Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ώρα ευθύνης για όλους

Κλειδί - στόχος : οι αναποφάσιστοι







      Υπογράφει
           ο Γιώργος Καραχάλιος
     Δημοσιογράφος – Φιλόλογος


‘Ωρα ευθύνης για όλους – πολιτικούς και πολίτες – καθώς μόλις τρεις μέρες απομένουν για τις πλέον κρίσιμες εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου μετά τη Μεταπολίτευση.

Και μάλιστα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι … Ίσως το πιο κρίσιμο μετά το 1974.

Ταυτόχρονα, το προεκλογικό θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα και έχει χτυπήσει κόκκινο, μια και την ερχόμενη Κυριακή οι έλληνες καλούνται  να πάρουν στα χέρια τους … το «τιμόνι» της χώρας και τις δικές τους τύχες.

Σύμφωνα άλλωστε με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και με βάση τις σημερινές συνθήκες και δεδομένα, η αυτοδυναμία δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο για κανένα κόμμα.

Ως εκ τούτου, κλειδί και στόχος όλων των πολιτικών σχηματισμών αποτελούν οι αναποφάσιστοι, στη δεξαμενή των οποίων έχουν στρέψει την προσοχή τους τα πολιτικά κόμματα …

Διαπίστωση κοινή εξάλλου αποτελεί η εκτίμηση πως ο εως τώρα μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων θα κρίνει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, κρίσιμο ερωτηματικό αποτελεί ποιό κόμμα θ’ ανέβει τελικά στο «βάθρο» της τρίτης θέσης, καθώς σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, τέσσερα κόμματα… φλερτάρουν με τη θέση αυτή.

* * * * * * *

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε πως «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται …»

Στη σημερινή ωστόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν και οι υποψήφιοι κυβερνήτες οφείλουν να πουν την αλήθεια !..

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική και αναγκαία μια ειλικρινής πληροφόρηση και ενημέρωση – εκ μέρους των υποψηφίων – προκειμένου οι πολίτες στο μεθαυριανό «ραντεβού» τους με τις κάλπες, να μην επιλέξουν με το αρχικό θυμικό :

την οργή ή το φόβο.

Έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει οι «δύο μονομάχοι» να δώσουν πειστικές απαντήσεις για όλα εκείνα τα προβλήματα που βασανίζουν - χρόνια τώρα – τους πολίτες, παραμένουν άλυτα και κατά κύριο λόγο αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα εκείνο στο οποίο θα εμπιστευτούν το μέλλον της χώρας, αλλά και το δικό τους.

Η πολιτική  εκλογική ιστορία  έχει αποδείξει πως το τελευταίο τριήμερο πριν από τις εκλογές είναι καθοριστικό για τους υποψήφιους και … σκιαγραφεί τελικά το «χρώμα» που θα έχουν μελλοντικά τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής .

Και όχι μόνον :

Είναι κοινά αποδεκτό πως σε κάθε κρίσιμη αλλά και αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, νικητής αναδεικνύεται εκείνος που τις τελευταίες ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, κάνει τα λιγότερα λάθη και σφάλματα.

Και επειδή … «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς» είθισται τα τελευταία χρόνια οι αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι, (όπως τραγουδιστές, ηθοποιοί, μοντέλα, ποδοσφαιριστές, αθλητές, τηλεαστέρες κ.α.) να κοσμούν τα ψηφοδέλτια και να φέρνουν ψήφους στους πολιτικούς σχηματισμούς.

Εναπόκειται, ωστόσο, στους πολίτες να επιλέγουν όχι μόνον τους γνωστούς και αρεστούς (και ενδεχομένως ικανούς) αλλά τους πλέον άριστους!..
Ανεξάρτητα  από ποιό κόμμα θα ψηφίσουν !..
Και τούτο, προκειμένου η Εθνική Αντιπροσωπεία να παρουσιάζει μια σοβαρή εικόνα, ανάλογη των περιστάσεων και της εποχής … Και όχι μια εικόνα, όπως αυτή που παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια η Βουλή.

Η επιλογή λοιπόν ανήκει στους ψηφοφόρους.

Και κάτι ακόμα :
«Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο – τουτέστιν από την κάλπη».

Εκτός και αν ορισμένοι σκέφτονται πως «αυτοί ψηφίζουν … ό,τι τους έρχεται στο κεφάλι, αλλά τα λάθη τους τα χρεώνονται άλλοι !..»

Οπότε, στην περίπτωση αυτή :
Θα επικαιροποιηθεί ο συνάδελφος δημοσιογράφος – στιχουργός Χρήστος Παναγιωτόπουλος :

«… Διπλός, λοιπόν, λογαριασμός
και τ’ αδιέξοδο φωνάζει
Παντοτινός συμβιβασμός
Το μαύρο του με αγκαλιάζει
Ποιος θα πληρώσει το κενό
το νόμισμα ποιος καθορίζει
Σαν Ιφιγένεια στο βωμό
ένα μαχαίρι με ορίζει …»

Για να προσθέσει η Μελίνα Τανάγρη:

«… Η βάρκα δίχως τιμόνι
δεν είναι για διακοπές
είναι ένα σήμα S.O.S.
στο χάος που μας ενώνει.
Ρωτώ και ξαναρωτώ
αυτόν τον λογαριασμό

στο τέλος ποιος τον πληρώνει !..»

Δεν υπάρχουν σχόλια: