Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το αίμα που κινεί την τέχνη

Το ολοζώντανο κόκκινο χρώμα, παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο φύλλα pvc, μοιάζει να πάλλεται, καθώς το διαπερνά ο ηλεκτρισμός. Σαν έναν ζωντανό οργανισμό που πασχίζει να ξεφύγει από τον διώκτη του ή παραδίνεται σε αυτόν. Η εικόνα που συναντά το μάτι είναι σοκαριστικά αληθινή, επειδή το ολοζώντανο κόκκινο χρώμα είναι αληθινό αίμα...
Ο αμερικανός εικαστικός Jordan Eagles άρχισε να χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα έργα του το αίμα, πριν από 14 χρόνια, και μετά από μία έντονη συζήτηση που είχε με έναν συμφοιτητή του, για τη ζωή μετά τον θάνατο.

Ο Eagles, θέλησε να εκφράσει το δικό του επιχείρημα διαμέσου της τέχνης και της απεικόνισης του αίματος. Αρχικά, επέλεξε την κόκκινη μπογιά, όμως δεν μπορούσε να συμβιβαστεί μέ μία τεχνητή ύλη όταν πραγματευόταν ένα θέμα όπως η ζωή. Έτσι, άρχισε να χρησιμοποιεί αίμα που προμηθευόταν από κρεοπωλεία της Τσάινα Τάουν.
Η νέα του ιδέα, προσέδωσε άλλη βαρύτητα στα έργα του, αλλά τον έφερε αντιμέτωπο με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: το χρώμα του αληθινού αίματος αλλοιωνόταν πολύ γρήγορα και μετά από λίγες ημέρες το κόκκινο ήταν πλέον σκούρο καφέ. Ο Eagles, αποφασισμένος να εξακολουθήσει να δουλεύει με αληθινό αίμα, άρχισε να μελετά τεχνικές διατήρησης του χρώματος και να πειραματίζεται με διάφορα υλικά.
Η αναζήτησή του απέφερε καρπούς όταν δοκίμασε να αναμείξει το αίμα με ένα είδος ρητίνης και να το «εγκλωβίσει» ανάμεσα σε φύλλα pvc. Τα είχε καταφέρει!
Στα έργα που εκθέτει, ο Eagles, ο οποίος είναι πλέον γνωστός και ως ‘blood artist’ χρησιμοποιεί παραλλαγές της ρητίνης για να αλλάξει τεχνητά το χρώμα του αίματος. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες που έχουν χρησιμοποιήσει το αίμα στα έργα τους, ο Eagles δεν έχει σκοπό να προκαλέσει και να αναπαραγάγει μία αισθητική τύπου splatter. Πραγματοποιεί απλώς μία σπουδή πάνω σε ερωτήματα που αφορούν τη ζωή και τη ματαιότητα.
Τα έργα του Eagles μπορεί να μην είναι για τους λιγόψυχους ή να φαντάζουν ως απειλή για όσους υποφέρουν από αιμοφοβία, ωστόσο είναι τόσο μινιμαλιστικά, ώστε να ακυρώνουν ουσιαστικά την όποια αίσθηση ωμότητας


http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/texnes-politismos/1366/to_aima_pou_kinei_thn_texnh/

Δεν υπάρχουν σχόλια: