Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τοπία γυμνά και αληθινά









Η παρουσίαση του ανθρώπινου σώματος ως φυσικού τοπίου είναι ένα τρικ που έχει αξιοποιηθεί πολλές φορές, στην τέχνη αλλά και στη διαφήμιση. Ο παραλληλισμός της ανθρώπινης ανατομίας με βουνά, κοιλάδες και πεδιάδες είναι μία ωραία πρόκληση για φωτογράφους και κινηματογραφιστές που δοκιμάζουν την τύχη τους στην απεικόνιση του αισθησιασμού.
Ο Allan Teger είναι ένας από αυτούς τους φωτογράφους. Το project του με τίτλο Bodyscapes συμπληρώνει 37 χρόνια ζωής και – παρά τη μακροβιότητά του – δεν παύει να μας εκπλήσσει. Αντλώντας έμπνευση από τη γεωγραφία του ανθρώπινου σώματος, έστησε ολόκληρες παραστάσεις με μικροσκοπικές φιγούρες πάνω στα αρσενικά και θηλυκά μοντέλα του. Σκιέρ που πραγματοποιούν καταβάσεις πάνω σε ανθρώπινους γλουτούς, φιγούρες που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στον αφαλό μιας γυναίκας, ποδηλάτες που κατηφορίζουν σε μία πλάτη.
Από το 1976 έως σήμερα ο Teger έχει δώσει πολυάριθμες εικόνες που συνδυάζουν τον αισθησιασμό με το χιούμορ. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αφοπλιστικά αθώο. Το έτερο ελκυστικό στοιχείο είναι η τεχνική του. Δεν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στη δουλειά του. Δεν υπάρχουν φίλτρα, ούτε ψηφιακή επεξεργασία. Τα σώματα είναι αληθινά, και οι φιγούρες είναι στ’ αλήθεια τοποθετημένες πάνω σε αυτά. Καμία οφθαλμαπάτη. Ακόμη και όταν τέθηκαν στη διάθεσή του τα έξυπνα εργαλεία της τεχνολογίας, ο Teger επέλεξε να παραμείνει πιστός στον παραδοσιακό εξοπλισμό του και μόνο. Ίσως και να είναι αυτό που κάνει τη δουλειά του ξεχωριστή. Καλή η επεξεργασία, αλλά πού και πού θέλεις και κάτι... άφιλτρο.


http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/texnes-politismos/1752/topia_gumna_kai_alhthina/http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/texnes-politismos/1752/topia_gumna_kai_alhthina/

Δεν υπάρχουν σχόλια: