Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΔΙΑ-ΜΑΡΤΥΡΙΑ




ΔΙΑ-ΜΑΡΤΥΡΙΑ
παγκόσμια ημέρα ποίησης
21 Μαρτίου 2012
όχι άλλη μια διαμαρτυρία
αλλά
μια ΑΛΛΗ διαμαρτυρία

Με την Ποίηση ενάντια στην Κρίση

Ο Κύκλος Ποιητών, τα  περιοδικά Poetix και Ποιητικά, οι εκδόσεις Μικρή Άρκτος και η αλυσίδα πολιτισμού IANOS έδωσαν συνέντευξη τύπου την Τρίτη, 13 Μαρτίου, με θέμα τη συν οδοιπορία / δια μαρτυρία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Στην εκδήλωση μίλησαν, εκ μέρους των παραπάνω φορέων, οι Γιώργος Χουλιάρας, Ντίνος Σιώτης, Κώστας Γκοβόστης, Παρασκευάς Καρασούλος και Νίκος Καρατζάς, ενώ παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Δάλλας, Αναστάσης Βιστωνίτης, Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Μπλάνας, η συνθέτρια Ελένη Καραϊνδρου, οι σκηνοθέτες Θανάσης Παπαγεωργίου και Αντώνης Αντύπας, η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Παυλίνα Βερέμη, ο εικαστικός Μάριος Βουτσινάς, η διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Εύα Σταμάτη και άλλοι.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι όχι μία ακόμη διαμαρτυρία, αλλά μια διαφορετική διαμαρτυρία, με όπλο την ποίηση ενάντια στην κρίση. Πρόκειται για ένα κάλεσμα, που απευθύνεται σε κάθε πολίτη που υπερασπίζεται τον πολιτισμό και τις αξίες του και στηρίζεται από ποιητές, εκδότες, καλλιτέχνες και διεθνή δίκτυα ποίησης.

Με σημαία τον πολιτισμό, τους στίχους των ποιητών μας,  την υπέρβαση των συμβατικών διακρίσεων
Εναντίον της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος
Εναντίον της ανικανότητας  που μας οδήγησε στην κρίση, ηθική, πολιτιστική, οικονομική
Εναντίον του λαϊκισμού
Εναντίον της βίας και των βανδαλισμών
Εναντίον όσων σπάνε μάρμαρα
Εναντίον όσων καίνε νεοκλασικά
Εναντίον όσων σπάνε βιβλιοπωλεία και θα ήθελαν να  κάψουν και τις ιδέες που φιλοξενούν
Εναντίον όσων καλλιεργούν τον φόβο στην πόλη και τη ζωή των ανθρώπων

Στις 21 Μαρτίου συνθήματά μας ας γίνουν τα ποιήματα, αναφορά μας οι ποιητές μας, πλακάτ μας οι στίχοι που μπορούν να γεννήσουν έναν άλλο στοχασμό, ένα άλλο μέλλον μέσα από το παρόν και το παρελθόν μας.

Θέλουμε αυτό να γίνει υπόθεση όλων. Με συνθήματα στίχους του Ομήρου, του Σολωμού, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και σύγχρονων ποιητών, θέλουμε να θυμίσουμε πως υπάρχει ένας κόσμος που κρύβεται πίσω και κάτω από τους αριθμούς. Ένας κόσμος που αναπτύσσει εστίες αντίστασης και αντιπαραθέτει πνευματικές αξίες σε αγορές που θέλουν να επιβάλλουν μνημόνια και κατάλυση κράτους δικαίου. Αντιστεκόμαστε στην οργανωμένη απαξίωση ως «πολυτελούς συνήθειας» κάθε αιτήματος που έχει σχέση με τον πολιτισμό.  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ήταν μια ελληνική ιδέα, που καθιερώθηκε διεθνώς το 1999 από την ΟΥΝΕΣΚΟ, με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδας Βασίλη Βασιλικού, όπως ελληνική είναι και η ιδέα του Μάρτιου Μήνα Ποίησης.


Τετάρτη 21 Μαρτίου 
Με την Ποίηση ενάντια στην Κρίση

Προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι
μπροστά από το βιβλιοπωλείο Ιανόs
Συν οδοιπορία προς το Σύνταγμα


«ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ.
ΠΑΡΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΝΕΡΟ
 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΞΗΡΑΣΙΑ»
                                                                                Μιχάλης Κατσαρός



Αναζητήστε μας στο διαδίκτυο και δηλώστε την υποστήριξη σας στο ιστολόγιο: http://www.21martiou.blogspot.com/




Δεν υπάρχουν σχόλια: