνονται αφελείς ή άδικοι, μέχρι που τα λάθη τους γίνονται η αφορμή μιας βαθύτερης συνειδητοποίησης των ορίων τους». Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την ουσιαστική ενηλικίωση.

Στα Ελεύθερα Ύδατα πρωταγωνιστές είναι οι έφηβοι, αυτή η «ήπια δύναμη οργής», όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, «που αναφλέγεται και εκρήγνυται κατά καιρούς, ξαφνιάζοντας την ναρκωμένη ή υπεραπασχολημένη κοινωνία των ενηλίκων». Με έναν άκρως νεανικό θίασο και την ίδια πεπειραμένη δημιουργική ομάδα η σκηνοθέτης Σοφία Βγενοπούλου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας,στήνει μια παράσταση ανάμεσα στην ποίηση και στον ρεαλισμό, το όνειρο και την πραγματικότητα, που δίνει φωνή στις ανησυχίες των νέων μιας ταραγμένης εποχής όπως αυτή που ζούμε.


Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικό & Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Σκηνοθεσία βίντεο: Κώστας Χαϊδαλής
Σχεδιασμός ήχου & Επιμέλεια μουσικής: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη & Συντονισμός παραγωγής: Κατερίνα Σκουρλή
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Γλυκερία Στραβοδήμου

Ερμηνεύουν: Θανάσης Μεγαλόπουλος, Θεανώ Μεταξά, Μιχάλης Πανάδης, Ελίνα Ρίζου

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

8 Νοεμβρίου 2012 - 19 Μαΐου 2013
Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία (Πέμπτη & Παρασκευή):
Ώρα έναρξης: 11:00

Απογευματινές παραστάσεις για το κοινό (Σάββατο & Κυριακή):
Ώρα έναρξης: 19:00

Βραδινές παραστάσεις (27, 28, 29 & 30 Δεκεμβρίου, 18 & 19 Μαΐου)
Ώρα έναρξης: 21:00


Τιμές εισιτηρίων:
12
| Μειωμ. 10 €
5 για σχολεία


Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων
online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός
online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες
MasterCard και Visa.

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από

τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
τα καταστήματα Public
τα καταστήματα Παπασωτηρίου
το βιβλιοπωλείο Ιανός
και τα μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192

                  
Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Μόσχος


Γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πήρε τα πρώτα βασικά μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του, Τάκη Μόσχο. Από το 1997 έως το 2003 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με το Χ. Μπότσογλου και φωτογραφία με το Μ. Μπαμπούση.
Από το 2003 έως σήμερα συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Μπενάκη (Ομοιότητα περίπου 2004, Γενέθλιος τόπος 2007, Athens voice 2009), στο ίδρυμα Κυδωνιέως (Realia Mundi 2007), στο Κ.Μ.Σ.Τ Θεσσαλονίκης (Εικαστικό πανόραμα 2008), στο “HELLENIC HOUSE” στο Πεκίνο (Experiencing  Greece 2008), καθώς και στο ART ATHINA (2004, 2007, 2008).
Το 2007 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Gallery Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε αντίγραφα για την ταινία "EL GRECO" του Γ. Σμαραγδή.
Το 2008 7 έργα του κόσμησαν το cd της Νατάσσας Μποφίλιου «Μέχρι το τέλος» (Μικρή Άρκτος), καθώς και το εξώφυλλο της συλλογής διηγημάτων του Ν.Α. Βουδούρη «Ο βυθός είναι δίπλα» (Εκδόσεις Πατάκη). Τον Φεβρουάριο του 2009 έργο του δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο της Athens Voice. Έργα του βρίσκονται στο μουσείο Μπενάκη, στο μουσείο Φρυσίρα, την πινακοθήκη Βιάννου καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

“Αρχίλοχος”



 
                      
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Ο Δήμος Πάρου και η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Αρχίλοχος” και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου – Αντιπάρου,  στην προσπάθεια δημιουργίας ιστορικού αρχείου του νησιού μας, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να προσφέρει όποια ιστορικά οικογενειακά και δημόσια έγγραφα ή παλαιά αντίτυπα του τοπικού τύπου έχει στην κατοχή του και αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς επίσης και έγγραφα, ντοκουμέντα ή φωτογραφίες που βρίσκονται σε αρχεία  κοινοτήτων  ή σχολείων και αναφέρονται σε πολίτες, γεγονότα, βιβλία ή χάρτες της Πάρου.
Όλο το υλικό θα συγκεντρωθεί, θα καταγραφεί και θα εκτεθεί στον χώρο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας (πίσω από το ΚΑΠΗ) στην Παροικία της Πάρου. Πιστεύουμε ότι θα είστε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια όλων μας να ζωντανέψουμε ξανά μέρος της ιστορίας του νησιού μας. Απώτερος σκοπός μας είναι  να φέρουμε τις νεότερες γενιές πιο κοντά στην παλιά Πάρο γνωρίζοντας τόσο την ιστορία της  όσο και τους  μελετητές της (όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη σε πολλά άλλα νησιά, Σύρο, Νάξο, Μύκονο, Σίφνο κ.λ.π.).
Η συγκέντρωση του υλικού θα ξεκινήσει την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου και θα πραγματοποιείται στον χώρο που στεγάζεται το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, στην παλαιά αγορά της Παροικίας (πλησίον της Στέγης Αγάπης), κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή,  από τις 09:00 έως τις 15:00 και κάθε Τετάρτη από τις 15:00 έως τις 21:00.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22843 60167 και 22840 53453.


«Η συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη στην κατανόηση της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας»



                                                                                                                
     
Ημερίδα με θέμα «Η συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη στην κατανόηση της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας»

Ημερίδα με θέμα τη συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη στην κατανόηση της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας διοργανώνουν από κοινού το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της εκδήλωσης, που θα διεξαχθεί στους χώρους της Κινεζικής Πρεσβείας στις 7 Νοεμβρίου, είναι να φέρει κοντά τους φίλους του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και να φωτίσει την σχέση του με την Κίνα, μια σχέση που αποτέλεσε σταθμό για την πολιτιστική εκτίμηση των δύο χωρών και την βαθύτερη κατανόηση και φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Du Qiwen και ο Πρόεδρος του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, ενώ ομιλίες για την σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Κίνα θα πραγματοποιήσουν Έλληνες και Κινέζοι πανεπιστημιακοί και συγγραφείς, εστιάζοντας στα δύο ταξίδια του Έλληνα λογοτέχνη στην Κίνα, την επιρροή που άσκησε το έργο του στην Κίνα αλλά και τα στοιχεία που άντλησε ο ίδιος μέσα από την γνωριμία του με την Κινεζική γραμματεία. Η ημερίδα θα κλείσει με μουσική εκδήλωση.

Η ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι η εταιρία Nemos Business Consultants, ενώ χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρίες Apivita, Aegean, Φίλλιπος Νάκας και Huawei.

H είσοδος είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 89 56 518.

- Τέλος -

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να απευθυνθείτε :

NEMOS BUSINESS CONSULTANTS
Λέτα Ψάλτη
Τηλ.: 210 89 56 518
Email.: leta@nemos.gr

2ος Super Jazz Marathon / unplugged


Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός


Παρασκευή 9 Nοεμβρίου 2012, ώρα 20.00



2ος Super Jazz Marathon / unplugged

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ψυχογιός

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, και μετά την επιτυχία που σημείωσε το 2011, ένας ακόμα Μαραθώνιος Τζαζ ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και ώρα 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός με 14 μουσικούς να γεμίζουν την σκηνή και να μας παρασύρουν στα μονοπάτια της αυτοσχεδιαστικής τζαζ.

Το 2ο Jazz Marathon / unplugged festival στοχεύει να γίνει ένας σημαντικός πόλος έλξης για το νέο κοινό, αλλά και όλους τους λάτρεις της τζαζ, καθώς επίσης και να αναδείξει τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της ελληνικής σκηνής με ελεύθερο πνεύμα και φαντασία.

Σε αυτή τη δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ, δίνεται έμφαση στα μικρά μουσικά σύνολα με πρωταγωνιστή την τζαζ κιθάρα, αλλά και το σπάνιο hammond organ, όπως και την ακόμα πιο ιδιαίτερη κρητική λύρα. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ θα ανοίξουν νέοι ταλαντούχοι πιανίστες.


Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο αυτοσχεδιαστής πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός.

Αναλυτικό πρόγραμμα:
Βαγγελιώ Καφετζοπούλου, πιάνο
Γιάννης Χριστακόπουλος, πιάνο

«Guitar for 2»
Παναγιώτης Καλημέρης & Γιάννης Σπηλιόπουλος


«Dimitris Papadopoulos Trio»
Δημήτρης Παπαδόπουλος, τρομπέτα/κόρνο
Θοδωρής Κότσυφας, ηλεκτρική κιθάρα
Ντίνος Μάνος, κοντραμπάσο

«Leventopoulos Apostolis Trio»
Αποστόλης Λεβεντόπουλος, ηλεκτρική κιθάρα
Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο
Κώστας Κωνσταντίνου, κοντραμπάσο


«Yiorgos Psihoyios and Makis Tselentis Hammond Duo feat. Christos Zelelidis»
Γιώργος Ψυχογιός & Μάκης Τσελέντης, hammond organ
Λευτέρης Ανδριώτης, κρητική τζαζ λύρα
Χρήστος Ζελελίδης, ντραμς


Γενική είσοδος: 10 ευρώ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα



Οργάνωση παραγωγής, προβολή: specs ‘n’ arts

e-mail: contact@specsnarts.gr
www.specsnarts.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Υπηρεσία εισιτηρίων ticket services / www.ticketservices.gr
Τηλ. +30 210 7234567

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ"

  Το Μορφωτικό Ινστιτούτο της ΕΣΗΕΑ Παρουσιάζει:

                          "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ"

                             29 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου, Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ                        


Οι Ταινίες Αναλυτικά:

Ο ΠΟΛΊΤΗΣ ΚΕΪΝ (Citizen Kane)
ΗΠΑ, 1941, μ/α
Σκην.: Orson Welles. Σεν.: Herman J. Mankiewicz, Orson Welles. Ηθ.: Joseph Cotten, Orson Welles, Dorothy Comingore. Διάρ.: 119΄.
Η δημοσιογραφία στην ιδεώδη της μορφή. Αποκαλύπτει τα πάντα, δεν νιώθει δέος και δεν υποκύπτει μπροστά σε καμία απειλή. Όταν ο 76χρονος μεγιστάνας Τσάρλς Φόστερ Κέιν πεθαίνει στο Ξαναντού, τον τεράστιο πύργο του, η τελευταία του λέξη είναι "ροδανθός". Μια ομάδα δημοσιογράφων παρατηρώντας τα έντονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της δημόσιας ζωής του Κέιν, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα τελευταία λόγια του. Ο ρεπόρτερ Τόμσον, ερευνώντας την παιδική ζωή του Κέιν και παίρνοντας συνέντευξη από τέσσερα σημαντικά για εκείνον, πρόσωπα καταλήγει στην λύση του «μυστηρίου». Tο ντεμπούτο του νεαρού Ορσον Γουέλς στη μεγάλη οθόνη επανεφευρίσκει, μέσω πρωτοποριακών κινηματογραφικών τεχνικών ("βάθος πεδίου", "πλάνο σεκάνς"  αξονική σκηνοθεσία, «φλας μπακ»), τον ίδιο τον κινηματογράφο, δίνοντας τεράστια ώθηση στην έβδομη τέχνη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΡΕΠΌΡΤΕΡ (Professione: reporter)
Ιταλία/Ισπανία/Γαλλία, 1975, εγχ.
Σκην.: Michelangelo Antonioni. Σεν.: Mark Peploe. Ηθ.: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre. Διάρ.: 126΄.
Η δημοσιογραφία που χάνει τον δρόμο της και αυτοπαγιδεύεται όταν υιοθετεί, πρεσβεύει  ή δηλώνει μια αναληθή κατάσταση πραγμάτων...μια ψεύτικη ταυτότητα.
Υπαρξιακό θρίλερ που μετουσιώνει την εσωτερική μας οδύσσεια σε παραβολή επί της ανθρώπινης ματαιότητας. Όνομα Ντέιβιντ Λοκ, σαραντάρης. Πολιτικός ρεπόρτερ, ευρισκόμενος σε αποστολή στη Βόρεια Aφρική. Βαριεστημένος εώς αδιάφορος. Αλλάζει ταυτότητα μ' ένα νεκρό που έμενε στο διπλανό δωμάτιο του ξενοδοχείου. Αρχίζει να ερευνά της πτυχές της νέας του προσωπικότητας ανακαλύπτοντας πως κινδυνεύει η ζωή του λόγω εμπλοκής του ονόματός του στο λαθρεμπόριο όπλων. Σκιά του μια κοπέλα. Κυνηγημένος και κουρασμένος αφήνεται στην τύχη του, θύμα της μοίρας που ο ίδιος προκάλεσε. Ο Aντονιόνι, για μια ακόμα φορά, χρησιμοποιεί εκπληκτικά το τοπίο σχολιάζοντας τη ψυχική κατάσταση των ηρώων του.

ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΩΗ (La Dolce Vita)
Ιταλία/Γαλλία, 1960, μ/α
Σκην.: Federico Fellini. Σεν.: Federico Fellini, Ennio Flaiano. Ηθ.: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée. Διάρ.: 174΄.
Η δημοσιογραφία της στιγμής, του ενσταντανέ, της κάθε ώρας. Που καταγράφει, σοκάρει, γοητεύει, αποπλανεί μα δεν αφήνει ρίζες, ούτε κάν αντίκτυπο. Μια εβδομάδα απ’τη ζωή του Marcello Rubini, δημοσιογράφου σε φυλλάδα της Ρώμης, με παρατσούκλι paparazzo (το οποίο  έχει γίνει συνώνυμο μιας γενιάς συναδέλφων του). Ο προφητικός καθρέφτης του χάους μιας κοινωνίας και των ηθών της, με τον πρωταγωνιστή να λειτουργεί ως «πασπαρτού» ώστε να διεισδύσουμε σε όργια νεόπλουτων και πάρτυ μεταμοντέρνων διανοούμενων. Μαζί του η Emma που τον αγαπάει εμμονικά, η Maddalena που αναζητά καινούργιες συγκινήσεις, ο διανοούμενος Steiner, η αμερικανίδα ντίβα Sylvia. Όλοι οι χαρακτήρες είναι παιχνίδια που παίζονται και παίζουν σε ένα παιχνίδι όπου αγνοούν τους κανόνες, παγιδευμένοι σε αδιέξοδες καταστάσεις όπως κι ο πρωταγωνιστής που καταλήγει με την πλάτη στον τοίχο. 

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ (The Cameraman)
ΗΠΑ, 1928, μ/α
Σκην.: Edward Sedgwick. Σεν.: Clyde Bruckman, Lew Lipton. Ηθ.: Buster Keaton, Marceline Day, Harold Goodwin. Διάρ.: 69΄.
Η δημοσιογραφία ως εικαστική αποτύπωση της πραγματικότητάς μας, ως αναγκαιότητα επιβίωσης και ως δημιουργική έκφανση. Ως τέχνη εφάμιλη με το ξελόγιασμα του έρωτα στον οποίο υποπέφτει ο ασήμαντος φωτογράφος Λιούκ Σάνον (το οποίο υποδύεται αριστοτεχνικά ο Μπάστερ Κίτον σε ένα από τα τελευταία φιλμ του πριν την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου). Ο σπουδαίος «αγέλαστος κωμικός» για να καταφέρει να κερδίσει την προσοχή του αντικειμένου του έρωτά του, μιας όμορφης γραμματέως των κινηματογραφικών στούντιο της MGM που ακούει στο όνομα Σάλι, αποφασίζει να χρισθεί cameraman, ώστε να είναι συχνότερα  κοντά της. Βεβαίως ό,τι προσπαθεί να κινηματογραφήσει, καταλήγει σε ξεκαρδιστικό φιάσκο, κι έτσι, αρχίζει να σκέφτεται άλλους (πιο ξέφρενα αστείους) τρόπους για να την κατακτήσει. Το The Cameraman παρουσιάζεται σαν χωρισμένο σε δύο μέρη, με το πρώτο να αποτελείται από αυτοσχεδιαστικά, έξυπνα γκαγκς και το δεύτερο από ευφυώς ενορχηστρωμένες σκηνές.

 (Shock Corridor)
ΗΠΑ, 1963, μ/α
Σκην.: Samuel Fuller. Σεν.: Samuel Fuller. Ηθ.: . Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans. Διάρ.: 101΄.
Η δημοσιογραφία στα δίχτυα της ματαιοδοξίας. Στον άνευ αλληλεπίδρασης κόσμο που κυβερνά ένα πανίσχυρο «Εγώ». Η επαρμένη δημοσιογραφία που θεωρεί πως δεν υπηρετεί τίποτα πέρα από την ολοκλήρωση του εκάστοτε θέματος. Νεαρός, ανερχόμενος ρεπόρτερ με το όνειρο αλλά και στο κυνήγι ενός Πούλιτζερ εισάγεται σε ψυχιατρείο με σκοπό να έρθει σε επαφή με 3 τρόφιμους που είναι μάρτυρες ενός φόνου. Δείχνει αποφασισμένος να υποστεί τις όποιες συνθήκες διαβίωσης, ώστε να μάθει «ποιός σκότωσε τον Σλόαν» και να καθιερωθεί. Το νοσηλευτικό όμως ίδρυμα αποτελεί μικρογραφία της αμερικάνικης κοινωνίας, με τους εσώκλειστους ως πολίτες και τους νοσηλευτές, φύλακες, γιατρούς ως φορείς του αντίστοιχου κρατικού μηχανισμού. Τουτέστιν η τρέλα είναι φυσικό επακόλουθο. Αλληγορία, αστυνομικό θρίλερ και φιλμ νουάρ με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια σε ήχο/μοντάζ και τη σκηνοθεσία του Φούλερ να αποτελεί βασική καλλιτεχνική επιρροή των Godard, Wenders, Scorsese, Tarantino, Jarmusch κ.λ.π..

ΜΕ ΚΟΜΜΈΝΗ ΤΗΝ ΑΝΆΣΑ (À Bout De Souffle)
Γαλλία, 1960, μ/α
Σκην.: Jean-Luc Godard. Σεν.: François Truffaut. Ηθ.: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger. Διάρ.: 90΄.
Η δημοσιογραφία ως περιπέτεια που δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί (εξάλλου μόνο τότε είναι περιπέτεια). Ως ταξίδι στην Ιθάκη όπου η διαδρομή έχει το ίδιο σημασία με την ευκτέα ή μοιραία κατάληξη. Η δημοσιογραφία όταν παρεκλίνει και παρεκτρέπεται ζώντας τις ιστορίες που περιγράφει. Το υψηλού αισθητικού και συναισθηματικού κοντράστ, μαυρόασπρο βάπτισμα πυρός τόσο του τρομερού παιδιού του γαλλικού Νέου Κύματος, Ζαν Λικ Γκοντάρ, όσο και του πρωταγωνιστή του Ζαν Πολ Μπελμοντό. Ο δεύτερος στον ρόλο του αμοραλιστή Μισέλ Πουακάρ, ενός νεαρού γκάνγκστερ που ζει μόνο για το παρόν και για το ρομάντσο του με την Aμερικανίδα, φοιτήτρια της Σορβόννης και εκκολαπτόμενη δημοσιογράφο, Πατρίτσια. Η ταινία σηματοδότησε το πέρασμα του κινηματογράφου στην εποχή της ταχύτητας και του προσωπικού στιλ, τοποθετώντας την κάμερα σε καροτσάκια σούπερ μάρκετ, προτείνοντας νατουραλιστική φωτογραφία, εικονογράφηση καταιγιστικού χρονογραφήματος και με σενάριο άγνωστο στους ηθοποιούς μέχρι λίγο πριν το γύρισμα.  

ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΊΚΑ ΜΟΥ (His Girl Friday)
ΗΠΑ, 1940, εγχ. μ/α
Σκην.: Howard Hawks. Σεν.: Charles Lederer, Ben Hecht. Ηθ.: Cary Grant, Rosalind Russell and Ralph Bellamy. Διάρ.: 92΄.
Η δημοσιογραφία στο κρεσέντο της. Σε πλήρη ανάπτυξη των φρενιτωδών ρυθμών, ηθών και προεκτάσεών της. Με σκοπό ιερό, μέσα αδιάκριτα και τον σκοπό να αγιάζει τα μέσα. Η χειραφετημένη ρεπόρτερ (40 χρόνια μπροστά απ’ την εποχή της) Hildy Johnson, έχει μόλις πάρει διαζύγιο από τον γοητευτικό αλλά καταχρηστικό -ψυχικά κι επαγγελματικά- αρχισυντάκτη της εφημερίδας της κι ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν ισσοροπημένο ασφαλιστή. Εκείνος πάλι δεν σκοπεύει να το επιτρέψει αυτό οπότε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να την κρατήσει κοντά του της αναθέτει την «αποστολή» έρευνας και ανατροπής της απόφασης εκτέλεσης ενός μελλοθάνατου. Το τι συμβαίνει αδυνατεί να περιγραφεί με λόγια αφού η ταινία αποτελεί την πεμπτουσία της λειτουργικής χρήσης ατάκας για την προαγωγή του σεναρίου. Μια καγχαστική ματιά για τη δύναμη του Τύπου, πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

ELLES (Malgorzata Szumowska)
Γαλλία/Πολωνία, 2011, εγχ.
Σκην.: Malgorzata Szumowska. Σεν.: Malgorzata Szumowska, Tine Byrckel. Ηθ.: Juliette Binoche, Anaïs Demoustier, Joanna Kulig. Διάρ.: 99΄.
Η δημοσιογραφία αποστασιοποιημένη από την καλή ή κακή πραγματικότητα, που βλέπει τα πράγματα μέσω των διαθλαστικών φακών του lifestyle ή της ρουτίνας που έχει επιλέξει. Ακριβώς σαν ψυχαναλυτικό κείμενο σε γυναικείο περιοδικό. Μια δημοσιογράφος του γαλλικού Elle. Μητέρα και σύζυγος με οικονομική ευχέρεια και προκλητική δουλειά. Ερευνά την φοιτητική πορνεία. Παίρνει συνεντεύξεις από όμορφες φοιτήτριες που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. Ακούει διηγήσεις για την καλά αμειβόμενη κι όλο έξαρση καθημερινότητά τους και η ενστικτώδης αντιπαραβολή με την συμβατικότητα της δικής της προκαλούν τη διαστολή της καταπιεσμένης της σεξουαλικότητάς. Το θέμα της πορνείας που προκύπτει από το κόστος σπουδών σε ένα ευμαρές οικονομικό περιβάλλον το οποίο σε προκαλεί να ενσωματωθείς αλλά και η καταπίεση της σύγχρονης γυναίκας που πλησιάζοντας τα πενήντα νιώθει όλο και λιγότερο επιθυμητή.

THE WAR GAME (The War Game)
Μ/Βρετανία, 1965, μ/α
Σκην.: Peter Watkins. Σεν.: Peter Watkins. Ηθ.: Michael Aspel, Peter Graham. Διάρ.: 48΄.
Η δημοσιογραφία που πληρώνει με λογοκρισία την αμεσότητα και σκληρότητα της  ειλικρίνειάς της. Με το μάτι στον φακό που καταγράφει τα πάντα κι αδυνατεί να πει ψέματα και την κάμερα ανά χείρας. Ένα αριστουργηματικό, κινηματογραφικό «Αν» σχετικά με το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου και των συνθηκών που θα επικρατούσαν την επόμενη μέρα, αποτέλεσε την αφορμή για την περιθωριοποίηση του δημιουργού του και την 30ετή απαγόρευση του ίδιου του, γυρισμένου για το BBC, φιλμ στην Μ. Βρετανία. Αυτά καθώς το αποκαλυπτικό War Game θεωρήθηκε ενάντιο της κυβέρνησης Ουίλσον εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Σε πείσμα και αντιδιαστολή των περιστασιακών τοποθετήσεων/συμφερόντων η ταινία κερδίζει το Όσκαρ δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ εκείνης της χρονιάς.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΎΧΗ (Good Night And Good Luck)
ΗΠΑ, 2005, μ/α
Σκην.: George Clooney. Σεν.: George Clooney, Grant Heslov. Ηθ.: David Strathairn, George Clooney, Patricia Clarkson. Διάρ.: 93΄.
Η αδέσμευτη δημοσιογραφία ως έσχατο οχυρό ή, έστω, τελευταίο εμπόδιο απέναντι στην οργανωμένη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιωτικών ή δημόσιων. Παρακολουθούμε τη ζωή του Έντουαρντ Μάροου, ενός επιτυχημένου τηλεοπτικού  παρουσιαστή του CBS καθώς η έρευνα του σχετικά με τις περίφημες ακροάσεις του γερουσιαστή Μακάρθι αποκαλύπτει κάθε μορφή καταχρηστικής εξουσίας σε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της αμερικάνικης ιστορίας. Παράλληλα τον οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση τόσο με τον τότε πανίσχυρο πολιτικό παράγοντα όσο και με το συγκαταβατικό οικονομικό κατεστημένο του επαγγέλματός του. Εν μέσω ενός κυκεώνα από απειλητικές ακροάσεις, «δίκες» φρονημάτων, μαύρες λίστες «αντιφρονούντων», μυστικές πηγές του FBI και ανθρώπους που στιγματίζονται ως προδότες ή/και πράκτορες της κάποιος παραδίδει με τις πράξεις του μαθήματα δημοσιογραφίας και προσωπικού ήθους.


Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΈΡΑ
Ελλάδα, 1988, εγχ.
Σκην.: Διονύσης Γρηγοράτος. Σεν.: Διονύσης Γρηγοράτος. Ηθ.: Αγάπη Μανουρά, Μιχάλης Κοσμίδης, Βαγγέλης Καζάν, Πάυλος Κοντογιαννίδης. Διάρ.: 150΄.
Η δημοσιογραφία στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης μέσα από το πρίσμα προσωπικών αντιλήψεων και βιωμάτων. Βάση της ταινίας είναι μια υπόθεση που έγινε θρύλος. Στα χρόνια του εμφυλίου διάσημος αμερικάνος δημοσιογράφος, παντρεμένος με ελληνίδα και ιδιαίτερα φιλόδοξος κυνηγάει συνέντευξη με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκο Βαφειάδη, γεγονός που θα θεωρείτο παγκόσμια δημοσιογραφική επιτυχία. Αυτά πριν τον Μαΐο του 1948, όταν το πτώμα του βρέθει να επιπλέει δεμένο και πυροβολημένο στο κεφάλι, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Πάντρεμα μυθοπλασίας-ντοκιμαντέρ με παρουσιάσεις ντοκουμέντων του κλίματος υστερίας και τρομοκρατίας, εμφανίσεις  ιστορικών προσώπων όπως οι Στακτόπουλος, σύζυγος του Πολκ και συντελεστές  μιας πολιτικής/δικαστικής σκευωρίας, τον Ηχολήπτη να ερευνά, την ηθοποιό να καταφεύγει στον μύθο κι ένα ζευγάρι στο ραδιόφωνο να εντοπίζει τρομακτικές αντιστοιχίες σε παρελθόν και παρόν.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ
Ελλάδα, 1987, εγχ.
Σκην.: Κώστας Βρεττάκος. Σεν.: Διονύσης Χαριτόπουλος, Σούλα Δρακοπούλου, Κώστας Βρεττάκος. Ηθ.: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης . Διάρ.: 117΄.
Δημοσιογραφία η αμήχανη, η πικρόχολη, η διδακτική...όταν ξεσκεπάζει συναισθήματα θαμένα με αιτία κι αφορμή. Μια οικογένεια που διασκορπίστηκε κατά τον ελληνικό εμφύλιο και που ο πρωταγωνιστής δημοσιογράφος σε συνεργασία με έναν νέο σκηνοθέτη κάνει την απόπειρα να επανενώσει. Ο μεγάλος γιος, Σπύρος με φίλους χίτες και ταγματασφαλίτες, αδύναμος κι αναξιοπρεπής. Η Ακριβή, με μια ζωή γεμάτη καταπίεση που αδυνατεί να διαχειριστεί τη μοίρα της. Ο Σωτήρης, τρίτος της οικογένειας, εσωστρεφής, μετριοπαθής κι ενδιάμεσος. Ο αριστερός Άγγελος δεν εμφανίζεται, απαξιεί. Αργότερα βλέπουμε την κηδεία του κι άλλους να μιλάνε για τον ίδιο. Η εμβληματική Φωτεινή. Αντάρτισα, συκοφαντημένη μα με τα ιδανικά της άθικτα. Τα μέλη της οικογένειας εντοπίζονται αλλά έχουν καταλήξει να μισούν ο ένας τον άλλο. Η ζωή μιας οικογένειας ηθογραφεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία της εποχής.