Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΕΧΑΜΑΣ: «Η φιλοσοφία έχει να προσφέρει πολλά στη σύγχρονη κοινωνία»

Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και εδώ και οκτώ μήνες εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς δηλώνει ότι η φιλοσοφία έχει να προσφέρει πολλά στις σύγχρονες κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επαναφέρουμε στο επίκεντρο τη σημασία που έχει η φιλοσοφία για κάθε ένα άτομο ξεχωριστά. Το παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας, σημειώνει, είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε. « Ηταν μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα» τονίζει.
Τη συνέντευξη που ακολουθεί παραχώρησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η φιλοσοφική σκέψη σήμερα;
Βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο αυτού που προσπάθησε να αναδείξει το συνέδριο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της φιλοσοφίας σήμερα είναι ένα καθαρά ερευνητικό και θεωρητικό πεδίο. Τα τελευταία χρόνια, μάλλον λόγω της έμφασης που έχουμε δώσει στην ιστορία της αρχαίας φιλοσοφίας, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι η φιλοσοφία άρχισε σαν τρόπος ζωής. Προσπαθούμε λοιπόν και να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ της έρευνας και του τρόπου ζωής αλλά και να δούμε άν αυτό είναι ένα κομμάτι της φιλοσοφίας που μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ξαναζωντανέψει. Πολλοί σύγχρονοι φιλόσοφοι προσπαθούμε να επανακτήσουμε αυτήν την πρακτική λειτουργία της φιλοσοφίας και να την επανενώσουμε με τη ζωή μας.

Επομένως, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο ζωτικής σημασίας λόγος για να γίνει η φιλοσοφία ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας;
Οι βασικές απόψεις είναι δύο. Η μία είναι περισσότερο προσηλωμένη στη βασική έννοια της φιλοσοφίας και πιο κοντά στην αρχαία αντίληψη, που λέει ότι ο ιδεώδης βίος για τον άνθρωπο είναι ο φιλοσοφικός βίος. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η φιλοσοφία δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Η δική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ζωής και ο φιλοσοφικός βίος είναι ένας από αυτούς. Ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα εξάλλου ο φιλοσοφικός βίος δεν ήταν αποδεκτός απ? όλους. Οι φιλόσοφοι γίνονταν συχνά στόχος σάτιρας στην αρχαία εποχή. Θα έλεγα βέβαια ότι θα ήταν καλύτερα να γίνονταν και οι σημερινοί φιλόσοφοι στόχος σάτιρας παρά να μην έχουν καμία σημασία για τον κόσμο. Κι αυτό γιατί πραγματικά η φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση μιας καλύτερης ζωής. Η φιλοσοφία δεν προσφέρει ένα υπόδειγμα τρόπων ζωής, αλλά ένα υπόδειγμα τού πώς μπορεί δημιουργήσει κανείς έναν δικό του τρόπο.


Η συνέχεια εδώ: http://www.haniotika-nea.gr/127065-%C2%AB%CE%97%20%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1%20%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%20%CE%BD%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7%20%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%C2%BB%20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: