Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Έκθεση «Θαλασσινά τοπία».

 
Οικονόμου Μιχαήλ_1 
Ελαιογραφία
Έργα ζωγραφικής από την συλλογή της Πινακοθήκης
της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ
Με την έκθεση αυτή, με έργα από την συλλογή της πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το κορυφαίο εικαστικό ίδρυμα της χώρας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 19 έργα ελλήνων καλλιτεχνών: Μιχάλης Οικονόμου, Βάλιας Σεμερτζίδης, Πολύκλειτος Ρέγκος, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Κυριάκος Κατζουράκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Νίκος Παραλής, Ιωάννης Γιαζής, Καίτη Μαυροκεφάλου, Δημήτριος Μπραέσσας, Κωνσταντίνος Σοφιανόπουλος, Δημήτρης Γιολδάσης, Πέπη Σβορώνου-Κοκκινίδου, Δημοσθένης Κοκκινίδης 
Η θάλασσα αναπόσπαστα δεμένη και σε πολλαπλά επίπεδα με την Ελλάδα, δημιουργεί με τον ελληνικό χώρο ένα δίπολο όπου σχεδόν δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς θάλασσα αλλά και θάλασσα χωρίς Ελλάδα.
Με την έκθεση αυτή το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ φιλοδοξεί να συμβάλλει στο χώρο του πολιτισμού, όπως συνέβαλε και στη διατήρηση της ακεραιότητας και ελευθερίας της χώρας, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ελευθερία και πολιτισμός συνιστούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Η έκθεση θα λειτουργήσει επί του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτού Γ.ΑΒΕΡΩΦ για διάστημα 6 μηνών και συγκεκριμένα από Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 έως 10 Οκτωβρίου 2014.
Μαρίνα Φλοίσβου |  Τροκαντερό | 210.9888211
Δευτέρα: κλειστά |  Τρίτη-Παρασκευή: 09:00 -14:00 |  Σαββατοκύριακα και Επίσημες Αργίες: 10:00 -17:00
Συντονισμός έκθεσης: Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ



Συντονισμός έκθεσης: Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ

Tο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»
Στον πανέμορφο κόλπο του Φαλήρου στα Νότια Προάστια της Αθήνας ελλιμενίζεται το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», ένα πλοίο 141 μέτρων το οποίο διετέλεσε ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης το 1912 και της Λήμνου στις αρχές του 1913, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ακριβώς δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο επισκέπτονται πάνω από 28.000 επισκέπτες ετησίως. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την αποκατάσταση των εσωτερικών διαμερισμάτων και εξωτερικών χώρων, να ξεναγηθούν και να περιηγηθούν σε αυτά και να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από την ιστορία του θρυλικού Θωρηκτού .Σχολεία από την Αθήνα και όλη την Ελλάδα προγραμματίζουν επισκέψεις στο ζωντανό μύθο που  στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού. Στην τελευταία του μάχη, αυτή της ιστορικής μνήμης, το «Γ. Αβέρωφ» βγήκε για άλλη μια φορά νικητής.
Εκθέσεις και δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα συχνά στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», και θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.averof.mil.gr ή την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/G.AVEROF για περαιτέρω πληροφορίες.
Η Πινακοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Η ΑΣΚΤ ιδρύθηκε το 1837. Παράλληλα με την ίδρυσή της άρχισε να συγκροτείται μια Πινακοθήκη (συλλογή έργων), η οποία άρχισε να φιλοξενεί έργα τέχνης που σχετίζονταν με την καλλιτεχνική παραγωγή όσων εμπλέκονταν στις διαδικασίες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που παρείχε η Σχολή. Έως σήμερα περιλαμβάνει περίπου 8.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και ψηφιδωτού, πλούσια συγκομιδή μιας ζωής 170 χρόνων.
Τα έργα που απαρτίζουν τη συλλογή της Πινακοθήκης αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας Καθηγητών των Εργαστηρίων και σπουδαστών, ενώ συμπεριλαμβάνονται και έργα από δωρεές προς την ΑΣΚΤ. Με αυτή την έννοια η Πινακοθήκη της ΑΣΚΤ αποτελεί ένα ζωντανό δείγμα της ίδιας της ιστορίας της και κατά συνέπεια ενός πολύ σημαντικού τμήματος της νεοελληνικής τέχνης. Επομένως, η ΑΣΚΤ κατέχει και διαχειρίζεται μία συλλογή σημαντικής πολιτιστικής αξίας και σημαντικού μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: