Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα παρακάτω:
« Το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Το διάστημα 2011-2015 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του AIDS θα είναι: “γνωριμία με το Μηδέν, μηδενίζουμε…τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις”.
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των φορέων σχετικά με την κατάσταση αυτής της πανδημίας. Επιπλέον έχει σαν στόχο να ενθαρρύνει τους φορείς υγείας των χωρών με τον μεγαλύτερο επιπολασμό , ώστε να υπάρξει πρόοδος ως προς την περίθαλψη, θεραπεία και την πρόληψη της νόσου.
Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome-AIDS), καταστρέφοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι εξαιρετικά ευάλωτος στις λοιμώξεις.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, σύριγγες κλπ) με οροθετικά στον ιό HIV άτομα και από μία οροθετική στον HIV μητέρα στο νεογνό κατά την κύηση, τοκετό και θηλασμό.
Δεν μεταδίδεται με τις καθημερινές κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), κουνούπια, οικιακά σκεύη, δάκρυα, ιδρώτας, με το νερό ή τον αέρα.
Ο όρος AIDS αναφέρεται στο στάδιο της εκδήλωσης της νόσου, ο δε χρόνος μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό HIV και της εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο. Η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής επιβραδύνει την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σημαντικά την θνητότητα.
Τα βασικά στοιχεία της πανδημίας δείχνουν και το μέγεθος αυτού του προβλήματος Δημόσιας Υγείας:
• Ο HIV είναι από τους φονικότερους ιούς των τελευταίων δεκαετιών
• Έως το 2011 υπήρχαν περίπου 34,2 εκατομμύρια άνθρωποι φορείς του
• Συμβαίνουν πάνω από 7000 νέες μολύνσεις /ημέρα από τις οποίες περίπου το 97% είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
• Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ενώ θα έπρεπε άλλα 7 εκατομμύρια άτομα να έχουν ξεκινήσει ήδη θεραπεία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ που είναι τα 15 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2015.
Για την Ελλάδα τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με το σύστημα της υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2011 είναι:
• 11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης από τα οποία :
- 3.235 έχουν εμφανίσει AIDS
- 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή
- Ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 2.152.
• Η πορεία της HIV λοίμωξης παρουσιάζεται ανοδική μετά το 2002.
• Το 2008 τα περιστατικά ήταν 5,8 / 100.000 πληθυσμού
• Στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 καταγράφηκε εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιπτώσεις /100.000 πληθυσμού .
Παρατηρώντας το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, αλλά και την ανοδική του πορεία στην Ελλάδα, με αλλαγή των χαρακτηριστικών της επιδημίας, γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαία η επαγρύπνηση των φορέων Δημόσιας Υγείας.
Από το 2011 ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη υιοθέτησαν μία νέα στρατηγική για την υγεία στην HIV/ AIDS λοίμωξη, η οποία θα κατευθύνει τις δράσεις των χωρών για επόμενα πέντε χρόνια (2011 – 2015 ).
Η HIV/ AIDS λοίμωξη παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας ανά τον κόσμο ως προς την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη, δοκιμάζοντας την αντοχή και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας κάθε χώρας».

 inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: