Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Project Loon: Σχέδιο πρόσβασης στο Internet από τη Google με τη χρήση μπαλονιών


Το επόμενο μεγαλεπήβολο σχέδιο της Google το οποίο προέρχεται από τα δημοφιλή Google X Labs, είναι να φέρει το Internet σε περιοχές που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν αδυναμία σύνδεσης στο Internet για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τη Google, για έναν άνθρωπο που συνδέεται στο Internet, υπάρχουν 2 άνθρωποι που δεν μπορούν να συνδεθούν σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Το σχέδιο της Google ονομάζεται Project Loon και κάνει χρήση μπαλονιών, καθένα από τα οποία αποτελεί έναν ασύρματο σταθμό που παρέχει 3G σύνδεση στο Internet. Στο πρώτο πείραμα της Google, η εταιρεία απελευθέρωσε στον ουρανό του Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, 30 τέτοια μπαλόνια, καλύπτοντας μια περιοχή 40 χιλιομέτρων. Το κάθε μπαλόνι «ταξιδεύει» 20 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, στο διπλάσιο δηλαδή ύψος πτήσης των εμπορικών αερογραμμών και πιο πάνω από την πορεία των πτηνών.



Μια πλήρη φόρτιση μέσω την ηλιακών συλλεκτών ολοκληρώνεται σε 4 ώρες ενώ στο μπαλόνι περιλαμβάνεται GPS δέκτης τρεις ραδιοπομποί, με τον πρώτο να αναλαμβάνει την επικοινωνία με τα άλλα μπαλόνια, και τον άλλο να χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με τη βάση στη μπάντα μεταξύ 2.4GHz και 5.8 GHz. Όπως εξηγεί και η Google, οι άνεμοι στη στρατόσφαιρα είναι σχετικά σταθεροί και το σύστημα πτήσης του Project Loon χρησιμοποιείται για να μετακινεί το μπαλόνι πάνω ή κάτω ώστε να χρησιμοποιεί τις διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες ανάλογα το επίπεδο του αέρα.

Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να προβλέψει που χρειάζεται να πάει το μπαλόνι, τα μπαλόνια του Project Loon μπορούν να οργανωθούν σε μια σειρά έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα μεγάλο δίκτυο επικοινωνιών. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι για το πως η βάση ελέγχου θα κρατήσει τα μπαλόνια στη θέση που θέλει, μια λύση για την οποία θα χρειαστούν εξελιγμένοι αλγόριθμοι και αρκετή υπολογιστική δύναμη.


 www.insomnia.gr



Πηγή: http://www.awakengr.com/2013/06/project-google-internet.html#ixzz2WXYAMeZ3

Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

Πηγή: http://www.awakengr.com/2013/06/project-google-internet.html#ixzz2WXY4oJtB

Δεν υπάρχουν σχόλια: