Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Οι ημέρες που οι μαθηματικοί με τη συμβολή του σινεμά φάνταζαν σαν τρελοί, αντικοινωνικοί επιστήμονες ανήκουν στο παρελθόν. Οι σκοτεινές πτυχές του εγκεφάλου μας, η αρμονία του Σύμπαντος και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής έχουν τις απαντήσεις τους στα μαθηματικά.
Αυτό το γνωρίζουμε αλλά συνεχίζει να προκαλεί το δέος μας. Γιατί είναι ο μηχανισμός της σκέψης που συχνά μας εμποδίζει να χαλαρώσουμε το άγχος μας απέναντι στη μαγεία και την ομορφιά των αριθμών.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα δύο διαδραστικών εκθέσεων και η σειρά σεμιναρίων που φιλοξενεί το Ιδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα. Ενώ στο Παρίσι η σύγχρονη τέχνη αναλαμβάνει να λύσει την «παρεξήγηση» με τη συνεργασία επιστημόνων και καλλιτεχνών στην έκθεση «Μαθηματικά: Ενα όμορφο αλλού» στο Ιδρυμα Καρτιέ.
Οσοι είναι πάνω από 10 ετών και αγαπάνε τα μαθηματικά αινίγματα μπορούν να αναμετρηθούν με τις μαθηματικές διάνοιες της αρχαιότητας. Το Ιδρυμα Ευγενίδου τα Σαββατοκύριακα του μήνα και έως τις 18 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει τις συναντήσεις του κοινού με γρίφους και αινίγματα του αρχαίου κόσμου. Με τη σειρά εργαστηρίων «Μύθοι κι επιστημονική πραγματικότητα» και «Ιστορίες για ιδιοφυΐες».
Η πρόκληση για τους ενδιαφερόμενους είναι να κάνουν υπολογισμούς σαν τους αρχαίους Βαβυλώνιους, να μετρήσουν τις διαστάσεις των τριγώνων με τον τρόπο των μάγων - μαθηματικών της Πυθαγόρειας Σχολής και να μάθουν τις αρχές της μαθηματικής σκέψης του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη.
Τα υπόλοιπα είναι μια διασκεδαστική ακολουθία πειραμάτων φυσικής που εξηγούν αν μπορεί το νερό να βράσει παγώνοντάς το, γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια και γιατί το κολύμπι στη θάλασσα είναι ευκολότερο από ό,τι στην πισίνα.
Επίσης μέσα από τα εκθέματα της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας μαθαίνουμε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη. Οι επισκέπτες θα παίξουν εικονικά κρουστά, θα εξετάσουν πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθουν πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δουν αληθινά δείγματα DNA, αλλά και δέρμα καρχαρία.
Τα μαθηματικά είναι το μέσο διερεύνησης για τα σημαντικότερα πειράματα που διεξάγονται στις μέρες μας με τον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων LHC στο CERN. Η έκθεση «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» παρουσιάζει τη λειτουργία του καθώς και την ελληνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πειραματικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής. Η έκθεση, στην Ελληνογερμανική Αγωγή, παρουσιάζει τις βασικές αρχές λειτουργίας του LHC μέσα από διαδραστικές εφαρμογές: ο LHC αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: