Πιστό στο ραντεβού του το Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» πραγματοποιείται κι αυτό το καλοκαίρι για 14η χρονιά από τις 23 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2010, στο μαγευτικό νησί της Σάμου. Προσφέρει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εγγυάται την ποιότητα, δίνοντας έμφαση στη μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών με τη συμμετοχή διακεκριμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών. Το διεθνούς ακτινοβολίας Φεστιβάλ δίνει κι αυτή τη χρονιά, το «βήμα» σε νέα ταλέντα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του για ανάδειξη νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών οι οποίοι ερμηνεύουν κυρίως έργα ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Επίσης, στο φετινό του πρόγραμμα, φιλοξενεί ενδιαφέροντα θεατρικά δρώμενα με μικρά καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν αποσπάσει περίφημες κριτικές.
Ο καθιερωμένος αυτός ακριτικός θεσμός προσφέρει σημαντική πολιτιστική αποκέντρωση, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων φιλότεχνων. Διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ειδικοί χορηγοί είναι το Εθνικό Ωδείο και ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης» που βοηθούν στην όλη προετοιμασία του Φεστιβάλ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ έχει η διεθνούς φήμης πιανίστα κα Έλενα Μουζάλα. Πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο Νομάρχης Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλας και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής η κα Χαρά Καλομοίρη, εγγονή του τιμώμενου συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη.
Φέτος το Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» τιμώντας όπως πάντοτε τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σάμο, ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 23 Ιουλίου και ώρα 9, στο Δημαρχείο Καρλοβάσου με ένα Αφιέρωμα στη Ζωή και την Τέχνη του πατέρα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής και οραματιστή του Φεστιβάλ αυτού, μέσα από κείμενα, οπτικά ντοκουμέντα και την ίδια του τη μουσική.
Η τιμητική αυτή βραδιά περιλαμβάνει ομιλία της Μυρτώς Οικονομίδου η οποία έχει κάνει την έρευνα και τον σχεδιασμό του αφιερώματος και εκτελέσεις έργων (συνθέσεις για πιάνο και φωνή) του εθνικού συνθέτη. Συμμετέχουν: η Έλενα Μουζάλα, πιάνο, η Μαρία Βλαχοπούλου, μέτζο-σοπράνο, η νεαρή Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση, πιάνο και ο Σάββας Ζαφειρόπουλος, συνοδεία πιάνου.
Την ίδια ημέρα (23/7) ξεκινά της λειτουργία της έκθεση του Αρχείου «Μανώλης Καλομοίρης» στο Δημαρχείο Καρλοβάσου , στις 7 το απόγευμα. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και αντίγραφα τεκμηρίων από το αρχείο του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» που αποτυπώνουν τη ζωή και το έργο του Μανώλη Καλομοίρη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2010 με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας: 7 - 10 μ.μ.
Το Σάββατο 24 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Νέων Καλλιτεχνών στο Πυθαγόρειο, στο Ξενοδοχείο Doryssa Seaside Resort με τρεις ανερχόμενους ταλαντούχους μουσικούς: τη δωδεκάχρονη Μαργαρίτα Κολάση- Βούρτση, πιάνο, τη Στέλλα Κούκου, πιάνο και τη Λουκία Λουλάκη, βιολοντσέλο που θα ερμηνεύσουν έργα Μανώλη Καλομοίρη, Περικλή Κούκου, Liszt, Schumann,Debussy κ.ά. Τα έργα θα προλογίσει ο συνθέτης Περικλής Κούκος που φέτος γιορτάζει τα πενηντάχρονά του.
Ακολουθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ. στο ατμοσφαιρικό Κάστρο Λυκούργου, στο Πυθαγόρειο Συναυλία Μουσικής για Δύο Κιθάρες με το κιθαριστικό Ντούο Γιάννη Πετρίδη και Αλεξάνδρα Χριστοδήμου που θα αποδώσουν έργα: Albéniz, Rodrigo, Rossini, de Falla, Χατζιδάκι κ.ά.
Την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ. το κοινό θα απολαύσει μια βραδιά Μελοποιημένης Ποίησης από Έλληνες συνθέτες, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου. Η Άννα Παγκάλου, μέτζο-σοπράνο και ο Νίκος Τσαλίκης, πιάνο θα ερμηνεύσουν τραγούδια των: Καλομοίρη, Χρήστου, Σαμαρά, Σφακιανάκη, Μουχάγιερ σε ποίηση γνωστών ποιητών: Χατζόπουλου, T.S. Elliot, Καβάφη, Ζερβού και Γρυπάρη.
Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ., στο Θέατρο Πυθαγορείου ο Θίασος της Άννας Βαγενά παρουσιάζει το έργο ΤΟ ΓΑΛΑ του Βασίλη Κατσικονούρη. Το έργο έχει παιχθεί με εξαιρετική επιτυχία τρεις συνεχείς χρονιές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κι αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων. Η σκηνοθεσία είναι της Άννας Βαγενά και η σκηνογραφία του Γιάννη Βάμβουρα (πάνω σε μια ιδέα της Άννας Βαγενά). Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άννα Βαγενά, Δημήτρης Πατσής, Θανάσης Σαράντος, Ηλιάνα Αραβή.
Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ. στο Καρλόβασι, Αύλειο Χώρο Πορφυρειάδας Σχολής η κιθαρίστα Στέλλα Κυπραίου μας ταξιδεύει στις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι ως παλιά συνεργάτης του συνθέτη, παρουσιάζοντας μία Συναυλία-Αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικό και διανοούμενο. Συμμετέχουν οι: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου τραγούδι, Ηλίας Σδούκος βιόλα, Πάρις Θωμόπουλος κλαρινέτο, Ιωάννης Ψάρρας αφήγηση και επιμέλεια κειμένων του συνθέτη, Στέλλα Κυπραίου γενική επιμέλεια, κιθάρα.
Την Τετάρτη 4 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ. στο Θέατρο Πυθαγορείου παρουσιάζεται το έργο ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ του Διονύσιου Σολωμού που αναφέρεται στο «Όραμα του Διονύσιου Ιερομόναχου εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου» Η σκηνοθεσία και ερμηνεία είναι του Νίκου Καλαμό. Το έργο αυτό αποτελεί σταθμό της νεοελληνικής λογοτεχνίας και σύμφωνα με τον Κώστα Βάρναλη είναι «ένα πεζό αριστούργημα του Σολωμού και ίσως το αξιολογότερο κείμενο ατόφιας δημοτικής». Ενσαρκώνει τη παντοδυναμία του Κακού που ταυτίζεται με τη Γυναίκα της Ζάκυθος και τελικά όμως νικιέται. Η συγκεκριμένη παράσταση έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά εγκώμια από τους κριτικούς.
Και τέλος, η αυλαία του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» κλείνει με τη Μουσική των Θεών, τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στο Δημαρχείο Καρλοβάσου (ώρα 9 μ.μ.). Πρόκειται για μια βραδιά Μουσικής Δωματίου με ξωτικά, μούσες, θεούς και ημίθεους, με την παρουσία των καλών πνευμάτων των Debussy, Jolivet, Reinecke, Roussel, Καλομοίρη κ.ά. που ζωντανεύουν η Ρία Γεωργιάδου, φλάουτο και η Sven Birch, πιάνο.
Η πώληση εισιτηρίων γίνεται στο χώρο κάθε εκδήλωσης δύο ώρες πριν την έναρξή της. Πληροφορίες: Δ/νση Τουρισμού -Πολιτισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, τηλ. 22730 80005. Γραφείο Τύπου: Δ.Υ.Ε. τηλ. 210 6823150.