Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το φαινόμενο Βαρουφάκη

«Ένας τσάρος – στάρ …»










Υπογράφει
ο Γιώργος Καραχάλιος
Δημοσιογράφος- Φιλόλογος 

Απόλυτος πρωταγωνιστής, το τελευταίο επταήμερο, στο κόσμο των Media, του διαδικτύου και των social Media, ο νέος «τσάρος της οικονομίας» Γιάνης Βαρουφάκης, «ανατρέπει» τη μόδα όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά και στην «τέχνη του εφικτού», τουτέστιν στην πολιτική.

Το «φαινόμενο Βαρουφάκης» γεννήθηκε … «εν αρχή» από την επίμαχη συνέντευξή του με τον ΝτάϊσελμπλουμΣυνέντευξη, η οποία προς στιγμή φάνηκε καταστροφική, καθώς ο εκνευρισμένος – από τα λεγόμενα του Γιάνη – αξιωματούχος συνομιλητής του αποχώρησε. Εσπευσμένα και αιφνίδια. Επιδεικνύοντας παράλληλα μια αγένεια που ασφαλώς δεν εντάσσεται σε κανένα «διπλωματικό πρωτόκολλο».

Έτσι, η … κατάληξη αυτής της συνέντευξης – μαζί με το αντισυμβατικό στυλ και συμπεριφορά, αλλά και με τις θεωρούμενες από πολλούς αιρετικές θέσεις του Γ. Βαρουφάκη για την οικονομία – ήταν αρκετά για να «ζουμάρει» ο φακός της επικαιρότητας στο νέο υπουργό των Οικονομικών της Ελλάδας. 

Και ταυτόχρονα ο Έλληνας Υπουργός να εξελιχθεί σε «σημείο αναφοράς» στη διεθνή δημοσιογραφία σχετικά με την ελληνική κρίση.









Πολλά και ποικίλα τα σχόλια.  Ενδεικτικά :

Καυστική και με δηλητηριώδη βέλη η εφημερίδα Guardian  :
«Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζώρτζ Όσμπορν, με το αλά Ιούλιος Καίσαρας κούρεμά του και το σωστό κουστούμι, να δίνει το χέρι του σε έναν άνδρα που φορούσε ένα γαλάζιο πουκάμισο και το παλτό του έμπορου ναρκωτικών από τη μουσική σκηνή του Μάντσεστερ στις αρχές του ΄90 …»

Στην ίδια, ωστόσο, εφημερίδα δημοσιεύθηκε μόλις χθες άρθρο με τίτλο :
«Ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μοιάζει με φυσιολογικό άνθρωπο.  Πόσο αναζωογονητικό !..»

Η  Liberation εξάλλου έγραψε στο προχθεσινό πρωτοσέλιδό της :
«Βαρουφάκης : ένας πενηντάρης “τοις μετρητοίς”  για την Ελλάδα»
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, βλέπεις άτομα – και κυρίως γυναίκες – που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτική ή δεν ασχολούνταν μ’ αυτή, να επικεντρώνουν τις συζητήσεις τους στα πρόσφατα  «δρώμενα» και «τεκταινόμενα» της πολιτικής σκηνής !..

Σε όποιες παρέες βρέθηκα τις τελευταίες μέρες και όποιες συζητήσεις έκανα – και κυρίως με «εκπροσώπους του ασθενούς φύλου» – ο Γιάνης κάνει θραύση !..

Όλοι – και κυρίως όλες – μιλούν με το πλέον θερμό τρόπο και κολακευτικά λόγια για τη
·        γοητεία του, με το αντισυμβατικό και μπλαζέ στυλ, το γυμνασμένο σώμα, τα εμπριμέ και ελεκτρίκ μπλε πουκάμισα, με το δερμάτινο τζάκετ και χωρίς γραβάτα, το ξυρισμένο κεφάλι, τη μαύρη καμπαρτίνα και με τη YAMAHA XJR, του 1995.
       Κυρίως όμως για τον
·        «τσαμπουκά» που έχει μέσα του και βγάζει με κάθε ευκαιρία, όταν μιλάει για το ελληνικό χρέος με τους εταίρους, αλλά και με τους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.










Πολλοί τον κατηγόρησαν «γιατί βάζει το χέρι στην τσέπη του …» Και οι «οπαδοί» του απάντησαν : «γιατί κάποιοι άλλοι έβαζαν το χέρι τους στην τσέπη μας !..»

Κάποιοι άλλοι, τον κατηγόρησαν πως «κυκλοφορεί με το πουκάμισο έξω …» Και οι «θαυμάστριες» έσπευσαν να απαντήσουν : «καλύτερα έτσι, παρά να κυκλοφορεί με την χοντροκοιλιά έξω…» (ο νοών νοείτω…)

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδημόνων κάνουν λόγο για «έναν άνθρωπο με παιδεία, αναλυτική ικανότητα, εξυπνάδα και ευφράδεια : στοιχεία που σπανίζουν στο επίπεδο και στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής !»

Ούτως ή άλλως, με το Βαρουφάκη να πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόβλημα και να το έχει ήδη αναδείξει σε διεθνές ζήτημα, η χώρα μας κατέχει την πρωτειά στο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.  Και αυτό σίγουρα είναι θετικό.

Η διαδρομή του εξάλλου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα της οικονομίας  είναι αξιοζήλευτη, όπως επισημαίνουν έμπειροι και καταξιωμένοι στο οικονομικό πεδίο.

Κι αυτή την επισήμανση είναι απαραίτητο και καλό να γνωρίζει ο μέσος αστός, ο μέσος Έλληνας που βλέπει το Βαρουφάκη απλά και μόνον ως … «επισκέπτη» που μπαίνει στο σπίτι του μέσα από τα τηλεοπτικά Δελτία Ειδήσεων και τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές.

Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος και το αποτέλεσμα θα δείξουν…


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μακαρι ναχαμε και στην κυπρο ενα βαρουφακι................