Φωτογραφικό λεύκωμα που αποτυπώνει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης.
Όταν το 1890 ο Λεωνίδας και ο Παντελής Παπάζογλου φωτογράφιζαν την πόλη της Καστοριάς δεν φαντάζονταν ότι μια μόνο γυάλινη αρνητική πλάκα απ' αυτές που χρησιμοποιούσαν θα κοστολογούνταν, σήμερα, σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Αρκετά χρόνια αφού τα δύο αδέλφια έφυγαν από τη ζωή και κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στο σπίτι όπου έζησαν, βρέθηκαν περίπου δυόμισι χιλιάδες αρνητικά, ένα πολύτιμο αρχείο, που αποτυπώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την πολυπολιτισμική Καστοριά της εποχής. Μέρος των φωτογραφιών αυτών διασώθηκε από το συλλέκτη Γιώργο Γκολομπία και έγιναν αντικείμενο έκθεσης από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Οι πιο παλιές φωτογραφίες των αδελφών Παπάζογλου, που απεικονίζουν την Καστοριά του 1900, συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα «Η Καστοριά του χθες, η Καστοριά του σήμερα», που εξέδωσε πρόσφατα ο ομώνυμος Δήμος, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση και με τη βοήθεια ιδιωτών αλλά και σύγχρονων επαγγελματιών φωτογράφων.
«Πρόκειται για ένα δίπολο παλαιών και σύγχρονων φωτογραφιών που φέρνουν στο νου μνήμες του παρελθόντος και όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας της πόλης» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος, Μιχάλης Ζήλας, και μιλά με θαυμασμό για το έργο των αδελφών Παπάζογλου, που «ανοίγει» το κομμάτι του «χθες» στο λεύκωμα.
«Οι φωτογραφίες αυτές που περιλαμβάνονται στη συλλογή Γκολομπία, περιγράφουν την πόλη στις αρχές του 1900, όταν συμβίωναν εκεί οι κοινότητες των Ελλήνων, των Τούρκων και των Εβραίων. Εκεί, συναντά κανείς το δεσπότη των χριστιανών, το μουφτή και τον ραβίνο, τα στρατιωτικά σώματα της εποχής, τα βυζαντινά κτίσματα της Καστοριάς, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα τζαμιά», αναφέρει.
Μιλώντας για τις διαφορές ανάμεσα στο «χθες» και το «σήμερα» σχολιάζει ότι, παρά τις αλλαγές που επέφερε η δεκαετία του 1970, με τις νέες τάσεις ανοικοδόμησης των πόλεων, παραμένει στην Καστοριά του «σήμερα» ένα μεγάλο βυζαντινό αποτύπωμα, που μαζί με τις 70 εκκλησίες της περιοχής και τα παραδοσιακά αρχοντικά δημιουργεί μια ιδιαίτερα καλαίσθητη εντύπωση.
Τα παραδοσιακά πεταλωτήρια, το σαμαράδικο, το κατάστημα των δερμάτων και το ψάρεμα στη λίμνη ανασύρει από τις δικές του παιδικές μνήμες, με αφορμή το λεύκωμα, ο καστοριανής καταγωγής αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Παναγιώτης Τσολάκης. Όπως λέει ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα, με παλιές, αδημοσίευτες φωτογραφίες της περιοχής.
Ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες της Καστοριάς καλούν τον αναγνώστη που γνωρίζει την πόλη να «ταξιδέψει» στο παρελθόν της και να φέρει στο φως παιδικές του μνήμες από μια διαδρομή περίπου εκατό χρόνων. Καλούν, επίσης, κι εκείνον που δεν τη γνωρίζει να ψηλαφίσει τα χαρακτηριστικά του «χθες», που έχουν επιβιώσει αλλά και εκείνα του «σήμερα», που συνεχίζουν και προβάλλουν την ιστορία του τόπου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου