Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η Κινέζικη Μουσική Και Η Πρωτότυπη Όπερα του Πεκίνου

Η  μουσική κατείχε και κατέχει ακόμα, πολύ μεγάλο ρόλο στον πολιτισμό της Κίνας. Από την 5η, κιόλας, χιλιετία αποτελούσε μέρος του φιλοσοφικού της συστήματος, χρησίμευε στην καλή διοίκηση του κράτους, με αποτέλεσμα η σύνθεσή της να είναι αποκλειστικό προνόμιο του αυτοκράτορα. Επίσης, η μουσική μαζί με την παντομίμα είχαν σημαντική θέση στο κινέζικο θέατρο και αποτελούσαν ένα αδιαίρετο σύνολο.
Αξίζει να αναφερθεί οτι όπως σε όλες τις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου, έτσι και στην κινέζικη ο χαρακτήρας της μουσικής ήταν καθαρά μονοφωνικός ( μία μελωδία ) με κάποια στοιχεία ετεροφωνίας   ( είδος πολυφωνίας ). Όσον αφορά στο σύστημα της μουσικής τους σημειογραφίας, αυτό ήταν αρκετά ανεπτυγμένο: άλλο για τη φωνητική και άλλο για την ενόργανη μουσική. Οι Κινέζοι μουσικοί εμπνέονται από τη αρμονία της φύσης.
Παράγουν ήχους που ακούν στη φύση: τον  ήχο του αέρα στα φύλλα των δέντρων, στο χορτάρι, του νερού στο ρυάκι, το κελάηδημα των πουλιών κλπ. Αυτή η μουσική έχει την ικανότητα να αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου, να την εξυψώνει, να την απομακρύνει από την ύλη και να την ηρεμεί, να την παρηγορεί, να της δίνει δύναμη και ενέργεια. Φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.
http://www.youtube.com/watch?v=oqKZm5FJNAw

Κινέζικα Μουσικά Όργανα 
Τα μουσικά όργανα της Κίνας, είναι ξεχωριστά τόσο στον ήχο όσο και στην εμφάνισή τους. Χωρίζονται σε 8 ομάδες και υλικά κατασκευής τους είναι: το μέταλλο, το μετάξι, το ινδικό καλάμι, η κολοκύθα, το χώμα, το δέρμα και  το ξύλο. Στα κινέζικα μουσικά όργανα περιλαμβάνονται τύμπανα, κύμβαλα, αυλοί και διάφορα έγχορδα. Κατά της θρησκευτικές γιορτές σχηματίζονται ολόκληρες ορχήστρες.Τα σημαντικότερα απ' αυτά είναι:

το ερ χου
το ρουάν
η πίπα
το γκου ζενγκ
το κονγκ χόου
το τύμπανο
ο αυλός
  • Το ερ χου, ένα διάσημο έγχορδο όργανο. Εμφανίστηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. και ήταν δημοφιλές στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας. Ο ήχος του είναι μελαγχολικός και γι' αυτό κάποιοι το αποκαλούν και << κινέζικο βιολί >>.
  • Το κονγκ χόου, ένα αρχαίο κινεζικό έγχορδο μουσικό όργανο.  Αυτό το αρχαίο όργανο χάθηκε το τελευταίο ήμισυ του 14ου αιώνα. Σήμερα μπορεί κανείς να δει μόνο απεικονίσεις του κονγκ χόου σε τοιχογραφίες και ανάγλυφα.  
  • Το ρουάν, που έχει 3 μέρη: το ζυγό, το μπράτσο και το κυρίως σώμα. Ο ζυγός είναι συνήθως διακοσμημένος με παραδοσιακές κινεζικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, όπως το δράκο. Στις δύο πλευρές του ζυγού υπάρχουν 4 κλειδιά. Το σώμα του ρουάν είναι ένα πεπλατυσμένο ενισχυμένο κουτί.
  • Ο αυλός, πολύ δημοφιλής στην Κίνα. Οι κόμποι του μακριού καλαμιού μπαμπού έχουν απομακρυνθεί. Υπάρχει ένα επιστόμιο, μια συνδεδεμένη οπή και 6 ακόμη οπές. Το επιστόμιο είναι η οπή από όπου φυσάει κανείς αέρα μέσα στο καλάμι του μπαμπού προκειμένου να παράγει ήχο.
  • Το τύμπανο αποτελεί ένα αρκετά διαδεδομένο κρουστό μουσικό όργανο στην Κίνα.  Στην αρχαιότητα, εκτός από τελετουργίες και χορούς, χρησιμοποιούνταν και κατά τη διάρκεια πολέμων, κυνηγιού, για τη σήμανση συναγερμού ή και για να λέει την ώρα.  Η κατασκευή του αποτελείται από το δέρμα (μεμβράνη) και το σώμα (λέβητας), ενώ ο ήχος παράγεται χτυπώντας τη μεμβράνη. 
  • Η πίπα, το πιο αντιπροσωπευτικό όργανο της Κίνας. Μοιάζει με το λαούτο.
  • Το γκου ζένγκ, που παίζεται με σιδερένια νύχια και είναι πάνω από 2300 χρονών.
 Όπερα του Πεκίνου

Η Όπερα του Πεκίνου αποκαλείται «Όπερα της Ανατολής», και αποτελεί σημαντική παράδοση του κινέζικου πολιτισμού. Λέγεται «Όπερα του Πεκίνου» επειδή εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα. Η Όπερα του Πεκίνου έχει ιστορία 200 χρόνων, και προέρχεται από παλιές τοπικές όπερες.
Η Όπερα του Πεκίνου περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό κατάλογο έργων, καλλιτεχνών, θιάσων, κοινών και επιρροών, και κατέχει την πρώτη θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Κίνας. Είναι μια περιεκτική δραματική τέχνη, καθώς αναμειγνύει τραγούδι, πεζό λόγο, δράμα, μάχες και χορό, χρησιμοποιώντας δραματικές μεθόδους για να διηγηθεί ιστορίες και να απεικονίσει χαρακτήρες.Οι βασικοί χαρακτήρες στην Όπερα του Πεκίνου περιλαμβάνουν το αρσενικό, το θηλυκό, τον κωμικό, καθώς και ένα χαρακτήρα με έντονα βαμμένο πρόσωπο. Επιπλέον, υπάρχουν και δευτερεύοντες χαρακτήρες. 
Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο στην όπερα του Πεκίνου είναι οι διάφοροι τύποι μακιγιάζ, γιατί από αυτό φαίνονται η προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και η μοίρα του κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα αποδίδει έναν πιστό και ευγενή χαρακτήρα, το μοβ συμβολίζει τη σοφία και γενναιότητα, το μαύρο δείχνει ότι ο χαρακτήρας είναι τίμιος και ακέραιος, το λευκό υπονοεί αγριότητα και πανουργία, το μπλε σημαίνει δύναμη και παλικαριά, το κίτρινο εκφράζει καταναγκασμό και προδοσία, ενώ το χρυσό και το ασημένιο χρησιμοποιούνται για θηρία ή θεούς προκειμένου να συμβολίσουν το μυστήριο.
http://www.youtube.com/watch?v=mN9iXlfxpxI

Δικτυογραφία :  http://prezi.com/gy7sny57i-sf/presentation/,http://greek.cri.cn/1/2009/09/03/22s324.htm,

Μαριάννα Μπιντζίδου Β2     

Δεν υπάρχουν σχόλια: