Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ- Christiaan Barnard (8 Νοεμβρίου 1922)

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ"
O ιατρός  που έκανε την πρώτη επιτυχημένη εγχείρηση μεταμόσχευσης καρδιάς.

Μετά από χρόνια πειραμάτων σε σκύλους και ποντίκια, έκανε την πρώτη  μεταμόσχευση το 1957.
Ο Μπάρναρντ είχε πει τότε:  "Για έναν ετοιμοθάνατο, δεν είναι μια δύσκολη απόφαση επειδή ξέρει ότι είναι στο τέλος. Οπως  ένα λιοντάρι που κυνηγά στην όχθη  του ποταμού γεμάτη με κροκόδειλους, θα κάνει το άλμα στο νερό, ο ασθενής έχει την πεποίθηση οτι έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στην άλλη πλευρά. " 
Δότρια ήταν μια γυναίκα που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα στο Cape Town. Μετά από συγκατάθεση του πατέρα της, ο καρδιοχειρουργός μπόρεσε να κάνει την επέμβαση. Ο ασθενής επέζησε της επέμβασης και έζησε 18 μέρες ακόμα.
Ο Μπάρναρντ πραγματοποίησε την επέμβαση με ομάδα χειρουργών που έφτανε τα 30 άτομα.
Η στιγμή την απαναλειτουργίας της καρδιάς ήταν συγκινητική: "O Μπάρναρντ στάθηκε λίγο πιο πίσω, κοίταξε την καρδιά και είπε- Δουλεύει!"

Αγαπήθηκε πολύ από το μέσα μαζικής επικοινωνίας και από τους ασθενείς του. Εκατοντάδες από αυτούς έκαναν την επέμβαση χωρίς χρέωση. Λόγω αυτού του γεγονότος ονομάστηκε "ο γιατρός της καρδιάς". Ποτέ δεν κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής, κάτι που ο ίδιος απέδιδε  στο γεγονός οτι απλά ήταν "ένας λευκός της Νοτίου Αφρικής.."

Σταμάτησε να χειρουργεί το 1983, όταν παρουσίασε ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάτι που τον εμπόδισε να χειρουργεί. Μετά ζούσε μεταξύ Αυστρίας, όπου εργαζόταν σκληρά για το  Ιδρυμα Christiaan Barnard που φρόντιζε για τα άρρωστα παιδιά σε όλο τον κόσμο και την Νότιο Αφρική.


Πέθανε το 2001 στην Πάφο της Κύπρου από κρίση άσθματος. Εγραψε 9 βιβλία και δυο αυτο- βιογραφίες, τα έσοδα από τις οποίες χρησιμοποιούνται από το κέντρο καρδιοχειρουργικής του Cape Town για έρευνα πάνω στις καρδιακές νόσους και τις μεταμοσχεύσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: