Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Τέσσερα Οικολογικά Πάρκα θα δημιουργηθούν στο Καρπενήσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Ειδικότερα, το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση πιλοτικής μελέτης για τη δημιουργία των πάρκων, ύψους 50.000 Ευρώ. Τα οικολογικά πάρκα θα βρίσκονται εντός των ορίων του  Νέου Δήμου Καρπενησίου και θα συνδέονται με μονοπάτια με τις γειτονικές Τοπικές Κοινότητες.

Τα μονοπάτια θα χαρτογραφηθούν και θα σηματοδοτηθούν με πινακίδες που θα πληροφορούν τους επισκέπτες για τις διαδρομές και τον χρόνο πεζοπορίας. Τα πάρκα θα αποτελέσουν επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών των περιοχών και την συντήρηση και προβολή των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Θα παρέχουν τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες όπως: αναψυχή – ανάπαυση, περίπατο, βόλτες με άλογα, τρέξιμο, ράφτινγκ και άλλα αθλήματα εναλλακτικού τουρισμού, εκδηλώσεις, φωτογράφιση, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα χλωρίδας και πανίδας, προσελκύοντας ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Η προτεινόμενη χωροθέτηση των οικολογικών πάρκων είναι στις παρακάτω περιοχές:

-κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη (Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου και Ποταμιάς)
-«παραλία» της Αγίας Βλαχέρνας (Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου και Προυσού)
-«Δάσος Φουρνάς» (Δημοτικές Ενότητες Φουρνάς και Κτημενίων)
-φαράγγι «Πανταβρέχει» (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)

Όπως αναφέρει σχετικά ο δήμος Καρπενησίου, η μετουσίωση της πρότασης σε πράξη κινείται σε ένα σύστημα τριών αξόνων που είναι η σύνταξη μελετών με σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό,  από εξειδικευμένους μελετητές, η δημιουργία  κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα υποστηρίζει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και η οικονομική στήριξη της πολιτείας για την κατασκευή των πάρκων, καθώς ο δήμος δεν δύναται να χρηματοδοτήσει το έργο από ίδιους πόρους.

Σημειώνει επίσης, ότι η  αποκέντρωση και η έμπρακτη στήριξη της επαρχίας, ειδικά σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή με χαμηλό βιοτικό επίπεδο όπως ο Δήμος Καρπενησίου, αποτελεί κατ’ ουσία επένδυση στο μέλλον, αφού οι συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κεντρική ορεινή πολιτική με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές και να υπολείπονται των λοιπών περιοχών. Η λειτουργία των πάρκων θα είναι πιλοτική και με τον κατάλληλο σχεδιασμό καταλήγει ο δήμος μπορεί  να αποτελέσει και πρότυπο έργο για ολόκληρη την χώρα.

http://olafree.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8340.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: