Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αριστοφάνη, Νεφέλες από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου-Ωδείο Ηρώδου Αττικού Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010, 9.00μ.μ.


στο πλαίσιο των εμβληματικών εκδηλώσεων
για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας




Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και στο πλαίσιο των εμβληματικών εκδηλώσεων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νεφέλες, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, θα δώσει μία παράσταση στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010, στις 9 το βράδυ.



Η παραγωγή του ΘΟΚ
Οι Νεφέλες του ΘΟΚ «μεταμορφώνονται», και φέτος, ενώπιον θνητών και Αθανάτων σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Τα σκηνικά υπογράφει ο Χάρης Καυκαρίδης, τα κοστούμια ο Λάκης Γενεθλής και τη χορογραφία ο Ισίδωρος Σιδέρης.

Στο ρόλο του Στρεψιάδη ο Ανδρέας Τσουρής, στο ρόλο του Σωκράτη ο Σταύρος Λούρας και στο ρόλο του Φειδιππίδη ο Χριστόδουλος Μαρτάς. Τον Δίκαιο Λόγο θα ερμηνεύσει η Αννίτα Σαντοριναίου και τον Άδικο Λόγο η Έλενα Ευσταθίου μαζί με μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών στους υπόλοιπους ρόλους, μεταφέροντάς μας με κέφι, χορό και συγκίνηση στο ιδιοφυές κείμενο του Αριστοφάνη.



Λίγα λόγια για το έργο
Οι Νεφέλες παρουσιάστηκαν το 423 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια και απέσπασαν το τρίτο βραβείο. Πιστεύοντας στο έργό του, ο Αριστοφάνης το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το ξαναπαρουσιάσει στο κοινό. Οι Νεφέλες που μας σώζονται είναι η δεύτερη εκδοχή. Πρόκειται

για ένα από τα πιο (ξακουσμένα και) πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, ο άλυτος γρίφος μέσα σ’ ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο μεγάλος κωμωδιογράφος καυτηριάζει τα φροντιστήρια των σοφιστών στην Αθήνα και την «προοδευτική» παιδεία που παρείχε την εποχή εκείνη ο Σωκράτης. Εκθέτει τις αρνητικές συνέπειες που είχε η σύγχρονη σοφιστική κίνηση σε ιδιωτικό επίπεδο, τις επιδράσεις της σοφιστικής επιχειρηματολογίας στον χώρο της οικογένειας και παρουσιάζει την υπονόμευση των πατροπαράδοτων ηθών και κανόνων, αναλύοντας την κρίση της ηθικής και της πολιτικής στην αθηναϊκή κοινωνία, την παρακμή του παλαιού εκπαιδευτικού συστήματος και την πάλη των δύο γενεών.


Περίληψη
Ο Στρεψιάδης, ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης, αναγκάστηκε να αφήσει το κτήμα του και να κλειστεί στην Αθήνα, λόγω των συχνών επιδρομών που έκαναν οι Σπαρτιάτες στην Αττική, την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παντρεμένος με μία αριστοκράτισσα Αθηναία απέκτησαν ένα γιο, τον Φειδιππίδη, που αναθρεμμένος σαν αριστοκράτης, έφτασε στο σημείο να καταχρεώσει τον πατέρα του με τις σπατάλες του. Στριμωγμένος ο Στρεψιάδης από τους δανειστές του παίρνει την απόφαση να στείλει το γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη για να μάθει τον άδικο και τον δίκαιο λόγο, ώστε να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλιτώσει από τα διάφορα δανεικά και αγύριστα. Ο Φειδιππίδης, δεν έχει καμιά όρεξη να κλειστεί στη σχολή κι έτσι, ο γέρο Στρεψιάδης, αναγκάζεται να φοιτήσει ο ίδιος στο Φροντιστήριο. Γρήγορα όμως ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και τελικά πείθει τον γιο του να φοιτήσει στη σχολή του μεγάλου φιλοσόφου. Σύντομα θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και πικρά μάλιστα…

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνοθετική Ομάδα: Γιώργος Μουαΐμης, Λέα Μαλένη,
                                  Ανδρέας Τσουρής, Νεοκλής Νεοκλέους
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά: Χάρης Καυκαρίδης
Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Βοηθός Χορογράφος: Έλενα Αντωνίου
Μουσικοί επί σκηνής:
Πιάνο/Πλήκτρα: Νίκος Ευαγγέλου
Φλάουτο, Φλογέρες: Μαρίνα Συμεωνίδου
Κρουστά: Τζόναθαν Μπετίτο
Μουσική Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Χριστοδουλίδης,
                                   Ελεονώρα Ρούσου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Στρεψιάδης: Ανδρέας Τσουρής
Φειδιππίδης: Χριστόδουλος Μαρτάς
Σωκράτης: Σταύρος Λούρας
Μαθητές Σωκράτη: Σώτος Σταυράκης, Θανάσης Δρακόπουλος,
                                Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντώνης Ονουφρίου
Δίκαιος Λόγος: Αννίτα Σαντοριναίου
Άδικος Λόγος: Έλενα Ευσταθίου
Πασίας: Χριστόφορος Χριστοφόρου
Αμυνίας: Μιχάλης Μουστάκας
Παιδί: Γιώργος Ιωαννίδης
Ερμής: Λευτέρης Σαλωμίδης




Χορός Νεφελών:         Στέλα Φυρογένη (Κορυφαία)
Ερμίνα Κυριαζή, Χριστίνα Χριστόφια, Mάρα Κωνσταντίνου, Λουκία Πρωτοπαπά, Νιόβη Χαραλάμπους, Κατερίνα Λούρα, Έλενα Χριστοφή, Έλενα Αντωνίου, Δανάη Χρίστου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Άννα Παπαγεωργίου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πολυξένη Σάββα





Οι Νεφέλες ήρθαν… και έχουν θέμα!
Πάρε θέση!

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, 9.00μ.μ.
στο πλαίσιο των εμβληματικών εκδηλώσεων
για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (μόνο με δελτία εισόδου)

Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται από τις 16 Αυγούστου

Από το Κεντρικό Ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Δευτέρα – Παρασκευή 8.30π.μ. – 4.00μ.μ.
Σάββατο 9.00π.μ. – 2.30μ.μ.

Από το Σπίτι της Κύπρου – Κυπριακή Πρεσβεία
Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210-3641217
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00π.μ. – 2.00μ.μ. / 6.00μ.μ. – 8.00μ.μ.


Χορηγός Επικοινωνίας
<!--[if !vml]--><!--[endif]--> <!--[if !vml]--><!--[endif]--> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->








Δεν υπάρχουν σχόλια: