Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ένας "Πολιτισμένος" Ιατρός Ζώων Συντροφιάς...

Συναντήσαμε τον κτηνίατρο Απόστολο Μιχόπουλο στο ιατρείο του στη Γλυφάδα. Η αγάπη του για τη δουλειά του φαίνεται τόσο από τον ίδιο τον πολύ προσεγμένο χώρο που διαθέτει, όσο και από το χαμόγελο και την υπομονή που δείχνει στους ανθρώπους αλλά και στους...τετράποδους πελάτες - ασθενείς του...!!! Ένας κτηνίατρος που διαβάζει Μάρω Βαμβουνάκη είναι φυσικό να έχει άποψη ΚΑΙ για τον Πολιτισμό....




  •  Κε Μιχόπουλε, ο Γκάντι είπε οτι  o πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με  τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα. Τι βλέπετε εσείς σήμερα, στην Ελλάδα, μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία σας ;


Στην Ελλάδα σήμερα, έχει γίνει αλματώδης ανάπτυξη της ειλικρινούς φιλοζωίας, με τον άνθρωπο να εστιάζει στην πρόληψη ασθενειών, τα προβλήματα υγείας και διατροφής του κατοικίδιου, που αντιμετωπίζεται πλέον, ως ισότιμο μέλος της οικογενείας του. Εμβολιασμοί, Εργαστηριακές  Εξετάσεις Αίματος, Υπερηχογραφήματα, Αξονικές & Μαγνητικές Τομογραφίες, Φυσιοθεραπείες Αποκατάστασης Ορθοπεδικών και Νευροχειρουργικών Επεμβάσεων, χορήγηση  βιομηχανοποιημένων Τροφών Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών όπως και πλειάδα άλλων κτηνιατρικών υπηρεσιών, βοηθούν στην ευζωία των κατοικίδιων μας.  Αυτά, «στηρίζουν ψυχικά» τον Έλληνα-φιλόζωο να αντιμετωπίσει την πρωτίστως κρίση αξιών και μετέπειτα οικονομική, που μαστίζει την χώρα μας. Έχοντας κλειστεί στο σπίτι του, άνεργος, άπορος, και νηστικός ψάχνει συντροφιά, θαλπωρή και χάδι στην ζεστή καρδιά του σκύλου του, αφού όλοι οι άλλοι φίλοι του, οι δήθεν άνθρωποι,  πλέον τον λησμόνησαν…
Το φετινό θέμα, στο οποίο θα είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Κτηνιατρικής στις 25/4/2015, (η οποία θεσπίστηκε να γιορτάζεται το τελευταίο Σάββατο μηνός Απριλίου) είναι: “Vector-Borne Diseases with a Zoonotic Potential” και το βραβείο θα δοθεί στο 32ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κτηνιατρικής που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 13-17 Σεπτεμβρίου, www.hvms.gr






  •  Βρίσκετε κενά στη νομοθεσία για τα κατοικίδια σήμερα στη χώρα μας;;; Τι θα προτείνατε ώστε να προστατευτούν τα ζώα ;;;


Οι πρόσφατοι Νόμοι 4235/2014, 4039/2012, είναι σύγχρονοι, προστατευτικοί των κατοικίδιων, επιλύουν  θέματα καταφυγίων αδέσποτων, στειρώσεων και υιοθεσίας τους. Με την αυστηρότητα των διατάξεών τους υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες ζώων να προσέρχονται στον κτηνίατρο τον μόνο αρμόδιο να ταυτοποιήσει τα κατοικίδια με Ηλεκτρονική Σήμανση (microchip), να τα καταγράψει στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο www.hva.gr , εκδίδοντας Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης, με το από  Ιανουάριο 2015 ΝΕΟ  Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Ζώων Συντροφιάς, στο οποίον να καταγράφεται και να υπογράφεται από τον Νόμιμο Αδειοδοτημένο Κτηνίατρο ο Ετήσιος Υποχρεωτικός Αντιλυσσικός Εμβολιασμός. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι Ελεγκτικές Αρχές  απαγορεύουν στα  ζώα  συντροφιάς να ταξιδέψουν εντός ή εκτός Ελλάδας. Θα πρότεινα λοιπόν, με το  κατάλληλα εκπαιδευμένο  προσωπικό οι Δήμοι, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, προς τους Δημότες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Να ενισχυθούν τα Προγράμματα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς σε όλους τους Δήμους με δημιουργία αρχείου  καταγραφής των, που θα περιλαμβάνει τον τόπο διαμονής τους (γειτονιά, πάρκο) και σε συνεργασία με Κτηνιάτρους ν αναλαμβάνουν την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων , κτηνιατρικές εξετάσεις, τις στειρώσεις, προληπτικούς εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις. Δημιουργία πάρκων για ζώα και ποιοτική ανάπλαση  των όποιων ήδη υπαρχόντων πάρκων ζώων. Να υλοποιηθεί η υποχρέωση των Δήμων, περί δημιουργίας δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία, ακόμη και με επισήμανση στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Βελτίωση των συνθηκών των καταφυγίων αδέσποτων ζώων τα οποία αποτελούν χώρους προσωρινής και ΟΧΙ μόνιμης παραμονής των ζώων.

  •  Η κτηνιατρική είναι ανθρωπιστική επιστήμη; Mπορεί ο κτηνίατρος να ασχοληθεί με τα ζώα χωρίς να λάβει υπ όψιν του τον άνθρωπο;


Η Κτηνιατρική είναι κατ εξοχήν Ανθρωπιστική Επιστήμη. Ο κτηνίατρος καλείται να βοηθήσει δυο προσωπικότητες ταυτόχρονα. Το ζώο συντροφιάς και τον ιδιοκτήτη του. Η αρχή γίνεται με την προσέγγιση του ιδιοκτήτη. Μ ένα καλό ιστορικό που θα εκμαιεύσει ο κτηνίατρος για τα ανθρώπινα στοιχεία του ιδιοκτήτη, δύναται να πληροφορηθεί σωρεία γεγονότων που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του απέναντι στον σκύλο και του σκύλου προς τον ιδιοκτήτη. «Δείξε μου τον σκύλο σου να σου πω ποιος είσαι»!!!
 Όπως ο παιδίατρος ή ο δάσκαλος,  από τα παιδιά «διαβάζει» τις συμπεριφορές των γονέων τους, έτσι και ο κτηνίατρος «διαβάζει» μέσω των ζώων συντροφιάς συμπεριφορές των ιδιοκτητών τους. Τραυματικές εμπειρίες των ανθρώπων κατά την νεαρά ηλικία τους, δύνανται να τις ανασύρουν από το υποσυνείδητο και να τις αναπαράγουν επί των κατοικίδιων, προκαλώντας τους, τις ίδιες τραυματικές εμπειρίες και συμπεριφορικές διαταραχές, που εδράζονται στην αθέλητα λαθεμένη συμπεριφορά τους. Αυτά τα προβλήματα έρχεται να λύσει ο συμπεριφοριστής, ειδικός κτηνίατρος  που ασχολείται με την ψυχολογία και την συμπεριφορά των ζώων. 
Επίσης, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η ψυχωφελής συνύπαρξη-συγκατοίκηση των ζώων συντροφιάς με  παιδιά ιδίως με ειδικές ανάγκες, πάσχοντα από δυσίατα ή ανίατα χρόνια νοσήματα. Ο υπεύθυνος κτηνίατρος που ασκεί ενσυνειδήτως την Επιστήμη του, οφείλει να εξετάζει το «όλον», δηλαδή, ν αντιμετωπίζει το ζώο συντροφιάς και τον άνθρωπο-ιδιοκτήτη του, ως «ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο». Τέλος, ο κτηνίατρος οφείλει να δείχνει την ανθρωπιά του έναντι του «όλου», προσφέροντας την επιστήμη του, σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι και άποροι. Ο Γκάντι, είπε ότι: «Δεν υπάρχει επιστήμη χωρίς ανθρωπιά».



  • Έχουν τα ζώα πολιτισμό; Πώς αυτός προσδιορίζεται;


Ευτυχώς, που αυτά ….οπωσδήποτε έχουν πολιτισμό. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο για τον οποίον πολλές φορές είναι το ζητούμενο…

Ο σκύλος, που βαδίζει αγέρωχος και φύλακας-προστάτης συνάμα, δίπλα στην ιδιοκτήτριά του με το παιδάκι της στο καροτσάκι της βόλτας, δεικνύει  πολιτισμό.
Το κουτάβι, που κουνάει την ουρά του, πέφτοντας ανάσκελα και στροβιλίζοντας το σώμα του, για να «παίξει» με τον φίλο-ιδιοκτήτη δεικνύει πολιτισμό.
Η μητέρα-«σκύλα» που δεν εγκαταλείπει τα κουτάβια της ούτε λεπτό, αλλά στοργικά τα φροντίζει και τα «κουρνιάζει» κάτω απ την κοιλιά της, δεικνύει  πολιτισμό.
Το ζώο που «γλείφει» τα χέρια του θεράποντος κτηνιάτρου του, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς αυτόν, δεικνύει πολιτισμό.
Ο σκύλος που γρυλλίζει δείχνοντας τα δόντια του εναντίον σου, πάσχει από «ανασφάλεια του κουταβιού» καθότι αποχωρίστηκε ή εγκαταλείφθηκε πολύ νωρίς  από την μητέρα του…. Και αυτός τον «πολιτισμό» της μητέρας του, δεικνύει και καταγγέλλει δια της συμπεριφοράς του.
Περισσότερα για το πολιτισμό των ζώων και τα πρόσφατα επιτεύγματα της Κτηνιατρικής Επιστήμης,  στο 13ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, με θέμα «Η Κτηνιατρική Επιστήμη στην ολότητά της», τις εργασίες του οποίου σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε 8-10 Μαΐου 2015 στο Ξενοδοχείο  Royal Olympic, στην Αθήνα.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: