Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δημήτρης Μαγριπλής – “Τα καναπεδάκια της ανεργίας”

Σπαρταριστές, σουρεαλιστικές εικόνες και ιστορίες από την αστική και αγροτική Ελλάδα της υπερκατανάλωσης και της συνακόλουθης κρίσης.

Δημήτρης Μαγριπλής
“Τα καναπεδάκια της ανεργίας”
Μικροδιηγήματα
ΣΕΛ. 144, Εκδόσεις Κριτική



Σε όλα αυτάνα σου και ένα απίστευτοΈνα ζευγάρι άγριων φασιανών έπεσε στα μέρη μαςΠρωτοφανές!Ήρθαν να ξεχειμωνιάσουν στη γη των πεινασμένωνΠρόκλησηΗ ψυχή όμως του ΈλληναΚανείς δεν ταπείραξεκι ας παθαίναμε σιελόρροια με τα νέα τουςΚάθε μέρα και κάποιος από εμάς τα έβλεπεΠότε μέσαστον ελαιώναπότε πίσω από το κοτέτσιπότε στο παλιό εξώσπιτοΌποιος τα κοίταζε γύριζε αλλόκοτος.Μαγευόταν από τη θέα τους και έκανε αισιόδοξες σκέψειςΣαν αλλοπαρμένοςλαλούσε παράλογα πράγματα.Για τη δόξα του έθνουςγια το μεγαλείο των πολιτικών μας ανδρώνγια τις χαμένες πατρίδεςγια την υπεροχήτης φυλήςγια την οικονομική ανεξαρτησίαΑυτοί φαίνεται είχαν εκτεθεί αρκετά στη θέα των εξωτικών πουλιών.Μα και οι άλλοιπου φευγαλέα τα είχαν δειμιλούσαν για ευημερίαγια αποπληρωμέςγια επενδύσειςγιαανάπτυξη.
Τι είναι πιο τρελό, η πένα του συγγραφέα ή η ίδια η νεοελληνική πραγματικότητα; Τι συμβαίνει όταν τα καναπεδάκια μάς τρώνε αντί να τα τρώμε; Σε ένα ιδιότυπο ταμπλό μαγικής αφήγησης και στεγνού ρεαλισμού, ο Δημήτρης Μαγριπλής καταγράφει σπαρταριστές, σουρεαλιστικές εικόνες και ιστορίες από την αστική και αγροτική Ελλάδα της υπερκατανάλωσης και της συνακόλουθης κρίσης. Οι ανίκητοι μηχανισμοί της ελληνικής γραφειοκρατίας, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας και των λεγόμενων «κοινωνικών φορέων», ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο συμβασιούχος, όλα τους συνθέτουν ένα γκροτέσκο ψηφιδωτό της χώρας, που σε μια δεύτερη ματιά δε φαίνεται και τόσο αποτραβηγμένο από την πραγματικότητα.





Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 2000 κατοικεί στην όμορφη Κυπαρισσία του Νότου. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης. Έκτοτε χρησιμοποιεί το όνομά του. Αυτή είναι η τέταρτη συλλογή διηγημάτων του. Προηγήθηκαν τα: Μαθήματα κηπουρικής και άλλα διηγήματα (εκδ. Σοκόλη, 2007), Κρυφές ενοχές (εκδ. Αν. Σταμούλη, 2011), Δέκα μικρές εικονογραφημένες ιστορίες (εκδ. Ευθύνη, 2012) και η ποιητική συλλογή Στα τέταρτα του χρόνου (στο Α. Κοκονάκη – ∆.  Μαγριπλής, Χρώµα και λόγος, εκδ. Αν. Σταµούλη, 2010). Με την ιδιότητα του Διδάκτορα της Κοινωνιολογίας, έχει εκδώσει τη μελέτη Σχέσεις και λειτουργία των θεσµών. Η διαπλοκή της πολιτικής και της θρησκείας στην κοινωνία του Βυζαντίου. Μια ιστορικο-κοινωνιολογική καταγραφή (εκδ. Αν. Σταµούλη, 2016), ενώ έχει πλούσια εργογραφία τόσο ως αρθογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά) όσο και ως επιμελητής σε επιστημονικά και λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: