Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους


Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA)
Βραδιές κουκλοθέατρου

Κάθε Πέμπτη στις 21:00 παραστάσεις για ενήλικες

Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30 παραστάσεις για παιδιά & όχι μόνο. Αίθουσα: BLACK BOX

Συνεχίζεται,  μέχρι το Μάιο του 2011, η επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με  το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA), που προσφέρει σε μικρούς και ενήλικες ξεχωριστές παραστάσεις κουκλοθέατρου.


Το Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2010

Βραδιές Κουκλοθέατρου για Μεγάλους
Κάθε Πέμπτη στις 21:00
Εισιτήριο: 10€

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Κουκλοθέατρο Παραμάνα
Παράσταση: Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο

“Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”

Πειραματικό θέατρο σκιών με τρισδιάστατη εικόνα
ζωντανή ηλεκτρονική μουσική και αφήγηση
απο το Κουκλοθέατρο ParaMana

Υπάρχουν πράγματα που μόνο οι στρατιώτες βλέπουν. Μόνο αυτοί ξέρουν πως είναι, αυτοί και οι δικοί τους που τους περιμένουν…

Η ιστορία είναι βασισμένη στο γιαπωνέζικο παραμύθι Tsuki no Waguma, - The Crescent Moon Bear. Μέσα από την χρήση πρωτότυπων τεχνικών του Θεάτρου Σκιών, μιας αυτοσχέδιας πρότυπης μηχανής προβολής, της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής και αφήγησης ταξιδεύουμε πίσω στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων και στις Μη αναστρέψιμες συνέπειες του.
“Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο” είναι ένα παραμύθι για ενήλικες, που μιλά για την απώλεια, τη ζωή και τον θάνατο, την αγάπη, τον πόνο αλλά και για το περιπετειώδες ταξίδι ενός μικρού παιδιού που θέλει να σώσει την ψυχή του πατέρα του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης
Εμψύχωση φιγούρας – Ζωντανή Αφήγηση: Αναστασία Παράβα
Σύνθεση-Εκτέλεση Μουσικής, Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης
Κατασκευές-Φιγούρες, Σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης
Σχεδιασμός και κατασκευή πρότυπης μηχανής προβολής: Αποστόλης Σορολοπίδης
Μετάφραση: Eliane Pauwels, Αναστασία Παράβα
Καλλιτεχνική επιμέλεια και διασκευή κειμένου: Μάγκη Πούπλη
Εισαγωγικό κείμενο: Γιάννης Παπυράκης
Γράμμα πατέρα: Μαγκη Πούπλη
Φωνή Πατέρα: Νίκος Μαρτζιώκας
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας
Σχεδιασμός έντυπου υλικού, video: Κώστας Στεργίου
Ηλικίες: Ενήλικο κοινό +14
Διάρκεια: 55 λεπτά

ParaMana Puppet Theatre:
Το Κουκλοθέατρο ParaMana ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να παντρέψει το παραδοσιακό κουκλοθέατρο με τις νέες και καινοτόμες τεχνικές που το διέπουν. Η ομάδα αποτελείται από έναν βασικό άξονα έξι ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικά καλλιτεχνικά περιβάλλοντα: σχέδιο, πλαστικές τέχνες, μουσική, θέατρο, συγγραφή κειμένων, ποίηση, γραφικές τέχνες και κοινός σκοπός τους είναι να μοιραστούν τις γνώσεις, την τέχνη και ευαισθησία τους για την διερεύνηση και την διάδοση του σύγχρονου κουκλοθεάτρου στην Ελλάδα.
Κύριο κίνητρο είναι η αγάπη που έχουμε ο καθένας στην τέχνη μας αλλά και στο ενδιαφέρον να μοιραστούμε με το κοινό τα βιώματά, τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας μέσα από το μοναδικό αυτό μέσο που λέγεται κουκλοθέατρο. Από το 2007 η ParaMana συνεργάζεται με το εργαστήριο θεατρικών κατασκευών Pupp-art όπου μαζί διοργανώνουν εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες και παιδιά, αλλά και αναλαμβάνουν την κατασκευή θεατρικής κούκλας, μάσκας, σκηνικών και αντικειμένων για άλλους θιάσους. Το κουκλοθέατρο ParaMana δημιουργεί παραστάσεις για ενήλικες αλλά και για παιδικό κοινό, στο δρόμο και στο θέατρο και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τρεις παραστάσεις για ενήλικο κοινό: Femme Squelette, ‘02-02’ και Το Κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το Μισοφέγγαρο. Κάθε μία από αυτές τις δουλειές χαρακτηρίζεται από την διαφορετικότητα και την πρωτοτυπία των τεχνικών της. Bunraku- Human Size Puppets και Τρισδιάστατο Θέατρο σκιών. Η ParaMana έχει παίξει σε διάφορα Θέατρα και χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Φεστιβάλ κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς και στο Φεστιβάλ Imagini dell’interno στο Pinerolo της Ιταλίας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Θέατρο Επί Kολωνώ, στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Πάτρας κα.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"
Παράσταση: O Μόγλης

Ο Μόγλης σώζεται από τον Μπαγκίρα τον πάνθηρα μετά από μία καταστροφή ο οποίος τον πηγαίνει να ζήσει με τους λύκους. Καθώς μεγαλώνει ο Μόγλης στην οικογένεια των λύκων, ο Σιρ Χαν ο τίγρης εμφανίζεται στην περιοχή με σκοπό να σκοτώσει το Μόγλη για εκδίκηση στους ανθρώπους γιατί οι κυνηγοί είχαν σκοτώσει την οικογένειά του. Ο Μπαγκίρα και οι λύκοι αποφασίζουν την επιστροφή του Μόγλη στο χωριό των ανθρώπων. Και το ταξίδι στη ζούγκλα αρχίζει…
Το έργο είναι ένας ύμνος για τη φύση, τη διαφορετικότητα και τη φιλία.

ΚΕΙΜΕΝΑ:  Λίλιαν Τσέρτου  
ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Καραγιάννης  
 ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ:  Ειρήνη Γκότση    
ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ: Θανάσης Γκότσης, Μαρίλια Νομικού
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ : Χρυσούλα Παπαδοπούλου,  Βίνα Παπαδοπούλου, Χρήστος Συριώτης, Περικλής Λιανός, Νίκος Παπαδόπουλος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:  60' λεπτά   

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2,5 έως 15 χρονών
Απόσπασμα βίντεο της παράστασης στο διαδίκτυο: http://www.marionette.gr  &  http://www.youtube.com/watch?v=60FjLJRT1rU 

Το Θέατρο Μαριονέτας «ΓΚΟΤΣΗ» ιδρύθηκε το 1978 από τον Νίκο Γκότση. Ο Νίκος Γκότσης το 1957, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εργάστηκε ως χειριστής μαριονέτας στο Θέατρο Καλαϊτζάκη. Από το 1960 έως και το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του Θεάτρου. Το 1978 ίδρυσε το Θέατρο μαριονέτας «ΓΚΟΤΣΗ».
Ο Θανάσης Ν. Γκότσης από μικρός ακολουθούσε τις παραστάσεις και τις περιοδείες του θιάσου και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας από την ηλικία των 8 χρόνων έως και σήμερα.
Από την ημέρα της ίδρυσης του Θεάτρου, μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της τέχνης της μαριονέτας στην Ελλάδα, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες πραγματοποιώντας έρευνες για την πιο άρτια κατασκευή της μαριονέτας και τη διάδοσή της ως Ελληνικό γέννημα θρέμμα από το 500 π. Χ. (Αγάλματα Νευρόσπαστα).
Από το 1978 έως και σήμερα έχουν ανέβει 8 έργα για παιδιά και 6 για ενήλικες.  Το 1997 δημιουργήθηκε η πρώτη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (www.marionette.gr) με σκοπό το πάντρεμα της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία.  Από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί το εργαστήριο και μουσείο μαριονέτας με εκθέματα από κούκλες μοναδικής κατασκευής, όπου παράλληλα παραδίδονται σεμινάρια κατασκευής και κίνησης της μαριονέτας σε νέους ενδιαφερόμενους.  Τον Οκτώβριο του 2002 εγκαινιάστηκε το μόνιμο Θέατρο του θιάσου στην Ηλιούπολη. Ο θίασος έχει συμμετάσχει στα διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας στην Τυνησία το 1994, στην Πράγα το 2000 και στα εγχώρια φεστιβάλ κούκλας και μαριονέτας στην Αθήνα, Ύδρα, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη και Χανιά.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κουκλοθέατρο Αντάρα
Παράσταση: Φασουλής

Κουκλοθίασος: Ο τρελός του βασιλιά
Παράσταση: Ο Κανείς και ο Τίποτα


Η παράσταση Φασουλής δεν ακολουθεί μια παραδοσιακή φόρμα παρόλο που διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα. Ο Φασουλής αντιμετωπίζοντας την ζωή και τον θάνατο σαν ένα παιχνίδι αμφισβητεί ευθέως την σοβαρότητα των ίδιων αυτών καταστάσεων. Περιγελώντας τις δίνει σε όλους ένα εργαλείο, το γέλιο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά που φοβούνται.

Συντελεστές: Άγγελος Ρωμαντζής
Διάρκεια: 25’
Ηλικίες κοινού: από 5 χρονών

 Ο Άγγελος Ρωμαντζής παρακολούθησε το εργαστήριο θεατρικής μαριονέτας Αγιούσαγια!, δημιουργώντας το κουκλοθέατρο Αντάρα. Από τότε δουλεύει επαγγελματικά, με δικές του παραγωγές και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Δίνει παραστάσεις σε θέατρα και στους δρόμους τις Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι ενεργό μέλος του ελληνικού  κέντρου κουκλοθέατρου.

Κουκλοθίασος «Ο τρελός του βασιλιά»

Ο Κανείς και ο Τίποτα
Το έργο βασίζεται σε μια αρχαία ιαπωνική φάρσα, διαδραματίζεται στη φεουδαρχική Ιαπωνία όπου το κεντρικό ρόλο κρατούν 2 υπηρέτες και ένα κουτί. Το μυστηριώδες περιεχόμενο του κουτιού βάζει σε μπελάδες τους υπηρέτες και κάνουν άνω κάτω τον οίκο του αφέντη τους που τους έχει διατάξει να τον φυλάσσουν κατά την απουσία του. Ένα έργο με ξυλόγλυπτες γαντόκουκλες και άφθονο γέλιο που απευθύνετε σε μικρούς και μεγάλους!
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:  25’

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
 
Σκηνοθεσία :
  Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος
Σκηνογραφία, κατασκευή σκηνικών, κατασκευή κούκλων:
  Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος
Κουκλοπαίχτες :
  Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος, Άγγελος Ρωμαντζής
Ο Κουκλοθίασος «Ο τρελός του βασιλιά» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Ιδρυτής του θιάσου είναι ο Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος. Στόχος του θιάσου είναι η θεατρική δημιουργία με όχημα την κούκλα και τον αποχαρακτηρισμό του κουκλοθέατρου ως αποκλειστικά ενός θεάματος για παιδιά στο υποσυνείδητο του κοινού και την αποδόμηση της ταυτότητας αυτής. Το έργο «ο Κανείς και ο Τίποτα» η πρώτη παραγωγή του θιάσου βασίστηκε σε αυτή την προσπάθεια δημιουργώντας μια παράσταση η οποία απευθύνετε σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.
***

Κουκλοθέατρο για Μικρούς & Μεγαλύτερους
Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30
Αίθουσα: BLACK BOX
Εισιτήριο: 8€

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011
Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια
Παράσταση: Πετροτσουλούφης

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"
Παράσταση: O Mόγλης

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Ομάδα Κουκλοθέατρου MERLIN,
Παράσταση:  Ονειροπαγίδα ή το Εργοστάσιο των Ονείρων

“ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ ή ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ”

“Αλήθεια που πάνε τα όνειρα μας; Γιατί κάποια πραγματοποιούνται και κάποια όχι; Κάποιοι λένε ότι τα όνειρα είναι οι κρυφές μας επιθυμίες, κάποιοι άλλοι ότι είναι αέρας και φεύγουν. Δεν ξέρω τι είναι και που πάνε τα όνειρα μας. Ξέρω όμως που πάνε αυτά των παιδιών... Καλώς  ήλθατε στο Εργοστάσιο των Ονείρων.. “
Η ‘Ονειροπαγίδα’ είναι μια παράσταση που πραγματεύεται την έννοια της ελπίδας. Την ελπίδα για το καλύτερο που έρχεται. Το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στο όνειρο, η αντίδραση όταν αυτό απειλείται.
 Παράσταση με έντονο ρυθμό, χιούμορ και σταδιακή κλιμάκωση με ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εξέλιξη της.
Οι κούκλες της παράστασης είναι γαντόκουκλες, μαρότες, ύψους 45εκατοστών, καθώς και αντικείμενα από αφρολέξ   ενώ χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα σκηνικά  και έντονες φωτιστικές καταστάσεις για να  διαμορφώσουν τον κόσμο τους.
Οι κουκλοπαίκτες εμψυχώνουν τις κούκλες τους, χωρίς να είναι εμφανείς στο κοινό, δίνοντας έμφαση στον χειρισμό και στο σκηνικό χώρο της κούκλας.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2008.

Η ομάδα κουκλοθέατρου Merlin, από  το 1995, δημιουργεί και ζωντανεύει κουκλόκοσμους. Ο  Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά   ξεκίνησαν σαν κατασκευαστές θεατρικής κούκλας και μάσκας.  Το  2001 η ομάδα ανεβάζει την πρώτη της παράσταση με κούκλες. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραστάσεις και εργαστήρια για την κούκλα και το θέατρο της σε όλη την Ελλάδα.
Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και εκθέσεις για την κούκλα. Είναι σε διαρκή συνεργασία με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για την παρουσίαση  θεματικών ενοτήτων με κούκλες.
Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες  όλου του φάσματος των παραστατικών τεχνών για κατασκευές κούκλων και σκηνικών  αντικειμένων για τις ανάγκες παραστάσεων τους.
Είναι μέλος του ελληνικού κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου / UNIMA. H oμάδα Μerlin ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

Διάρκεια παράστασης: 50’
Ηλικίες: 5+

Σενάριο/Σκηνοθεσία                         Ντέμη Παπαδά – Δημήτρης Στάμου
Σκηνικά/Κατασκευές                         Δημήτρης Στάμου
Κατασκευή Κούκλας/ Εμψύχωση    Ντέμη Παπαδά – Δημήτρης Στάμου
Παραγωγή                                                       Ομάδα Merlin 2008Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Θέατρο Μαριονέτας Μπαρούτι στην Άκρη της Κλωστής
Παράσταση:  Το Μυστήριο της Ανατολής

Ο Τουρλούμ Σουκλούμ ονειρεύεται να γίνει μάγος σαν τον παππού του τον σοφό Καντάρ. Όμως οι σκανταλιές του δεν τον αφήνουν να συγκεντρωθεί. Το περιπετειώδες ταξίδι του στην έρημο ξεκινά. Μοναδικός σύντροφος το Μαγικό βιβλίο.
Ένας ύμνος στην αγάπη που αποδεικνύει ότι με τη δύναμή της, ακόμη και «…η έρημος ανθίζει…»

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:Francisco Brito.
Εμψύχωση: Cristo Brito, Nikos Ntasios, Aneta Stefanopulos, Francisco Brito
Μουσική: Παύλος Σαραντινός
Φωτισμός: Γιάννης Νερουλίδης

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.
Τεχνική:  μαριονέτες με στικ πάνω σε τραπέζι.

***

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Θέατρο Μαριονέτας Νευρόσπαστον
Παράσταση:  Σιδηροδρομικός Σταθμός Ανεμούπολης

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μικρή πόλη. Μια πόλη που την αγαπούσαν οι άνεμοι και έτσι οι κάτοικοί της την ονόμασαν Ανεμούπολη. Η μικρή πόλη με τον καιρό μεγάλωσε και απέκτησε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, ένα τρένο και φυσικά ένα σταθμάρχη.

Κάθε μέρα τώρα, η Φρόσω η καρβουνιασμένη μηχανοδηγός, φέρνει με το τρένο κάποιον επισκέπτη. Ας γνωρίσουμε κάποιους. Τον περιπλανώμενο Buster που ο άνεμος θα τον... πάρει και θα τον σηκώσει, τον Τρύφωνα τον Νταουλτζή που γυρίζει από πόλη σε πόλη παίζοντας με το νταούλι του, την Άλκηστη που ψάχνει τον αγαπημένο της ανάπηρο χορευτή Παναγιώτη και φυσικά τον Θωμά τον σταθμάρχη με τη σφυρίχτρα του.

Ακούστε... το τρένο έρχεται. Ας δούμε ποιόν φέρνει στην
Ανεμούπολη.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κουκλοπαίκτες:

Μαρία Βασιλικά, Χρήστος Πατσαρασλής
Η ομάδα ΝΕΥΡΟΣΠΑΣΤΟΝ αποτελείται από την Μαρία Βασιλικά και τον Χρήστο Πατσαρασλή. Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2007 και ανεβάζει παραστάσεις κουκλοθέατρου με μαριονέττες. Οι μαριονέττες είναι ξυλόγλυπτες, κατασκευασμένες από τα μέλη. Η ομάδα ανεβάζει την τρέχουσα περίοδο τρία έργα. Το έργο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΥΠΟΛΗΣ, το χριστουγεννιάτικο ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ και το έργο ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.***

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

 

Σχόλια