ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΝΗΣ

Από τους σημαντικούς εκπροσώπους της βυζαντινής μουσικής στις ημέρες μας, ο πρωτοψάλτης και δεξιοτέχνης στο κανονάκι Βασίλης Νόνης πέθανε την Κυριακή το πρωί από ανακοπή της καρδιάς στα 71 του χρόνια και κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.
Δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής ο Βασίλης Νόνης, είχε την τύχη να διδαχτεί από τον μεγάλο δάσκαλο Σίμωνα Καρρά στη Σχολή Εθνικής Μουσικής, στην οποία θήτευσε επί μία εικοσαετία. Την τέχνη στο κανονάκι τη διδάχτηκε από τον σπουδαίο σολίστ Νίκο Στεφανίδη, ενώ εμπλούτισε τις μουσικές του σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο. Με τη σειρά του έδωσε τα φώτα της τέχνης του στους μαθητές του και εργάστηκε άοκνα για τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής. Ως πρωτοψάλτης διηύθυνε τη βυζαντινή χορωδία από το 1970, ενώ ως δημιουργός είχε συνθέσει πρωτότυπα μουσικά έργα τα οποία δεν έχουν εκδοθεί, και παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια του Μακρυγιάννη και τον "Θούριο" του Ρήγα Φεραίου. Αντίστοιχη ήταν και η ενασχόληση του με το δημοτικό τραγούδι, καθώς διηύθυνε δική του ορχήστρα και χορωδία και εργάσθηκε επί 20 χρόνια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ως παραγωγός παρεμφερών εκπομπών.
Είναι γνωστές οι έρευνες αλλά και η εμμονή του στην μη αλλοίωση του τοπικού ύφους, στην αισθητική της παραδοσιακής μουσικής και στον τρόπο ερμηνείας, που προσέδωσαν στην όλη του προσπάθεια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική βαρύτητα. Η επιμονή του στην ποιότητα και την αισθητική μουσική αρτιότητα διείπε όλη τη δημιουργική του διαδρομή. Αξιομνημόνευτο δείγμα τούτης της θέσης του απέναντι στη μουσική αποτελεί μεταξύ άλλων η ηχογράφηση του cd αναφοράς "Ανέσπερον Φως" υπό την επιμέλεια στην παραγωγή του Νίκου Διονυσόπουλου.
Στη διάρκεια της συνργασίας του με όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ δημιούργησε τις εκπομπές "Ελληνική Ανατολή" και "Μια βαρκούλα μες στη μνήμη", ενώ δισκογραφικά συνεργάστηκε τόσο με τον δάσκαλό του Σίμωνα Καρρά αλλά και με τη Δόμνα Σαμίου και τον Καρ. Δοϊτσίδη.
 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=559492

Σχόλια