Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Έκθεση «Απαγορευμένη πόλη»

Στην Απαγορευμένη Πόλη, που όσοι δεν έχουν επισκεφθεί την γνώρισαν από τον κινηματογραφικό «Τελευταίο Αυτοκράτορα» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, μας μεταφέρει η σειρά ζωγραφικών έργων του σύγχρονου εικαστικού Jiang Guofang, από την Κίνα.

Περίπου 40 έργα, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζονται από τις 12 Απριλίου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στην έκθεση με τίτλο «Η Απαγορευμένη Πόλη» (The Forbidden City).

Το όνομα του Jiang Guofang έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τo αυτοκρατορικό παλάτι της δυναστείας των Μινγκ. Σε καμία περίπτωση λόγω καταγωγής του αλλά επειδή, από το 1987 που πρώτη φορά πέρασε την Πύλη του Παλατιού έως σήμερα, έχει φιλοτεχνήσει 300 πίνακες, μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένους από τη ζωή μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη.

Είναι ο πρώτος σύγχρονος καλλιτέχνης, στον οποίο το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης, διοργάνωσε το 2004, έκθεση για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τα έργα αυτά έχουν εμφανισθεί σε εκθέσεις τέχνης, σε δημοπρασίες, εντός και εκτός των συνόρων της Κίνας. Τα θέματα του είναι εμπνευσμένα από αυτοκράτορες, αυτοκράτειρες και την καθημερινή ζωή στο παλάτι. Τις παλλακίδες και τους ευνούχους.

Τα ανδρικά και γυναικεία μοντέλα που απεικονίζονται στους πίνακες, είναι ηθοποιοί που πόζαραν για τον καλλιτέχνη.Ακόμα και ο γιος του, «σε διαφορετικές ηλικίες μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια που ζωγράφιζα» , εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης , που εκτός από τη ζωγραφική έχει σπουδάσει και στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου της Κίνας.
Η εικαστική του γραφή φέρει έντονα στοιχεία δυτικής ζωγραφικής. «Ο γιος του ουρανού» με το μικρό αγόρι να ανεβαίνει στον τεράστιο μεγαλοπρεπή θρόνο του, η «Παλλακίδα του παλατιού», «Το αιώνιο όνειρο» , με την όμορφη λεπταίσθητη κοπέλα που κοιμάται πάνω στον καναπέ, τα χρώματα και οι λεπτομέρειες των υφασμάτων δίνουν την αίσθηση ενός «αυτοκρατορικού ρεαλισμού» έλεγε σήμερα, ο Jiang Guofang, ξεναγώντας τους έλληνες δημοσιογράφους στην έκθεση.

Ο καλλιτέχνης, θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα, στα πλαίσια της έκθεσής του στις 16/6, για ένα σεμινάριο σχετικά με το έργο του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου.

   

   
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: