Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πέθανε ο εικαστικός Τίτος Πετράκης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός Ηρακλειώτης εικαστικός Τίτος Πετράκης σε ηλικία 67 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο σπουδαίος ντόπιος καλλιτέχνης εξέπνευσε στο σπίτι του όπου τον βρήκαν οι δικοί του σήμερα το πρωί. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ο Τίτος γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946 και έζησε εκεί μέχρι το 1964. Από τότε και μέχρι το 2000 έζησε στην Αθήνα.Εκεί σπούδασε: Ηλεκτρονικός Μηχανικός στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών Αθηνών
Εργάστηκε για δύο χρόνια σαν καθηγητής εργαστηρίου των σχολών Κοντοράβδη. Και κατόπιν από το 1972 εργάστηκε στην Ο.Α. έφτασε στο μεγαλύτερο βαθμό του Αρχιμηχανικού και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 28 χρόνων υπηρεσίας από την θέση του Διευθύνοντος των αεροεπίγειων μέσων επικοινωνίας των αεροσταθμών της χώρας.Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του σαν ηλεκτρονικός μηχανικός επικοινωνιών, έκανε δύο μετεκπαιδεύσεις σε θέματα αναλογικών επικοινωνών το 1977 στο Μόναχο της Γερμανίας και ψηφιακών επικοινωνιών το 1993 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.
Παράλληλα με την εργασία του ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό, μουσική και την φιλοσοφία.Από τον γάμο του το 1975 με την Ξένη Ξανθοπούλου απέκτησε δύο κόρες την Μαρία και την Ολίβια.
Επέστρεψε στο Ηράκλειο όπου δίδασκε στο εργαστήριο του την τέχνη και την φιλοσοφία της δισδιάστατης κοπιδιαστής χαρακτικής καθώς και τον τρόπο δημιουργίας και κατασκευής του εικαστικού ψηφιδωτού.
Μια μακρά πορεία στην τέχνη της ασπρόμαυρης ερασιτεχνικής φωτογραφίας και ειδικότερα στη φωτογράφηση κόντρα στο φως, καθώς επίσης και η παιδική του αγάπη για το Θέατρο Σκιών τον έκαναν ν΄ ασχοληθεί με τα σκοτεινά περιγράμματα, που και οι δυο περιπτώσεις παρουσιάζουν στον θεατή. Από το μεγάλο δάσκαλο του Θεάτρου Σκιών Ευγένιο Σπαθάρη από τον ερευνητή του θεατρικού αυτού είδους γραφίστα Μιχάλη Ιερωνυμίδη, από τον ζωγράφο Ρωμάνο, καθώς και από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες του είδους πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής καθώς και της δισδιάστατης χάραξης της κοπιδιαστής φιγούρας πάνω σε χαρτόνι.
Επηρεασμένος από τις φόρμες μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών και αναπλάθοντάς τες πολλές φορές δημιούργησε με τη δική του εικαστική αντίληψη το προσωπικό του στιλ: Τη φιγούρα κόντρα στο φως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: