Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιάννης Κουνέλλης καλεσμένος του Megaron Plus

Tο Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των σύγχρονων ρευμάτων στο χώρο των εικαστικών, του εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, στις 26 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η διάλεξη θα πλαισιωθεί από ανοιχτή συζήτηση με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου.


Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936. Το 1956, σε ηλικία 20 ετών, δίνει εξετάσεις στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά δεν γίνεται δεκτός. Έτσι, φεύγει στην Ιταλία, σπουδάζει ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και εγκαθίσταται εκεί για πάντα.
Στην Αιώνια Πόλη ο Γιάννης Κουνέλλης γνωρίζεται με πολλούς πρωτοπόρους καλλιτέχνες που τον επηρέασαν βαθύτατα στο έργο του, το οποίο αναγνωρίζεται από την πρώτη ατομική έκθεσή του στην γκαλερί «La Tartaruga» της Ρώμης. Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως το 1967 ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τους αριθμούς αλλά και από τα γράμματα της αλφαβήτου.
Γρήγορα όμως εγκαταλείπει αυτά τα θέματα για να στραφεί σε άλλους τρόπους έκφρασης, επιστρατεύοντας υλικά «ταπεινά» και καθημερινά, όπως το μαλλί, το ξύλο, το κάρβουνο, το βαμβάκι, την πέτρα. Το 1967, όταν έλαβε μέρος στη θρυλική έκθεση με τίτλο «Αrtepoverae ΙΜ spazio» στη Γένοβα, θεωρήθηκε πρωτοπόρος στη χρήση των υλικών και στην αντίληψη του χώρου και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Arte Povera.

Η διεθνής φήμη του Γιάννη Κουνέλλη σύντομα εδραιώθηκε. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, διαθέτει μεγάλη εργογραφία, τα έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές και η συμβολή του στην τέχνη έχει τονιστεί από κορυφαίους Ευρωπαίους θεωρητικούς του χώρου. Παράλληλα, τα έργα του άρχισαν σταδιακά να ξεφεύγουν από την αυστηρή έννοια της ζωγραφικής. Ο δημιουργός άρχισε να στήνει περιβάλλοντες χώρους και χάπενινγκ αναζητώντας τη δική του ελευθερία, να κάνει γλυπτά και κατασκευές, χρησιμοποιώντας πάντα ευτελή υλικά.
Η τέχνη του έχει χαρακτηρισθεί μεταξύ άλλων «ριζοσπαστική» αλλά και «επιθετική». «Δεν ξέρω τους ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά στη δουλειά μου -και όχι μόνο σε αυτήν- είμαι ριζοσπαστικός. Γι’ αυτό κάθε έργο το αντιμετωπίζω σαν το τελευταίο. Οι ζωγράφοι που βγήκαμε με τα έργα μας έξω από το τελάρο, το κάναμε επειδή μας περιόριζε την έκφραση, το κάναμε για να πλησιάσουμε τους άλλους, για να είμαστε πιο διαλεκτικοί και αυτό μας ελευθέρωσε», εξηγεί ο Γιάννης Κουνέλλης.

Τι σημαίνει όμως η Ελλάδα για τον Γιάννη Κουνέλλη; Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2010, «Είναι μεγάλη έλξη. Ίσως και μια πληγή, με κατάληξη όμως θετική. Στην Ελλάδα, όταν ήμουν μικρός, είδα και τρομακτικά πράγματα που δεν εμπνέουν έναν νέο. Τον πόλεμο, τον Εμφύλιο… Η Ελλάδα μού έδωσε τον φόβο. Εγώ, όμως, τον εκμεταλλεύομαι τον φόβο. Την αξία του. Ο φόβος είναι σαν τον πηλό. Και πρέπει να τον πλάσεις. Είναι η αρχή κάθε παραγωγικής ιδέας».
«Στη δουλειά μου δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο έργο και στον χώρο. Η τέχνη συνυπάρχει με τη ζωή, όπως το μοντέρνο συνυπάρχει με το αρχαίο», δηλώνει ο Γιάννης Κουνέλλης. Στο έργο του, υλικά και αντικείμενα της καθημερινότητας επικαλούνται την ιστορία, τη μνήμη και την πραγματικότητα. Στις 26 Νοεμβρίου, το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά έναν παγκοσμίου φήμης Έλληνα εικαστικό, να τον ακούσει και να συνομιλήσει μαζί του!

Μέγας Χορηγός για το 2010 της πολύ-θεματικής Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος του Megaron Plus πολύτιμη είναι η συμβολή των χορηγών: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: