«Παρατηρητές του Χρόνου»: ένα αστρικό ταξίδι στη γη των Moai μέσα από το φακό του Λουκά Χαψή

Tην ιδιαίτερη όσο και εντυπωσιακή έκθεση αστροφωτογραφίας του Έλληνα φωτογράφου Λουκά Χαψή με τίτλο: «Παρατηρητές του Χρόνου», διοργανώνει από 2 έως 27 Φεβρουαρίου 2011, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το περιοδικό Φωτογράφος.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντελης 11).
Η έκθεση, αποτελεί ένα «αστρικό ταξίδι στη Γη των Μoai», όπως αυτό «συλλαμβάνεται» μέσα από το φωτογραφικό φακό του Λουκά Χαψή και περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές από την αποστολή του γνωστού φωτογράφου στη μακρινή νήσο του Πάσχα, (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη).
Η νήσος του Πάσχα (Rapa Nui στην πολυνησιακή γλώσσα), η οποία έχει κυρίως γίνει γνωστή για τα περίφημα αγάλματα Moai, απέχει 3.510 χλμ. από την πλησιέστερη ηπειρωτική ακτή της Χιλής. Για να φθάσει εκεί ο φωτογράφος χρειάστηκε να αλλάξει τρία αεροπλάνα μέσω Ισπανίας (Μαδρίτη) και Χιλής (Σαντιάγο).
Όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2010. Αφορμή για τη φωτογράφηση αποτέλεσε η ολική έκλειψη ηλίου ορατή στη Νήσο του Πάσχα, η οποία ξεκίνησε στις 12:40 της 11ης Ιουλίου 2010 (τοπική ώρα), έφθασε στη φάση της ολικότητας που κράτησε 4min.39sec. στις 14:08 και ολοκληρώθηκε στις 15.34.


Εκπληρώνοντας σταδιακά το όνειρο ζωής να καταγράψει τις πιο εντυπωσιακές ολικές εκλείψεις ηλίου σε όλο τον κόσμο, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής έχει –ως τα σήμερα- περιδιαβεί με το φακό του τον ουρανό στα πιο αντιδιαμετρικά σημεία του πλανήτη, από την Αρούμπα ως τη Ζάμπια και από το Καστελόριζο ως (πρόσφατα) την εξωτική νήσο του Πάσχα. Παρατηρητής των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινόμενων που ξετυλίγονται μέσα στο χρόνο και αναζητούν την εικονική διατύπωσή τους, ο Λουκάς αποβλέπει στη δημιουργικότητα αλλά και στην επιστημονική ακρίβεια, στην τεχνική αρτιότητα αλλά και στις λεπτές προσωπικές πινελιές.
© Λουκάς Χαψής
Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διάρκεια έκθεσης: 1-27 Φεβρουαρίου 2011, ώρες 10:00 – 20:00 καθημερινά.

Ισόγειοι χώροι, Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

http://www.scienceillustrated.gr/?p=3141

Σχόλια