ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ

Η Ιστορία της ελληνικής νεανικής κουλτούρας 1945-1990
ΝΕΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗΈνα μοναδικό βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη της νεανικής κουλτούρας, από το τέλος της Κατοχής, μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου.
H καινούργια έκδοση περιλαμβάνει τη γένεση και την εξέλιξη του ελληνικού πανκ, και την ιστορία του ελληνικού New Wave.


Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μανώλη Νταλούκα, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, με προσθήκες και βελτιώσεις. Πρόκειται για το μοναδικό βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη της νεανικής κουλτούρας, από το τέλος της Κατοχής, μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Στην καινούργια έκδοση, προστίθεται η γένεση και η εξέλιξη του ελληνικού πανκ, και η ιστορία του ελληνικού New Wave.
Το Κεφάλαιο της Μελαγχολικής Δεκαετίας 1980-1990, έχει γραφτεί από την αρχή, και παρουσιάζονται νέα στοιχεία.

Η πρώτη έκδοση, τον Μάρτιο του 2006, είχε προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον, των μελετητών του ροκ φαινομένου, και το βιβλίο χαρακτηρίστηκε σαν ένα εύχρηστο εγχειρίδιο κατανόησης της νεανικής σκέψης και έκφρασης.
Η καινούργια έκδοση, συγκεντρώνει τα πιο αξιόλογα δείγματα του νεανικού φαινομένου, σε μία περίοδο 45 χρόνων, και περιέχει, τα τελευταία πορίσματα της διαρκούς έρευνας του συγγραφέα.
Το κείμενο είναι γλαφυρό και στηρίζεται σε σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και σε ένα μοναδικό φωτογραφικό υλικό.
Το ροκ φαινόμενο, αναλύεται σε συνάρτηση με την πολιτική ιστορία, και εξηγείται το που διέφερε αλλά και το που συσχετίστηκε με την πολιτικοποιημένη νεολαία.

Σημαντικά, ιστορικά φαινόμενα και γεγονότα (όπως οι Λαμπράκηδες, το Πολυτεχνείο και η Αντιδικτατορική Νεολαία), αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά και υπό το πρίσμα της «ροκ διάθεσης», πολύ διαφορετικά δηλαδή, από την συνήθη αντίληψη μιας κομματικής ιστορίας.
Για πρώτη φορά, επίσης, το ροκ δεν ορίζεται σαν μία απογραφή μουσικών συγκροτημάτων, αλλά σαν ένα σύνολο νεανικών μορφών έκφρασης. Έτσι, μορφές, όπως η ποίηση, η ζωγραφική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, αποδίδονται σαν βασικές όψεις της ροκ κουλτούρας.

Το χρόνια 1945-1990, χωρίζονται σε Εποχές, που ονομάζονται οι Εποχές του Κλασικού Ροκ στην Ελλάδα. Στα χρόνια αυτά, δημιουργούνται, καλλιτεχνικά έργα, τάσεις και συμπεριφορές, που για τους επόμενους (μέχρι και τη σημερινή νεολαία), γίνονται σταθερά σημεία αναφοράς.
Από τα Χρόνια του Χάους, που ακολουθούν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι το τέλος της Μελαγχολικής Δεκαετίας, ιδού η συναρπαστική νεανική περιπέτεια στην Ελλάδα.

Στοιχεία βιβλίου:
Σχήμα:14χ21, Σελίδες: 504, Λιανική τιμή: 22,50€


Σχόλια