Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Έκθεση «ΕΝΔΥΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» 2 Απριλίου- 8 Μαΐου 2011


Το  Σάββατο  2 Απριλίου το «Θεσσαλικό Θέατρο» - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Λάρισας, θα εγκαινιάσει την έκθεση με τίτλο: «Ενδυμα Θεάτρου». Θα εκτεθούν περί τις 150  θαυμάσιες ενδυμασίες που έντυσαν σημαντικούς ηθοποιούς σε παραστάσεις του «Θεσσαλικού Θεάτρου» που άφησαν εποχή.
Τις φορεσιές σχεδίασαν κορυφαίοι Έλληνες ενδυματολόγοι με πρώτο τον Γιώργο Ζιάκα, ιδρυτικό μέλος του «Θεσσαλικού Θεάτρου» και πρώην Καλλιτεχνικό Δ/τη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Λάρισας. Είναι φυσικό τα περισσότερα κοστούμια να είναι του Γιώργου Ζιάκα, αφού δημιούργησε για πολλά χρόνια και για πολλές παραστάσεις, μνημιώδη σκηνικά και κοστούμια.
  Θα εκτεθούν επίσης δημιουργίες της μεγάλης ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου, της Ελένης Μανωλοπούλου, του Γιάννη Μετζικώφ, της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, του Νίκου Γεωργιάδη, του Άγγελου Μέντη, του Χρήστου Μπρούφα, της Ελένης Στρούλια, του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, της Έρσης Δρίνη κ.α Πολλά από τα κοστούμια των τραγωδιών έχουν εκτεθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.(Κίνα , Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, Αίγυπτο κ.α.)
Εκτός από τις ενδυμασίες των τραγωδιών(Ηλέκτρα, Ιφιγένεια εν Ταύροις , Χοηφόρες, Φιλοκτήτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Ελένη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι.), θα εκτεθούν και όσα δημιουργήθηκαν για έργα του Γκολντόνι: (Καφενείο, Φίλος όχι αστεία), Μολιέρου (Φιλάργυρος), Σαίξπηρ (Χειμωνιάτικο Παραμύθι), Φεϋντώ, Ξενόπουλος, Λόρκα, Πρίσλεϋ, Μπόστ, Μαριβώ, Ο΄Νήλ, Βάσας Σολωμού –Ξανθάκη(Γάμος) κ.α.
Τις φορεσιές θα πλαισιώσουν και περί τις 100 μεγάλες φωτογραφίες, καθώς και έπιπλα – αντίκες που πλαισίωναν τις παραστάσεις.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ποιητικά, θεατρικά και λογοτεχνικά αφιερώματα καθώς και μουσικές βραδιές με Λαρισαίους καλλιτέχνες.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως χορηγός αυτής της έκθεσης είναι και το Εθνικό Θέατρο, αφού δάνεισε  στο Θεσσαλικό Θέατρο 50 πανάκριβες κούκλες ,που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η απαιτητική έκθεση.

Βαθειά μας επιθυμία είναι να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας, τον Καλλιτεχνικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε τα 35 Χρόνια της γόνιμης δραστηριότητας του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη νέα ισόγεια αίθουσα  (800 τετραγ.μέτρα) του Δημοτικού Θεάτρου Λάρισας (Πρώην Ο.Υ.Η.Λ).
Παράλληλα τον Απρίλιο στο «Θέατρο του Μύλου» θα διοργανωθεί για 3η φορά το «Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων Δημιουργών».
Μετά τη γεμάτη από Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Χειμερινής Περιόδου  (Καλλιφόρνια Ντρίμιν, του Κατσικονούρη, Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, του Άκη Δήμου, Θεατρικά Αναλόγια, λογοτεχνικά και μουσικά αφιερώματα), δημιουργούμε την «Θεατρική Άνοιξη», με συμπαραστάτες, το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων.
Το «Θεσσαλικό Θέατρο» ευτυχώς δεν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ…νει, αλλά βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα και σε θέση μάχης, αυτές τις δύσκολες μέρες... 


  ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ( ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ)
Γεωργιάδου 53 (ΜΥΛΟΣ ΠΑΠΠΑ)Λάρισα
Τηλ. 2410 621209, 624086

Δεν υπάρχουν σχόλια: