Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ross Daly

Η   σειράς συναυλιών του Ross Daly στις Ροές (ως τις 14 Απριλίου) περιλαμβάνει συμπράξεις σημαντικών μουσικών και σχημάτων, διαφορετικών για κάθε συναυλία, όπως ο Σόλης Μπαρκή, το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου, ο Daud Khan Sadozai, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο κορυφαίος μουσικός απο το Ισραήλ, Zohar Fresco.


16-17/3
Daud Khan Sadozai (αφγανικό ραμπάμπ, σαρόντ)
Ross Daly (λύρα, σάζι, τάρχου, ραμπάμπ)
Κέλυ Θωμά (λύρα)
Σόλης Μπαρκή (κρουστά)


Info:
Ρος Ντέιλι και Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος
Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι (σταθμός Μετρό Κεραμεικός)
Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό)
Ώρες ταμείου: καθημερινά, 17:00-21:00
Τηλεφωνικές κρατήσεις: καθημερινά, 10:00-16:00
Κρατήσεις-πληροφορίες: 2103474312, 2103479426


Βαρέθηκε να λέει ότι είναι Ιρλανδός, ότι δεν έχει πολιτογραφηθεί Κρητικός, πως το θέμα της εθνικότητας του δεν απασχολεί κανέναν και δεν έχει σχέση με τη δουλειά του… Κι έχει δίκιο ο άνθρωπος, τα είπε, τα ξαναείπε, πόσο πια να αντέξει να λέει «πέντε χιλιάδες φορές τα ίδια πράγματα»; Έχοντας υλοποιήσει ένα όνειρο χρόνων, το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι όπου γίνεται σοβαρότατη και πρωτότυπη δουλειά, ο Ross Daly περνά τη ζωή του στις Αρχάνες - είναι μόνιμος κάτοικος - και σαν αυθεντικός καλλιτέχνης δεν τον απασχολεί τίποτα άλλο πέρα από τη μουσική, σε όλες της τις εκφράσεις.
Ο Ross Daly είναι Ιρλανδός, αυτοεξόριστος, μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά, τα οποία μάλιστα έχει διανθίσει με μια έντονη κρητική προφορά. Αυτό οφείλεται στη μακρόχρονη θητεία του στην Κρήτη. Έζησε 10 χρόνια στα Χανιά και άλλα 20 στο Ηράκλειο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει πατρίδα, με την έννοια ότι δεν μεγάλωσε σ' ένα συγκεκριμένο τόπο, ότι ταξίδευε πολύ συχνά και ότι δεν ζούσε για μεγάλο διάστημα κάπου. Στην Κρήτη, έχει ζήσει περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού και αυτό, μόλις τον γνωρίσει κανείς, το βλέπει.


"...ασχολούμαι με μουσικά όργανα από 4 χρονών! Τότε έπαιζα κλασικά όργανα, καθώς η μητέρα μου είναι πιανίστρια και αρχικά μου μάθαινε πιάνο. Όμως ξαφνικά, χωρίς να καταλαβαίνω κι εγώ γιατί, επαναστάτησα κι είπα δεν θέλω πιάνο, θέλω βιολοντσέλο(!) Τελικά μου πήραν βιολοντσέλο, ασχολήθηκα μ' αυτό μέχρι τα 10 μου και μετά έκανα κλασική κιθάρα, άλλαξα γνώμη πάλι, ξαφνικά..."

¨"..Η εποχή μας τονίζει τόσο πολύ και επιβραβεύει μάλιστα, το στοιχείο της επιβολής. Συνήθως θαυμάζουμε αυτούς που επιβάλλονται με τον τρόπο τους, αυτούς που "περνάνε" πράγματα και πολύ σπάνια έχουμε τον αντίστοιχο θαυμασμό για κάποιον που είναι δεκτικός. Αυτό δυστυχώς είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Η δεκτικότητα είναι θηλυκή αξία. Και βεβαίως δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω, ότι σαφώς υποστηρίζω και θηλυκές και αρσενικές αξίες. Ο κάθε άνθρωπος έχει και τις δυο πλευρές μέσα του και ο καθένας έχει στιγμές που είτε είναι δοτικός είτε είναι δεκτικός. Οτιδήποτε είναι φυσικό, αυτό κάνει."
Συνεντεύξεις του Ross Daly στα τεύχη 23  και  87των ΣΤΙΓΜΩΝ

 http://www.stigmes.gr/gr/grpages/articles/rossdaly.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: