Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Όμορφοι και ηττημένοι



Όμορφοι και ηττημένοι ** Στίχοι ~ Μουσική ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ** Ερμηνεία ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ** Δίσκος~ Όμορφοι και ηττημένοι ~ 2010.


Συγχρονισμένοι πλήρως
και κάπου ανάμεσα στις αναπνοές
του κόσμου όλου ο γύρος
σ' ογδόντα μέρες, σ' ογδόντα άδικες φυλακές
αναστημένοι κι άδειοι
απ' το τριήμερο κάτω απ' τη γη
πόρνες μαζί και άγιοι
σ' ένα αγκάλιασμα, σε ένα βρώμικο φιλί

Κι αν το κορμί σου είναι η γη σου
φύτεψε πάθη, θέρισε ενοχές
βάλ' τη σοδειά σου μες στην ποδιά σου
πούλα την στα παζάρια, σ' αγορές

Όμορφοι κι ηττημένοι
την ήττα γιορτάσαμε με ωραία γιορτή
σαν σ' εξορία σταλμένοι
κι ούτε τολμήσαμε να ξεστομίσουμε το "γιατί"


Κι αν το κορμί σου είναι η γη σου
φύτεψε πάθη, θέρισε ενοχές
βάλ' τη σοδειά σου μες στην ποδιά σου
πούλα την στα παζάρια, σ' αγορές

    Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

    “ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ”




    Η συναρπαστική ζωή ενός ανθρώπου χωρίς άκρα,
    ελπίδα και έμπνευση για μια αληθινή ζωή χωρίς όρια!


    Στο νέο βιβλίο των εκδόσεων “Εν πλω”, με τον τίτλο “ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ”, ο ΝΙΚ ΒΟΥΙΣΙΤΣ, που γεννήθηκε χωρίς άκρα, αφηγείται την προσωπική του ιστορία και τον αγώνα του να ζήσει μια αληθινά χαρούμενη ζωή.

    Tα τελευταία χρόνια, ο εκπληκτικός αυτός άνθρωπος έχει γίνει πολύ οικείος σε εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο από τις ομιλίες του σε μεγάλα γήπεδα και θέατρα ανά τον κόσμο, όσο και απο τα videos που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τον γνωρίσουμε “από κοντά” και μέσα από τα κείμενά του!

    Ο Νικ στις σελίδες του βιβλίου του περιγράφει την προσωπική φιλοσοφία του για τη ζωή. Μιλά για τα προσωπικά σκαμπανεβάσματα στη ζωή του, την σκοτεινή περίοδο της απόγνωσης, όταν θεώρησε ως λύση την αυτοκτονία αλλά και τις μετέπειτα προοπτικές που ανοίχθηκαν μπροστά του. Εξιστορεί τα ταξίδια του και τις εμπειρίες που αποκόμισε από τις περιοδείες του ανά τον κόσμο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν από την εμπνευσμένη αφήγησή του κουράγιο και δύναμη για να ξεπεράσουν τις δικές τους προκλήσεις. Αφηγείται τις παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που γνώρισε ο ίδιος με αναπηρίες, αρρώστιες και δυσκολίες που τις πολέμησαν ή τις ξεπέρασαν.

    Αυτό το βιβλίο εξιστορεί το "αδύνατο" που τελικά γίνεται δυνατό. Δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο αυτοβελτίωσης. Είναι ένας ύμνος στην ελπίδα από έναν νικητή της ζωής. Και σίγουρα έχει πολλά να πει στην Ελλάδα της απόγνωσης και της κατάθλιψης…

    Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου:
    «Νιώθουμε συχνά πως η ζωή είναι άδικη. Οι δύσκολες στιγμές και οι σκληρές συνθήκες πυροδοτούν συχνά μέσα μας την αυτοαμφισβήτηση και την απελπισία. Δεν πρέπει όμως να μας πάρει από κάτω. Αυτό είναι ένα μάθημα που πάσχιζα πολλά χρόνια για να μάθω. Εν τέλει τα κατάφερα, και μέσα από τις εμπειρίες μου, μπορώ να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας παρέχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουμε ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής. Μπορεί να περάσεις δύσκολες στιγμές. Μπορεί να πέσεις και να νιώσεις ότι δεν έχεις τη δύναμη να σηκωθείς ξανά. Το ξέρω το συναίσθημα, φίλε. Όλοι το ξέρουμε. Η ζωή δεν είναι πάντοτε εύκολη, αλλά όταν υπερπηδούμε προκλήσεις, γινόμαστε δυνατότεροι και πιο ευγνώμονες για τις ευκαιρίες μας. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι οι ζωές που αγγίζεις στην πορεία και το πώς ολοκληρώνεις το ταξίδι σου».

    Το βιβλίο μετέφρασε και επιμελήθηκε ο Βασίλης Αργυριάδης.

    H εκτύπωση του βιβλίου έγινε στις Γραφικές Τέχνες «ΛΥΧΝΙΑ Α.Ε.»
    σελίδες 352,σχήμα 14Χ21,τιμή 15.00 ευρώ
    ISBN: 978-960-9550-19-2

    Πληροφορίες για δημοσιογράφους:
    Μπιλάλης Γιώργος 693 6727992, info@enploeditions.gr

    ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ



    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Κάνει σέρφινγκ. Κολυμπάει. Τραγουδάει. Έχει παίξει ήδη ένα ρόλο σε κινηματογραφική ταινία. Πρόσφατα έκανε ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο. Μεταδίδει μία αισιοδοξία για την ζωή. Και παρόλα αυτά δεν έχει πόδια και χέρια!

    Ο 30χρονος Νικ Βούισιτς, που γεννήθηκε χωρίς άκρα, έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ένας χαρισματικός ομιλητής. Εμπνέει εκατομμύρια ακροατές σε θέατρα, στάδια, σχολεία, ορφανοτροφεία και φυλακές σε όλη την υφήλιο. Ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Life without Limbs», που έχει βάση της την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βοηθάει με τη δράση του περισσότερες από 10 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Ο κόσμος αναρωτιέται πώς ο Βούισιτς κάνει όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιεί χέρια και πόδια. Με αναρτημένα βίντεο στο YouTube δείχνει πώς καταφέρνει απλές καθημερινές εργασίες όπως να χτενίζει τα μαλλιά του ή να βουρτσίζει τα δόντια του.

    Κάποτε μίλησε σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην Ινδία , σε 18.000 σε μια αρένα ταυρομαχιών στην Κολομβία και σε 8.000 κατά τη διάρκεια καταιγίδας στην Ουκρανία.

    Σε ηλικία 8 ετών, ο Βούισιτς έπαθε κατάθλιψη. Είδε τον εαυτό του σαν βάρος για τους άλλους. Συνειδητοποίησε ότι θα ήταν απίθανο να πάει στο κολλέγιο, να έχει μια σύζυγο ή ακόμα να αγκαλιάσει τα παιδιά του. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Αλλά στην ηλικία των 13 ετών, τον ενέπνευσε η ιστορία ενός ανθρώπου που ξεπέρασε τις αναπηρίες του, και άρχισε να είναι ευγνώμων για την οικογένεια και την υγεία του.

    «Συνειδητοποίησα ότι είχα μια επιλογή. Μπορούσα είτε να λυπηθώ τον εαυτό μου ή να ευχαριστήσω τον Θεό για ό,τι έχω. Ο  φόβος και η ενοχή παραλύουν τους ανθρώπους περισσότερο από το να μην έχουν άκρα».

    «Δεν είμαι ένας υπερφυσικός τύπος», λέει ο Βούισιτς ο οποίος έχει συναντήσει αρχηγούς κρατών και έχει εμφανιστεί στην εκπομπή 20/20 του ABC. «Γυρίζω τον κόσμο ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη και ελπίδα, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Σκοπός μου είναι να τους ενθαρρύνω να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες, ώστε να μπορέσουν να βρουν το δικό τους μονοπάτι προς μια αληθινή ζωή».





    Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

    Κατερίνα Γώγου, «Ετών 9» - Μ. Σεβίλογλου, Όλ. Λαζαρίδου











    "Η ζωή μας είναι σουγιαδιές
    σε βρώμικα αδιέξοδα
    σάπια δόντια ξεθωριασμένα συνθήματα
    μπάσσο βεστιάριο
    μυρουδιές απο κάτουρα αντισηπτικά
    και χαλασμένα σπέρματα.Ξεσκισμένες αφίσσες
    Πάνω κάτω. Πάνω κάτω η Πατησίων.
    Η ζωή μας είναι η Πατησίων..."

    Κατερίνα Γώγου Πάνω Κάτω η Πατησίων



    Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ παρουσιάζουν την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στις 15.00, στο studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την έκδοση του βιβλίου cd «Κατερίνα Γώγου Πάνω Κάτω η Πατησίων».
    Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χρονάς, Γιώργος Κορδέλλας, Άγγελος Σφακιανάκης, Όλια Λαζάριδου, Αντώνης Καφετζόπουλος και η Λίνα Νικολακοπούλου.
    Στην παρουσίαση θα τραγουδήσουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου με τη συνοδεία του Μάριου Στρόφαλη στο πιάνο, Παναγιώτης Μάργαρης στην κλασσική κιθάρα, Λόλεκ με την κιθάρα του.
    Επίσης η Βάσω Αλλαγιάννη στο πιάνο ο Ματί Παλαιολόγος και στο βιολί Αθανάσιος Γκιουλετζής, η Σαββίνα Γιαννάτου με τη συνοδεία του Τάσου Ρωσόπουλου στο πιάνο, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης με την κιθάρα του, ο Κώστας Χαριτάτος με την Βασιλική Καρακώστα με συνοδεία από κιθάρες και ο Τάκης Γραμμένος με μικρό σύνολο.
    Παρουσιάζει ο Πάνος Χρυσοστόμου.
    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr/webtv

    TROUBLE SLEEP Modal Jazz Quartet



    Χαριλαου Τρικούπη 4
    πίσω από την Πάντειο
    Πρώην Απλό Θέατρο
    τηλ.2109229579






    Το Θέατρο Σημείο φιλοξενεί στην «Σκηνή lab» τους TROUBLE SLEEP για μια υπέροχη μουσική βραδιά με jazz μελωδίες την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 21:00.
    H είσοδος είναι ελεύθερη.
     


     


    Ένα αυτοσχεδιαστικό μουσικό Κολάζ που ενωνει τον ήχο των οργάνων, τις φωνές της πόλης και τις κραυγές των ποιητών.. όταν ο Burroughs συναντά τυχαία τον Miles ενώ μόλις έχουν καταλάβει πως έχουν χάσει το τρένο..
    Ο ήχος βγαίνει από τους:
    Mampre Kasardjian – Bass, Τάσο Πέππα – Drums, Rodrigo Melo - S & Tr Sax, Ιωάννη Χατζηιωάννου - Piano & Tapes»


    Mike’s Irish Bar - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ



    Το Mikes Irish Bar σε συνεργασία με την On The Road Live και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, του www.rockandroll.gr, του www.mixgril.gr, του www.ogdoo.gr, του www.musiccorner.gr, του www.tralala.gr αλλά και άλλων μουσικών site … διοργανώνει έναν μεγάλο διαγωνισμό για ελληνόφωνες και αγγλόφωνες μπάντες που δεν έχουν δισκογραφία και θέλουν να πραγματοποιήσουν το δικό τους live!

    Προσκαλούμε λοιπόν όλες τις μπάντες που θέλουν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στη επίσημη σελίδα του Mikes Irish Bar (official) στο facebook από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου και να προγραμματίσουν το δικό τους live. Ο διαγωνισμός θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα στο Mikes Irish Bar (Σινώπης 6, Πύργος Αθηνών). Κάθε εβδομάδα θα παίζουν live 3 διαφορετικές μπάντες και ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί θα ψηφίζει την καλύτερη μπάντα της μέρας. Στο τέλος της πρώτης φάσης που θα ολοκληρωθεί μέσα Φεβρουαρίου, οι καλύτερες μπάντες θα περάσουν στην 2η φάση όπου θα ξαναπαίξουν μπροστά σε κριτική επιτροπή όπου θα ξεχωρίσουν οι εννέα καλύτερες τόσο μέσα από την ψηφοφορία του κοινού όσο και της επιτροπής. Στην 3η και τελευταία φάση του διαγωνισμού, κι εφόσον έχουν επιλεγεί οι καλύτερες των καλύτερων θα γίνει ένα τριήμερο φεστιβάλ και κάθε μέρα θα παίζουν 3 μπάντες από τις οποίες θα αναδειχθεί και ο τελικός νικητής.

    Ετοιμαστείτε λοιπόν γιατί οι μέρες πλησιάζουν! Η συμμετοχή σας σε ένα τέτοιο  διαγωνισμό θα σας δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τη δική σας δουλειά live, να κάνετε γνωστή την παρουσία σας μέσα από τα πιο έγκυρα μουσικά sites, να πραγματοποιήσετε τη δική σας συναυλία στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τέλος να ταξιδέψετε εντελώς δωρεάν για 5 μέρες στην πανέμορφη Ιρλανδία, την πατρίδα των U2 και τόσων άλλων σημαντικών συγκροτημάτων!

    Συμπληρώστε την σχετική αίτηση που θα βρείτε στο επίσημο site του Mikes, www.mikesirishbar.com και το ταξίδι ξεκινά!




    Mikes Irish Bar:
    Σινώπης 6, Αθήνα Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 7776797
    Mail: mikesirishbar@gmail.com  Facebook: Mike’s Irish Bar (official)

    Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

    Ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα Μακρινά Ξαδέρφια στο Ρυθμό





    Εκτάκτως αυτή την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου


    Ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα Μακρινά Ξαδέρφια σε μια μοναδική εμφάνιση στο Ρυθμό.
    Αυτή την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.
    Στη γνωστή ατμόσφαιρα, που μας περνά από τον λυρισμό της παράδοσης στον ηλεκτρισμό της δύσης, έρχονται να μας παρουσιάσουν νέα τους τραγούδια και να μας θυμίσουν παλαιότερα.
    Ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα Μακρινά Ξαδέρφια την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, σε μια μελωδική νύχτα στο ρυθμό Stage θα ανάψουν τα πρώτα  ''φωτάκια'' στη σκοτεινή πλευρά της ζωής...

    Μακρινά Ξαδέρφια
    Νίκος Βερύκοκκος                    Βιολί
    Νίκος Γεωργουσάκης                Κιθάρα
    Κώστας Μαυριδάκης                Μπάσο
    Δημήτρης Μποσινάκος             Τύμπανα

    Ρυθμός Stage
    Μαρίνου Αντύπα 38
    16346 Ηλιούπολη
    Τηλέφωνο: 210 9750060
    Ώρα έναρξης: 22.00
    Είσοδος:12 € (με μπύρα ή κρασί)
    Χορηγοί επικοινωνίας: Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 – Μελωδία 99,2 –Iefimerida.grMusiccorner.grE-go.gr Ogdoo.gr E-orfeas.grTralala.grTottblog.comGo-out.gr Tranzistoraki.grMusicity.grMixgrill.gr Korifogrami.gr



    Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

    POLITICALLY INCORRECT LIVE@ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!!!

    Αυτή την Τετάρτη μετά το πέρας της ΑΠΟΝΟΜΗΣ διπλωμάτων Σχολών Ανοικτής Θαλάσσης του ΙΟΠ θα ακολουθήσει party με LIVE το "Ιστιοπλοϊκό" Συγκρότημα POLITICALLY INCORRECT.

    BE THERE!!!

    ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΙ


    Ο ΤΖΙΚΙΤΖΙΚ, Ο ΚΡΙΚΙΚΡΙΚ


    Απέναντι στο Διαφορετικό




    Claudine Galea – Etienne Lepage –
    Μαρία Ευσταθιάδη

    Τρεις συγγραφείς απέναντι σε ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα του καιρού μας

    Παρεμβαίνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
    Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος

    Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 19:00
    Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
    Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
    Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

    Παλιό όσο και ο άνθρωπος, επίμονο όπως και ο φόβος, επίκαιρο πάντα και απειλητικό σε καιρούς κρίσης και αβεβαιότητας, το  θέμα του Άλλου, του Διαφορετικού, παίρνει διαστάσεις βίαιες και σκοτεινές όταν  ο οικείος κόσμος ανατρέπεται και το πένθος για τις «παλιές, καλές εποχές» εκδηλώνεται με αντιδραστική μυωπία.

    Τρεις συγγραφείς: η Γαλλίδα Κλωντίν Γκαλεά, ο Καναδός Ετιέν Λεπάζ και η Ελληνίδα Μαρία Ευσταθιάδη με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο –υπεύθυνο του πολιτιστικού τμήματος της Καθημερινής-  συζητούν, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Megaron Plus, για τον φόβο του άλλου, για την ξενοφοβία, για την καχυποψία απέναντι στο διαφορετικό, για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Στη συζήτηση θα παρέμβει ο Κωνσταντίνος  Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η συζήτηση αυτή - που γίνεται σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρία ΑΞΑΝΑ και την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου-  είναι μια δήλωση εγρήγορσης και παρουσίας των ανθρώπων της τέχνης και της σκέψης στο πρόβλημα της ξενοφοβίας, που αποκτάει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις και εκφράσεις και  εγκαθίσταται στην καθημερινότητά μας. 



    Διανύουμε εποχή θυμού και συγκινήσεων, προβλήματα ατομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά απασχολούν τη συνείδησή μας χωρίς να έχουν βρει πολιτική έκφραση. Γύρω μας αλλάζουν όλα, με επώδυνο τρόπο και στην πορεία προς μια νέα σύνθεση οι κίνδυνοι είναι πολλοί: παλινδρομήσεις, άρνηση στις προκλήσεις, μυθοποίηση του παρελθόντος, εμμονή στην οικεία ασφάλεια, αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, βία και κυνήγι μαγισσών.

    ‘O φόβος του άλλου, του ξένου, του διαφορετικού δεν είναι κάτι καινούριο. Χαρακτήριζε ανέκαθεν όλες τις κοινωνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, που οι μνήμες στρατοπέδων συγκέντρωσης πάσης φύσεως είναι ακόμα νωπές, αντί για γέφυρες χτίζονται φράχτες και αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς μια "νοοτροπία φρουρίου" που όμως αντί να οδηγεί σε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο για τους "απ' έξω". Και μαζί μ’αυτό στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε μακριά, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε γύρω μας, δίπλα μας, για να διαπιστώσουμε ποια είναι η ωμή πραγματικότητα.’ γράφει η Μαρία Ευσταθιάδη. 

    Και με τι όπλα αντιμετωπίζει η τέχνη την πραγματικότητα αυτή; ‘.. σήμερα βλέπουμε όλο και πιο συχνά συγγραφείς, καλλιτέχνες και κάθε είδους δημιουργούς να καταπιάνονται και να καταγγέλουν, καθένας με το δικό του τρόπο, αυτά τα φαινόμενα. Η αληθινή Τέχνη πάντοτε απαντάει και πολύ συχνά προηγείται. Οι απαντήσεις της μπορεί να μην έχουν την αμεσότητα του πολιτικού λόγου. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Μέσα από τους παράλληλους κόσμους που δημιουργεί, ενδύεται πολλαπλές ταυτότητες, δείχνει με μεγεθυντικό φακό λεπτομέρειες που αποφεύγουμε να δούμε, αρθρώνει ένα λόγο ανατρεπτικό. Δεν προτείνει λύσεις, δεν επιβάλλει, απλώς φανερώνει και θυμίζει. Υπάρχουν μάλιστα φορές που τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι άγρια, ίσως γιατί είναι ο μόνος τρόπος  για να μας βγάλει από τον ευδαιμονικό μας λήθαργο.’ απαντά η διακεκριμένη ελληνίδα συγγραφέας.

    Η Κλωντίν Γκαλεά, κατάγεται από τη Μάλτα, μεγάλωσε στην Μασσαλία και ζει στο Παρίσι. Συγγραφέας που αντιμετωπίζει τη γραφή χωρίς ταξινομήσεις,  έχει γράψει θεατρικά, μυθιστορήματα, διηγήματα για ενήλικες και εφήβους, βιβλία για παιδιά, εικονογραφημένα βιβλία. Σπούδασε φιλολογία και ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός ενώ τα πρώτα της κείμενα τα έγραψε για τη σκηνή και το ραδιόφωνο. Το 2003 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα –«Jusqu’aux ox»-  το 2005 το δεύτερο –«La bel echange» και πρόσφατα το εμπνευσμένο από την Πάτι Σμιθ –« Le corps plein d’un reve». Το 2011 βραβεύτηκε με το Grand Prix  λογοτεχνίας για το «Au bord» (Στο χείλος). Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε με το «Έρχομαι από μακριά» που ανέβηκε στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Bios, to 2009.

    O Ετιέν Λεπάζ γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μοντρέαλ και δραματουργική γραφή στην Εθνική Σχολή Θεάτρου του Καναδά. Συγγραφέας, μεταφραστής και άνθρωπος του θεάτρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2007 με  το «Theatre Catastrophe», το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε στο Νέο Πειραματικό Θέατρο του Μοντρεάλ,  ακολούθησε το  «Le marriage de Francis Camelias», για το οποίο βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου στο Παρίσι. Από τότε εξακολουθεί να γράφει και να μεταφράζει για το θέατρο ενώ πολλά έργα του έχουν  μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί εκτός Καναδά, ανάμεσά τους το « Rouge Guelle» και το « L’Enclos de l’elephant».

    Η Μαρία Ευσταθιάδη, συγγραφέας και μεταφράστρια, ζει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι , συνεργάζεται με το Maison d’ Antoine Vitez και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο δίκτυο TER  για την προαγωγή των σύγχρονων θεατρικών γραφών. Τα κείμενά της που έχουν εκδοθεί είναι πολλά: Παραβάτες, Το αόρατο που σε κοιτά, Γάντια με χέρια, Όταν οι δρόμοι, Στο δρόμο μου ένας άγγελος, Ανυπακοή, Ουτοπήματα, Ο παγωμένος κήπος, Παρείσακτοι, Δαίμονας. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της είναι το Κόκκινο Ξενοδοχείο ενώ το παλιότερο  Σχεδόν… μελό γυρίστηκε ταινία το 2011 στη Γαλλία σε σκηνοθεσία Μαριόν Λέν και το θεατρικό της Δαίμονας παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Mousson d’Ete, στην Κομεντί Φρανσέζ και στο Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.




    Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας

    Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
    και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ:
    www.megaron.gr



    Αφιέρωμα στην ερωτική λογοτεχνία





    Μουσική/Θέατρο/Βιβλίο/Εικαστικά
    Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιά, τηλ. 2104296401
    Τηλέφωνο κρατήσεων: 6940 558558

    www.pass-port.com.gr

    Εκδηλώσεις Φθινόπωρο-Χειμώνας 2012

    Μια νέα ενότητα εκδηλώσεων, με κεντρικό άξονα το βιβλίο και με έτερα συστατικά τη μουσική και το θέατρο, ξεκίνησε τη φετινή σεζόν στο
    PassPort, σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Ματούλας Κουστένη. 


    Τετάρτη 28 Νοεμβρίου
    Αφιέρωμα στην ερωτική λογοτεχνία

    Γιατί τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ερωτικής λογοτεχνίας επανεκδίδονται; Είναι ένα νέο φαινόμενο, είναι τάση ή ανάγκη η ερωτική λογοτεχνία; Γιατί ένα πορν
    oγραφικό βιβλίο σαν το “Πενήντα αποχρώσεις του γκρι” έγινε παγκόσμια επιτυχία; Τι θέση έχει στη ζωή μας, το θέατρο, το τραγούδι, τη λογοτεχνία, ο ερωτισμός σήμερα;

    Γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, με σκόρπια ριγμένους πάνω του αντιπροσωπευτικούς τίτλους της παγκόσμιας ερωτικής λογοτεχνίας, θα γίνει μια συζήτηση με άξονα όλα τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και αναφορά στα παρακάτω:

    ·        Η λογοκρισία και οι απαγορεύσεις-διώξεις που χαρακτήρισαν το είδος – θα αναζητηθούν οι ρίζες του φαινομένου
    ·        τα όρια μεταξύ πορνογραφίας και ερωτικής λογοτεχνίας –
    το κόστος που πλήρωσαν εμβληματικές και πρωτοπόρες φυσιογνωμίες που την υπηρέτησαν
    ·        Ο χειρισμός του ερωτικού λόγου γενικά στην τέχνη – πόσο εύκολος είναι;
     

    Συμμετέχουν:

    Τίνα Μανδηλαρά (δημοσιογράφος)
    Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός βιβλίου)
    Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης Αγρα)
    Θοδωρής Γκόνης (στιχουργός, σκηνοθέτης)
    Ανδρέας Στάικος (λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας)

    ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ- 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


    Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

    Το τεστ του Σωκράτη - Το πείραμα της τριπλής διύλησης


    ΓΛΥΚΑ ΛΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ





    Η Αρετή Κετιμέ και ο Αποστόλης Βαγγελάκης, τις Πέμπτες του Δεκεμβρίου στο Χαμάμ. Δυο εξαιρετικοί και καταξιωμένοι στο χώρο της παράδοσης καλλιτέχνες υπόσχονται με τραγούδια από την Ήπειρο και το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας να μας ξυπνήσουν θύμησες του παρελθόντος και να μας ταξιδέψουν στις ρίζες μας, εκεί που χτυπά η καρδιά του λαϊκού μας πολιτισμού. Μαζί τους ο Γιώργος Αγγελόπουλος στο τραγούδι, ο Βασίλης Τριάντος στο λαούτο και ο Μπάμπης Μπακάλης στα κρουστά.

    Αρετή Κετιμέ: τραγούδι, σαντούρι
    Αποστόλης Βαγγελάκης: κλαρίνο, τραγούδι
    Γιώργος Αγγελόπουλος: τραγούδι
    Βασίλης Τριάντος: λαούτο
    Μπάμπης Μπακάλης: κρουστά





    Τις Πέμπτες του Δεκεμβρίου στο Χαμάμ
    Δημοφώντος 97 Άνω Πετράλωνα
    210-3421212
    www.xamam.gr

    Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

    «Την ημέρα που είδα 248 κορίτσια να υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή...»

    Δημοσιογράφος της Guardian έγραψε όσα είδε στην Ινδονησία

    Το 2006, ενώ βρισκόταν στην Ινδονησία, έγκυος έξι μηνών, η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Αμπιγκεϊλ Χάγουερθ έκανε ένα πολύ ασυνήθιστο ρεπορτάζ. Βρέθηκε επί τόπου την ώρα που μικρά κορίτσια υποβάλλονταν μαζικά, στις αίθουσες ενός σχολείου, σε κλειτοριδεκτομή. Το σοκ ήταν τέτοιο που, όπως εξομολογείται σήμερα η ίδια,  δεν είχε βρει τη δύναμη, μέχρι τώρα, να γράψει για αυτή την βαρβαρότητα.

    «Είναι 09.30 το πρωί μιας Κυριακής, και η ατμόσφαιρα στο σχολείο στην Μπαντούνγκ είναι γιορτινή. Μητέρες με μαντήλες και έντονα κραγιόν κουβεντιάζουν, και τρώνε γλυκά από καρύδα. Κάνει ζέστη, έχει θόρυβο και σχεδόν οι πάντες από τους 400 παρισταμένους χαμογελάνε. Αλλά η 12χρονη Σουμίνα μοιάζει σαν να θέλει να δώσει μπουνιά σε κάποιον. Τα μάτια της έχουν την σαστισμένη έκφραση ενός παιδιού που νιώθει προδομένο από τους δικούς του.
    Κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα, και αντιστέκεται στις προσπάθειες που κάνει η μητέρα της να την ηρεμήσει με ένα ποτήρι γάλα και ένα μπισκότο», γράφει η ρεπόρτερ.

    Και προσθέτει: «Μια ώρα αργότερα τα γεννητικά της όργανα ακρωτηριάστηκαν με ψαλίδι την ώρα που ήταν ξαπλωμένη επάνω σε ένα θρανίο.Εκείνο το πρωί, 248 κορίτσια υποβλήθηκαν στην ίδια βάρβαρη πρακτική. Η Σουμίνα ήταν το μεγαλύτερο, το μικρότερο ήταν μόλις πέντε μηνών».

    Τέτοιοι μαζικοί Ακρωτηριασμοί Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ από το αρκτικόλεξο του όρου ) γίνονται κάθε χρόνο από το 1958 στο Ασαλάαμ, ένα ισλαμικό ίδρυμα. Οι γονείς παίρνουν 7,5 ευρώ και ένα κουτί με φαγητό για κάθε κόρη που φέρνουν για κλειτοριδεκτομή.

    «Αλλες φορές ακρωτηριάζεται μέρος ή ολόκληρη η κλειτορίδα, άλλες τα μικρά ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Συχνά γίνεται συρραφή της σχισμής για να είναι πιο στενή η είσοδος του κόλπου. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο για τους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Δεν είναι σπάνιο μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επί τόπου τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ»», συνεχίζει η Χάγουερθ.

    «Η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων της αφρικανικής παράδοσης. Υποτίθεται ότι αυξάνει την απόλαυση για τον άνδρα και την μειώνει για την γυναίκα, ώστε να αποφεύγεται η σεξουαλική ελευθεριότητα εκ μέρους της και να μπορεί να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού. Ερευνες έχουν δείξει ότι για πολλές από τις ακρωτηριασμένες γυναίκες η σεξουαλική επαφή είναι μία πολύ οδυνηρή εμπειρία», γράφει η Χάγουερθ.

    Είναι ένα αρχαίο έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα, κυρίως στην Αφρική, σε ορισμένες χώρες της Ασίας και ελάχιστες της Μέσης Ανατολής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 100-140 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποβληθεί, παγκοσμίως, σε κάποιου είδους ΑΓΓΟ. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 91,5 κορίτσια και γυναίκες άνω των 9 ετών στην Αφρική έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή.



    Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

    Το οδοιπορικό ενός κακοποιημένου παιδιού στην Ελλάδα



        
    Πολλά παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την Βία, την Παιδική Κακοποίηση, την Σεξουαλική Κακοποίηση, την Εκμετάλλευση, την Αμέλεια, την Εγκατάλειψη.

    Τις περισσότερες φορές θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς τους.

    Μέσω καταγγελιών δεκάδες από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την προστασία του παιδιού θύματος.

    Μόλις κριθεί επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από το κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί μεταφέρεται σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα αναζητείται ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας του.

    Ωστόσο η έλλειψη χώρων φιλοξενίας οδηγεί πολλά από αυτά τα παιδιά να παραμένουν «εγκαταλελειμμένα» στα Νοσοκομεία Παίδων για εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις, αν δε βρεθεί άμεσα κάποια λύση.

    Στο νοσοκομείο παύει η σωματική κακοποίηση. Η κοινωνία απαναπαύεται πιστεύοντας ότι έχει επιτελέσει το χρέος της. Ποια είναι η επόμενη μέρα  για αυτά τα παιδιά;

    Από την στιγμή που το παιδί εισέρχεται στο «κοινωνικό σύστημα» ξεκινά μία μεγάλη και δύσκολη πορεία. Η μία υπηρεσία διαδέχεται την άλλη και το παιδί παραμένει στο Νοσοκομείο.

    Η επόμενη ημέρα λοιπόν προδιαγράφει ενός άλλου τύπου κακοποίηση, με θύτη αυτή τη φορά την κοινωνία και το προνοιακό σύστημα και θύμα το ήδη κακοποιημένο παιδί.

    Οι εισαγγελείς αποφαίνονται για την προστασία του, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια αναλαμβάνουν την ευθύνη να βρεθεί μια λύση και το παιδί περιμένει. «Σπίτι» του ένα δωμάτιο νοσοκομείου!


    Παρακάτω καταγράφονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις που έχουμε εντοπίσει στο προνοιακό σύστημα της χώρας μας, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις.
    Το κείμενο έχει επιμεληθεί ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων του Οργανισμού μας.
     

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    1.      Ελλιπής Στελέχωση του συνόλου των Εισαγγελιών των Πρωτοδικείων της Επικράτειας με Εισαγγελικούς Λειτουργούς
    2.      Μη ενεργοποίηση του Ν. 2447/1996 περί οικογενειακού Δικαστηρίου
    3.      Μη ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2447/1996 περί κοινωνικών υπηρεσιών στις Εισαγγελίες Ανηλίκων
    4.      Έντονη συναισθηματική φόρτιση των ανήλικων θυμάτων κατά την εξέτασή τους ως μάρτυρες κατά τηην ακροαματική διαδικασία, αδυναμία υιοθέτησης της διαδικασίας της μαγνητοσκόπησης της κατάθεσης των ανήλικων θυμάτων.
    5.      Έλλειψη τμημάτων ανηλίκων στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.
    6.      Αδυναμία καταστολής των κρουσμάτων παιδιών που εξωθούνται στην επαιτεία δεδομένου ότι οι περισσότερες των περιπτώσεων που φτάνουν στις δικαστικές αρχές έχουν ως αποτέλεσμα την απαλλαγή των γονέων – προωθητών από τις κατηγορίες οι οποίες συνήθως αφορούν όχι στην έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αλλά στην παράνομη διαμονή τους στην χώρα.
    7.      Καθυστέρηση στην κατάθεση αιτήσεων για άσυλο ασυνόδευτων ανηλίκων.
    8.      Αδυναμία απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας (μέσω πολιτογράφησης) ανήλικων αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
    9.      Ελλιπής στελέχωση του συνόλου των Δήμων με κοινωνικές υπηρεσίες.
    10.  Ελλιπής παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας στα παιδιά.
    11.  Έλλειψη προστατευόμενων χώρων υποδοχής, βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο.
    12.  Έλλειψη χώρων προστατευόμενης φιλοξενίας για παιδιά σε κρίση που χαρακτηρίζονται ως παιδιά ΑΜΕΑ, παιδιά τοξικοεξαρτημένα, παιδιά με ψυχιατρικά προβλήματα.
    13.  Ανεπαρκής υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
    14.  Έλλειψη δομών ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης παιδιών θυμάτων.
    15.  Ελλιπής στελέχωση των κοινωνικών φορέων (κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α.) με επαρκή και εξειδικευμένο προσωπικό για την στήριξη των παιδιών.
    16.  Απουσία ενιαίου φορέα αποκλειστικής απασχόλησης με την καταγραφή, αξιολόγηση των δομών φιλοξενίας παιδιών θυμάτων.
    17.  Απουσία συντονιστικού φορέα και Κέντρου Αναφοράς περιστατικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης.
    18.  Ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών που οι οικογένειές τους δεν είναι ασφαλισμένες σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.
    19.  Απουσία ειδικών παιδιατρικών κλινικών στα νοσηλευτικά κέντρα της χώρας.
    20.  Απουσία τμημάτων εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι έφηβοι ηλικίας άνω των 14 ετών να νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία.
    21.  Απουσία κατ’ οίκον νοσηλείας
    22.  Μη εφαρμογή κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία παίδων.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

    Μολονότι για αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα/ελλείψεις οι λύσεις είναι εμφανείς (π.χ. Δημιουργία χώρων φιλοξενίας, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας, εφαρμογή κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία παίδων κ.α.) ωστόσο αυτό που πρωταρχικά κρίνεται απαραίτητο είναι η απρόσκοπτη συνεργασία όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην παιδική προστασία με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παιδιού και την αναζήτηση των πλέον ενδεδειγμένων μεθόδων υποστήριξης των παιδιών.