Το ταφικό έθιμο των Ποντίων- ένα μήνυμα αγάπης για τη ζωή

Η Κυριακή του Θωμά θεωρείται ημέρα μνήμης των νεκρών. Την ημέρα αυτή αναβιώνει ένα έθιμο, με ρίζες στους αιώνες και την πλούσια παράδοση των ορθοδόξων Ποντίων της πρώην ΕΣΣΔ. Την ημέρα αυτή, γιορτάζουν, μαζί με τους νεκρούς συγγενείς, φίλους και προσφιλή τους πρόσωπα, την Ανάσταση του Κυρίου. Τηρώντας με ευλάβεια την παράδοσή τους, που θέλει να τιμώνται οι νεκροί με κρασί, βότκα και ποντιακή λύρα, Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ που διαμένουν στην Ελλάδα θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Κυριακή στα διάφορα νεκροταφεία ανά τη χώρα για να μεταφέρουν τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης στους δικούς τους ανθρώπους, αυτούς που έχουν πάρει τον δρόμο για το μακρύ "ταξίδι" της γαλήνης και της σιωπής.
Τη συγκεκριμένη παράδοση, ορισμένοι παλιννοστούντες την ακολουθούν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.
Έχει ρίζες στους αρχαίους χρόνους. Ήκμασε στον Πόντο και στην Ελλάδα το επανέφεραν οι πρώτοι πρόσφυγες Πόντιοι. Επίσης, το ποντιακό αυτό ταφικό έθιμο, το βρίσκουμε σε αττική λευκή λήκυθο, που χρονολογείται περίπου στο 440 π.Χ. Εκεί, απεικονίζεται μια επίσκεψη σε τάφο (μια γυναίκα καταθέτει στον τάφο νεαρού άνδρα κάνιστρο με προσφορές), μια σκηνή ιδιαίτερα συνηθισμένη σε λευκές ληκύθους, οι οποίες, εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην ταφική διαδικασία.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Αβραμίδης, επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, για έναν μετανάστη-παλιννοστούντα, ο σκοπός δεν είναι μόνο να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα για να ζήσει, αλλά να αποκτήσει κι ένα ... "σπίτι" μετά θάνατον.
"Μόνο στη Μακεδονία, οι παλιννοστούντες αγόρασαν μόνιμους τάφους στα νεκροταφεία που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές (Παλιονέρι, Ριζανά, Πρόχωμα Κιλκίς κ.α.) και οικοδόμησαν πάνω από δέκα εκκλησίες", επισημαίνει ο κ. Αβραμίδης και προσθέτει πως το ταφικό αυτό έθιμο, που μέχρι σήμερα καλά κρατεί, "δεν θα ξεχαστεί ποτέ, γιατί μας διδάσκει ότι ο θάνατος είναι συνέχεια της ζωής".
"Κανείς δεν νιώθει θλίψη, κανείς δεν λυπάται, δεν κλαίει, είναι μέρα χαράς, είναι μια γιορτή. Χαρά της πίστης για την ανάσταση των νεκρών, για την Ανάσταση", υπογραμμίζει.
Τη Κυριακή του Θωμά, όλοι οι Πόντιοι θα συμμετάσχουν στο κοινό τραπέζι ζωντανών και νεκρών. Έτσι, μ' αυτό το ... μακάβριο για κάποιους έθιμο, οι Πόντιοι υπογραμμίζουν μια πολύ απλή και συνάμα σοφή στάση ζωής: "η ζωή πάντα συνεχίζεται ... η ζωή είναι ωραία".

http://www.ellinikanea.gr

Σχόλια