Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

«THE LAST THINGS» - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ DAVID MOORE

Μέσα από τη δουλειά του ο David Moore παρατηρεί διάφορους κρατικούς μηχανισμούς στη Βρετανία, διενεργώντας μια αντίστροφη επιτήρηση σε μυστικές εγκαταστάσεις που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση κρίσεων και τρομοκρατίας.

20 Ιουλίου–30 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, 546 21 Θεσσαλονίκη


Ή σειρά «The Last Things» (Εκδόσεις Dewi Lewis 2008) διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας μοναδικής στα χρονικά έρευνας για ένα μυστικό στρατιωτικό χώρο στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2006 και Απριλίου του 2007. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, ο Moore είχε πρόσβαση σε ένα υπόγειο μυστικό κέντρο διαχείρησης κρίσεων στην καρδιά του Λονδίνου.



Ο χώρος αυτός είναι προορισμένος να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο κέντρο αναφοράς σε οποιαδήποτε κατάσταση απειλής του Κράτους. Το περιβάλλον του είναι βιώσιμο για μεγάλες χρονικές περιόδους και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου αντίστοιχων κέντρων δράσης. Η ειδική άδεια που του παραχώρησε το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης, εξασφάλισε στον Moore μια μοναδική πρόσβαση η οποία τον βοήθησε να παρατηρήσει έναν χώρο δράσης σε κατάσταση επιφυλακής.



Το ερμητικά κλειστό, και αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον των χώρων με τεχνητό φωτισμό και κλιματισμό λειτουργεί προβλεπτικά στον κίνδυνο της κρίσης. Οι δαιδαλώδεις σύγχρονα εξοπλισμένοι και απολυτα συνηθισμένοι χώροι του, κατά ένα μέρος στρατιωτικοί, κατά ένα άλλο όχι, καταγράφτηκαν από τον Moore με ψυχρή σαφήνεια δημιουργώντας ένα ντοκουμέντο ενός τόπου που δε θα έπρεπε ποτέ να δούμε.



Η παραγωγή της σειράς «The Last Things» χρηματοδοτήθηκε από το Arts Council της Αγγλίας.



Ο David Moore ζει στο Λονδίνο και το έργο του έχει παρουσιαστεί και δημοσιευθεί εκτενώς. Έργα του περιλαμβάνονται σε πολλές συλλογές και κυρίως εξετάζουν διαφορετικές εκδηλώσεις ισχύος. Το The Last Things είναι η τρίτη του ατομική δημοσίευση. Την περίοδο αυτή ο Moore είναι senior λέκτορας φωτογραφίας στο Central Saint Martins College και σχεδιάζει ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη φωτογραφία το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2011.
http://www.britishcouncil.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: