Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

«… Μετά τις καταθέσεις … οι επισφαλείς αναλήψεις»

« Ενός σκανδάλου …  μύρια έπονται !..»

                      Σκανδάλων αποκαλύψεις, σε … ημερήσια διάταξη

      Υπογράφει ο Γιώργος Καραχάλιος
                          Δημοσιογράφος – Φιλόλογος



Εμβρόντητη, άναυδη και άφωνη – για άλλη μια φορά – η κοινή γνώμη, καθώς ο Ασκός του Αιόλου που άνοιξε εδώ και καιρό … αποκαθήλωσε και έρριξε από το «βάθρο» της υπόληψης και της εκτίμησης, αυτή τη φορά, γνωστούς επιχειρηματίες  και υψηλόβαθμα  στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο λόγος για τα «κόκκινα δάνεια» και τις «επισφαλείς δανειοδοτήσεις» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από το 2006 έως το 2011.

Διώξεις εναντίον γνωστών προσώπων για απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος … Περισσότερα από 400 με 500 εκατομμύρια η «τρύπα» στην Τράπεζα και φυσικά η ζημιά για το ελληνικό κράτος.


Μεγάλα και τρανταχτά τα ονόματα – «Γίγαντες» όσοι φέρονται να εμπλέκονται … Βαριές οι κατηγορίες που τους αποδίδονται … Κανένας βέβαια δεν είναι ένοχος πριν η Δικαιοσύνη τελεσίδικα αποφασίσει …

Ωστόσο, εύλογη και έκδηλη είναι η βούληση και το αίτημα του ελληνικού λαού, όλοι αυτοί που καταχρέωσαν τους  Έλληνες πολίτες, να κληθούν να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη και κυρίως στην ελληνική κοινωνία.

Κι είναι η πρώτη φορά που σπάει το «άβατο» στο τραπεζικό σύστημα για τους μεγαλοδανειστές. Όπως άλλωστε είναι και η πρώτη φορά που οι έλληνες πολίτες βλέπουν να οδηγούνται στα εδώλια των δικαστηρίων, αλλά και στις φυλακές «ευυπόληπτοι» έως  χθες πολίτες… Ο Άκης, ο Σμπώκος, ο Μαντέλης, ο Γιάννος, ο Λαυρεντιάδης, ο Ψωμιάδης, ο Παπαγεωργόπουλος και τόσοι άλλοι

Τελευταία εξάλλου μπήκαν στο «κάδρο» και οι  τεράστιες και απίστευτες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και τα επικείμενα ραντεβού με τον ανακριτή ακόμα και απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων!..

Και ως «περικοκλάδα» - θα λέγαμε – πίσω από τον… «καμβά» του κάδρου, η ανταλλαγή λεκτικών πυρών και η διαλεκτική αντιπαράθεση, ένθεν κακείθεν, για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού: « Επί τάπητος το «παιχνίδι» της μετάθεσης των ευθυνών, με επίκεντρο βέβαια την παραβίαση της άδειας από τον καταδιωκόμενο τρομοκράτη…

Ωστόσο, πολιτική και πολιτικοί θα πρέπει να μείνουν μακρυά από όλο αυτό το «σκηνικό», ανεξάρτητα κι αν η … οσμή σκανδάλων, η τρομοκρατία και η οικονομία ανεβάζουν τον πολιτικό υδράργυρο και εξυφαίνουν … «σενάρια εκλογών».

«Ενός σκανδάλου άλλωστε… μύρια, έπονται», καθώς οι αποκαλύψεις για παραβατικές συμπεριφορές βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη!.. Και τούτο, καθώς αποδεικνύεται στις μέρες μας πως  η απάτη  «βασίλευε» για δεκάδες  χρόνια κι ήταν πανταχού παρούσα σ’ όλους τους τομείς του «κοινωνικού μας γίγνεσθαι»… Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σ’ όλο εκείνο το «περίγραμμα – φάσμα» που ήθελε – εδώ και χρόνια – να αποκαλείται ελληνικό ΚΡΑΤΟΣ, σίγουρα κάτι παράνομο, ανήθικο και βρώμικο θα βρείς!!..

Όλες οι παθογένειες του ελληνικού κράτους διογκώθηκαν στη μεταπολίτευση και οι κάθε λογής επιτήδειοι έσπευσαν, εκτός των άλλων, να… «οικειοποιηθούν» ακόμα και τις  χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών πακέτων, δήθεν – (άκουσον, άκουσον), για τον … εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας!..

Στην τελική, ωστόσο, ανάλυση – όπως άλλωστε σημειώνει και ο διδάκτορας της Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας κ. Γ. Μάρκοβιτς:
«Ο έλεγχος, η συμμόρφωση και τιμωρία έχουν πάντοτε κόστος… Και μια χρεωμένη κοινωνία δε νοείται να επιβάλει νέα χρέη στα μέλη της…»


Ανεξάρτητα, (να προσθέσουμε εμείς)  αν τα ίδια τα μέλη της κοινωνίας, η ελληνική κοινωνία, ο ίδιος ο λαός, συμμετέχει στην πολιτική και κοινωνική δράση. Και τούτο, καθώς τους πολιτικούς δεν τους διορίζει κανένας… Αβραάμ Πάπας. Ούτε μια αόρατη και υπερφυσική υπερδύναμη
Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός κατ’ επέκταση – όλοι εμείς – έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης και σίγουρα, κάποια στιγμή, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας…
Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, ανεξάρτητα «αν δεν τα φάγαμε όλοι μαζί…»
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο κόσμος, λίγο – πολύ, γνωρίζει «ποιοι τα έφαγαν…». Και συνάμα είναι σίγουρος πως τα «διαμάντια της Δικαιοσύνης», αργά ή γρήγορα, θα τους οδηγήσουν στα ειδώλια των δικαστηρίων! Η δικαστική έρευνα  πρέπει απερίσπαστα να προχωρήσει και χωρίς κανένα… «κουκούλωμα» να ξεσκεπάσει τους ενόχους!..
Αρκεί βέβαια, όλοι αυτοί να επιστρέψουν και τα κλεμμένα… Κι’ αρκεί να μην επέλθει σταδιακά η λήθη και έρθει μετά από λίγα χρόνια η στιγμή της συγχώρεσης!..
Γιατί – όπως είπε  και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,
                       «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια!..»


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά, αλλα τα "διαμάντια της δικαιοσύνης" που ήταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες; Επρεπε να τους γίνει μείωση αποδοχών για να αρχίσουν κάποια από αυτά να λάμπουν;