Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Τέχνης πολιτική» με γλυπτά και βίντεο

Tο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει σε επιμέλεια της διευθύντριάς του Αννας Καφέτση την έκθεση «Τέχνης Πολιτική», αξιοποιώντας έργα της συλλογής. Επιχειρεί διάλογο με την κοινωνία και την καθημερινότητα αναζητώντας εναλλακτικές πολιτικές συλλογικής δράσης και καλλιτεχνικού ακτιβισμού, συγκεντρώνοντας μορφές έργων διαμορφωμένες από εντελώς διαφορετικές οπτικές.
Ο τίτλος της έκθεσης περνά ευθέως το μήνυμα-ερώτημα. Εχει η τέχνη τη δύναμη ακόμη σήμερα να εκφράζει καθαρά πολιτικά δεδομένα, παγιωμένα, υπό διαμόρφωση ή ακόμη και υπό αναίρεση;
Οι σχέσεις Αισθητικής και Πολιτικής, που τόσο κραυγαλέα αποσιωπούνται από τις επίσημες πολιτικές έρχονται μέσα από την τέχνη στο προσκήνιο. Απογυμνώνουν τα προσχήματα και τις ωραιοποιήσεις, μέσα από έργα που δημιουργήθηκαν με βάση κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, τόσο διαφορετικά όσο και όμοια, όπως αποδεικνύεται από τις συμμετοχές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
40 δημιουργοίΠαρουσιάζονται 79 γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο 40 δημιουργών από μητροπόλεις του δυτικού κόσμου αλλά και από «ανερχόμενες» περιφέρειες. Εργα της δεκαετίας του 1970-80 αλλά και του 21ου αιώνα συνυπάρχουν, συγγενεύουν, ξαναδιαβάζονται. Η κριτική στη βία, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αδικία που γεννά η οικονομική παγκοσμιοποίηση περιέχονται στον πυρήνα των έργων της έκθεσης. Από τον Δημήτρη Αληθεινό και την εγκατάσταση «Συμβάν» (1973) έως τους Κέντελ Γκιρς , Εμιλι Ζασίρ, την ομάδα «Ξουρμπάν Κολέκτιβ» , τον Βλάσση Κανιάρη, βλέπουμε τη χρήση πολύ δυνατών στοιχείων που αποτελούν την οπτική και εννοιολογική αιχμή της «Τέχνης Πολιτική»
Πελάτης/ Αξία/ ΥπηρεσίαΣτο project room του ΕΜΣΤ παρουσιάζεται συγχρόνως με την έκθεση «Τέχνης Πολιτική» η βραβευμένη με το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2010 , Ειρήνη Ευσταθίου. Το νέο της έργο έχει τίτλο «Πελάτης/Αξία/Υπηρεσία». Κέντρο του έργου, η συλλογική μνήμη και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕΟι εκθέσεις του ΕΜΣΤ διαρκούν: Εως απόψε το έργο της Ε. Ευσταθίου και έως 30 Απριλίου 2011 η «Τέχνης Πολιτική».
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: