Κάθε Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, ας περιηγηθούμε μαζί στο Νομισματικό Μουσείο.
Ένα διαφορετικό θέμα μας περιμένει κάθε φορά.
Νομισματικό Μουσείο, Πανεπιστημίου 12 (m. Σύνταγμα)
AYΓOYΣTOΣ
3 - ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ; ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ;
10 - ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
17 - «ΘΗΣΑΥΡΟΙ»
24 - ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ
31 - ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!
Νομίζετε πως οι άνθρωποι είχαν πάντα νομίσματα στις τσέπες τους; Πότε επινοήθηκε το νόμισμα; Ελάτε στο Νομισματικό Μουσείο για να ανακαλύψετε τι άλλα μέσα χρησιμοποιούσαν στις συναλλαγές τους, αλλά και να δείτε τα πρώτα νομίσματα.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ; ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ;
Ποιο ήταν το υλικό των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων; Πως κατασκευαζόταν; Με ποια λογική διάλεγαν την παράσταση του νομίσματος; Γιατί η Ρόδος έχει το ρόδο στο νόμισμά της και η Λάρισα το άλογο; Ελάτε να δούμε ζώα, φυτά, κτήρια, έργα τέχνης, μυθολογικές παραστάσεις, αλλά και προσωπικότητες όπως τον Μ. Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα πάνω σε νομίσματα!
ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ποια η σχέση του ενός ευρώ με την αρχαία Αθήνα; Ποιο ήταν το νόμισμα της αρχαίας Αθήνας; Τι μπορούσε να αγοράσει κανείς με μία δραχμή; Θέλετε να μάθετε πόσο αγόραζε η Αθηναία νοικοκυρά το λάδι;
«ΘΗΣΑΥΡΟΙ»
Θησαυροί δεν υπάρχουν μόνο στον βυθό της θάλασσας, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας στο Νομισματικό Μουσείο κρυμμένοι μέσα σε αρχαία αγγεία. Αποταμιεύσεις ανθρώπων που έζησαν αρκετούς αιώνες π.Χ. στη Θεσσαλία, την Κόρινθο δίνουν πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό νόμισμα και την κυκλοφορία του. Η παρουσίαση θα γίνει στην τρέχουσα περιοδική έκθεση.
ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
Σας αρέσει να μαζεύετε παλαιά πράγματα; Έχετε κάποια συλλογή; Ελάτε να γνωρίσουμε συλλέκτες του 19ου αιώνα που δώρισαν στο Μουσείο μας συλλογές νομισμάτων.
ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ
Τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ; Το Ιλίου Μέλαθρον, το παλάτι, δηλαδή, της Τροίας στο κέντρο των Αθηνών. Ελάτε να δείτε τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και την αίθουσα των εσπερίδων με την οροφογραφία της ανασκαφής των Mυκηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου