Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ελληνο-γερµανικό δηµοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» 2011

Για πέµπτη φορά προκηρύσσεται εφέτος από την Πρεσβεία της Οµοσπονδια-κής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας το ελληνογερµανικό δηµοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου». Αρχής γενοµένης από το 2003, το βραβείο «Ελένη Βλάχου» απονέµεται ανά διετία σε έναν δηµοσιογράφο µε διακεκριµένη παρουσία στα ελληνικά µέσα για να τιµήσει τις εξαιρετικές επιδόσεις στον τοµέα της ειδησεο-γραφικής κάλυψης διεθνών και κυρίως ευρωπαϊκών θεµάτων.

Το βραβείο περιλαµβάνει ένα ταξίδι στη Γερµανία στα πλαίσια του επίσηµου προγράµµατος επισκεπτών της Οµοσπονδιακής Κυβέρνησης, ένα χρηµατικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ µε την ευγενική χορηγία των επιχειρήσεων Bosch Ελλάς και Bayer Ελλάς καθώς και δωρεάν διετή πρόσβαση στις υπηρεσίες του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στον διαγωνισµό µπορούν να υποβληθούν άρθρα δηµοσιογράφων, τα οποία δηµοσιεύτηκαν σε ελληνικά έντυπα µέσα, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το διαδίκτυο (συµπεριλαµβανοµένων και των blogs) σε ηµεροµηνία µεταγενέστε-ρη της λήξης υποβολής άρθρων για τον προηγούµενο διαγωνισµό (05/05/2009). Τα µέσα ενηµέρωσης µπορεί να είναι τόσο πανελλαδικής, όσο και τοπικής εµβέλειας. Ιδιαιτέρως ενθαρρύνεται η συµµετοχή νέων
δηµοσιογράφων στον διαγωνισµό.
Η Επιτροπή για την απονομή του βραβείου αποτελείται από τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ρόλαντ Βέγκενερ, τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημερώσης, Γιώργος Πετρουλάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτη Νικολόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα (ΕΑΞΤ), Βασίλη Τριανταφύλλου, τον πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Στυλιανό Παπαθανασόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ηλία Μάτσικα, τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Θανάση Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο ενώ την οικογένεια Βλάχου εκπροσωπεί ο Δημήτριος Μιχαήλ Λούρδας.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι η ελληνική υπηκοότητα δεν αποτελεί προϋπόθεση για το άτομο που θα βραβευθεί. Προϋπόθεση αποτελεί να εργάζεται σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης (τηλεόραση, έντυπο Τύπο, ραδιόφωνο και διαδίκτυο).
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υποψήφιους για το βραβείο. Παράλληλα, ωστόσο, έγινε σαφές ότι όποιος δημοσιογράφος το επιθυμεί μπορεί να θέσει υποψηφιότητα καταθέτοντας πέντε άρθρα του των τελευταίων δύο ετών ενώπιον της Επιτροπής.

Τα σχετικά δηµοσιεύµατα πρέπει να υποβληθούν στην Πρεσβεία της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας έως την 11η Μαΐου µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου (στη διεύθυνση pr-100@athe.diplo.de ) ή µέσω ταχυδροµείου στην παρακάτω διεύθυνση (παρακαλούµε όπως αναγράφετε τα στοιχεία
του αποστολέα):

Πρεσβεία της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας
Θέµα: «Βραβείο Ελένη Βλάχου»
Καραολή & ∆ηµητρίου 3
10675 Αθήνα – Κολωνάκι

Έως σήµερα µε το βραβείο Ελένη Βλάχου έχουν τιµηθεί οι εξής δηµοσιογράφοι: ο κ. Ιωάννης Ε. ∆ιακογιάννης (2003), ο κ. Κώστας Ιορδανίδης (2005), ο κ. Κώστας Αργυρός (2007) και η κα Μαρία Νικολάου (2009).

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλούµε να απευθύνεστε στο Τµήµα Τύπου της Πρεσβείας (κα Σαµψωνίδου) στο τηλ. 210-7285-225 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pr-100@athe.diplo.de . Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά µε το δηµοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» και τους νικητές των προηγούµενων διαγωνισµών µπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα: http://web.ana-mpa.gr/vlachou .

Σχόλια