Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο Οινοχόος ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣ μιλά στο glyfada-free.press

Ο Γιάννης Χρυσός είναι οινοχόος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, με πολλά χρόνια στον χώρο της εστίασης. Αντιπρόσωπος εταιρείας κρασιών, συνεργάζεται τώρα με το Vein, το νέο wine bar της Δέσποινας Χαραλάμπους στη Γλυφάδα.







Tον Γιάννη Χρυσό τον θυμόμαστε σ’ ένα από τα κλασσικά παραθαλάσσια εστιατόρια της Γλυφάδας, να δίνει, ως οινοχόος, άλλο πνεύμα  στα θαλασσινά πιάτα και τα ψαρικά, με τις εξαιρετικές προτάσεις του για το κρασί που θα τα συνοδεύσει. Τον συναντήσαμε ξανά στο Vein και μας ξενάγησε στον μαγικό κόσμο του οίνου.


- Τί κάνει ένας οινοχόος;
- Ένας οινοχόος είναι ειδικός στο να δώσει προτάσεις για το τί κρασί θα πιούμε μ’ ένα φαγητό, για τα χαρακτηριστικά τουκρασιού -και όχι μόνο. Γενικά, θα πρέπει να είναι η χαρά της ζωής. Θα πρέπει να μπορεί να προτείνει ποιό πούρο θα καπνίσουμε, τί σκληρό ποτό θα πιούμε μετά το φαγητό μας, να έχει άποψη για τον επιδόρπιο οίνο, για ένα αφρώδες, ακόμα και για τον καφέ και το τσάι. Επίσης, θα πρέπει να έχει μια πλήρη αντίληψη του χώρου όπου κινείται και της πόλης όπου εργάζεται. Να ξέρει λεπτομέρειες για την πόλη του, για να δώσει πληροφορίες στον πελάτη του.  Ένας Γάλλος σομελιέ, για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρει ποιές ώρες είναι ανοιχτός ο πύργος του  Άιφελ. Εγώ σαν Γλυφαδιώτης ας πούμε, θα πρέπει να μπορώ να δώσω πληροφορίες πού είναι η παραλία, το δημαρχείο, τί ώρα λειτουργούν τα καταστήματα…
- Για τις ημέρες αυτές, την Τσικνοπέμπτη και τις Απόκριες, που ο κόσμος τρώει πολύ κρέας -και ειδικά στα κάρβουνα- τί κρασί προτείνετε;
- Προτείνω κόκκινα κρασιά, κυρίως από την ποικιλία Syrah, που τα χαρακτηριστικά της είναι μπαχάρια και ώριμα φρούτα, και Cabernet επίσης, αλλά μη ξεχνάμε ότι τα βαρελάτα Αγιωργίτικα είναι επίσης κατάλληλα.
- Το κόκκινο κρασί το πίνουμε σε θερμοκρασίας περιβάλλοντος;
- Ναί. Λέμε σε “θερμοκρασία δωματίου”. Υπολογίστε ότι αυτό βγήκε τον προηγούμενο αιώνα στην Γαλλία, που στα δωμάτια η θερμοκρασία ήταν περίπου 16 βαθμούς Κελσίου.
- Ποιάς προέλευσης είναι τα καλύτερα κόκκινα;
- Ελλάδα! Αλλά επειδή η γευστική παλέτα του καθενός είναι διαφορετική, δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό…
- Για την τυροφάγο που καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, τί προτείνετε;
- Ελαφριά λευκά κρασιά σαν το Μοσχοφίλερο και το Βιδιανό Κρήτης θα ήταν εξαιρετική επιλογή.
Ο οινοτουρισμός είναι ένα ανερχόμενο κομμάτι στη χώρα μας

- Τέλος, πείτε μας πού στοχεύετε με τη νέα σας συνεργασία;
- Στόχος μας να ξαναβάλουμε στις συνήθειες των Ελλήνων το κρασί που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη μυθολογία, την ιστορία, την εκκλησία και την παράδοση μας. Ο Έλληνας έπινε πάντα κρασί. Στη χαρά του, στην λύπη του, στο Κυριακάτικο τραπέζι. Αυτό γίνεται πάλι μέρος της ζωής μας. Γι’ αυτό φτιάξαμε έναν πολύ ζεστό χώρο για να κάνουμε καινούριους οινόφιλους. Το κρασί είναι το ποτό που θέλει καλή παρέα. Θέλουμε να το πιούμε μ’ έναν καλό φίλο γιατί, όπως λέμε εμείς οι οινοχόοι, τα καλά κρασιά δεν τα πίνουμε ποτέ μόνοι μας.  Αν δεν μοιραστείς με τον φίλο σου, δεν είναι καλό κρασί. 
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι μια χώρα που κάθε μέρα κερδίζει κι ένα κομμάτι στον παγκόσμιο χάρτη του οίνου. Έχουμε πολύ καλά κρασιά και στο μέλλον θα έχουμε και καλύτερα. Ο οινοτουρισμός είναι ένα ανερχόμενο κομμάτι στη χώρα μας. Συνεχώς γίνονται καινούρια οινοποιεία που θα είναι προσβάσιμα στο κοινό. Ο καθένας θα μπορεί να μάθει τί είναι σταφύλι, τί αμπέλι και ποιός είναι ο κόπος για να φτιαχτεί ένα πολύ καλό κρασί. Το Vein  θα έχει τέτοια κρασιά, που φτιάχτηκαν με κόπο, με αγάπη, με μεράκι. Είναι στημένο με μεράκι από τέτοιους μικρούς παραγωγούς, αλλά κι από μεγάλους, γιατί οι μεγάλοι έχουν την εμπειρία και μας δείχνουν τον τρόπο να προχωρήσουμε…
ΠΗΓΉ: http://www.glyfada-freepress.gr/vein


Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: