Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μπούργκα: το δικαίωμα στην αυτοκαταπίεση και την αντικοινωνικότητα

Μπούργκα", μια ισλαμική μόδα που διαδίδεται γρήγορα στη Δύση, και για την οποία ανησυχούν ακόμη και Ισλαμικές χώρες όπως η Αίγυπτος.

 Πρόκειται άραγε για επίδειξη υπέρτατης ευσέβειας προς τον Αλλάχ; Πρόκειται για καταπίεση των γυναικών στο Ισλάμ από τους άνδρες; Πρόκειται για παρενέργεια θρησκευτικής πλάνης; Μάλλον πρόκειται για όλα αυτά μαζί. Ίσως να είναι και μια ακραία αντίδραση-μήνυμα προς την ξετσιπωσιά μερίδας των γυναικών της Δύσης. Οπωσδήποτε, όμως, το να καλύπτει μια γυναίκα το πρόσωπό της, και ολόκληρο το σώμα από την κεφαλή μέχρι τα νύχια, είναι μια ενέργεια ενάντια στην ίδια τη φύση της, και ως αφύσικη είναι ανθυγιεινή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Επιπλέον, είναι και μια εικόνα άκρως αντικοινωνική και αντιαισθητική, που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και διεγείρει συναισθήματα οίκτου για τη θρησκευτική καταπίεση των γυναικών του Ισλάμ. Τέλος, μπορεί να προκύψουν και θέματα ασφάλειας, αφού κάτω από τη Μπούργκα μπορούν να κυκλοφορούν απαρατήρητοι Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

Πρόσφατα μια επιτροπή της Βελγικής Βουλής πρότεινε ν’ απαγορευθεί η Ισλαμική πλήρης κάλυψη του προσώπου με burqa, μια κίνηση που θα μπορούσε να κάνει το Βέλγιο την πρώτη χώρα να επιβάλει τέτοια απαγόρευση.
 

Η όλη σύγχυση γύρω από τη μπούργκα, αν αυτή δεν είναι παραδοσιακό μέτρο καταπίεσης και καθυπόταξης της γυναίκας Μουσουλμάνας από τους άνδρες με πρόσχημα την ευσέβεια, πράγμα που βλέπω ως το πιο πιθανό, συντηρείται και από την απύθμενη άγνοια των θρησκευόμενων για το πώς προσεγγίζει ο άνθρωπος το Θεό. Η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε διατήρηση του δικαιώματος στην καταπίεση και υποδούλωση. Το ότι οι γυναίκες που κρύβονται πίσω από τη μπούργκα μπορεί να το απολαμβάνουν επιβεβαιώνει απλά το βάθος της θρησκευτικής πλάνης...

"Καλή Ανάσταση" φίλες που κρύβετε το πρόσωπό σας από τον Ήλιο της ζωής!

Βεβαίως έχει και η Ορθοδοξία τέτοια κρούσματα, αφού επιβάλλει στις καλόγριες να ντύνονται στα μαύρα και να φοράνε μαντήλες. Αλλά τουλάχιστον αυτές δεν κρύβουν ολόκληρο το πρόσωπό τους. Είναι, βλέπετε, πιο «προοδευτικές»…

http://seferou.blogspot.com/2010/04/blog-post_02.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: