Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο Καθηγητής Αιματολογίας – Παθολογίας Κων/νος Μπουραντάς τονίζει Η ΥΓΕΙΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ…ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ!

✔ Μιλάει «έξω απ’ τα δόντια» για τις παθογένειες του ΕΣΥ και περιγράφει με… μελανά χρώματα την κατάσταση σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα

✔ Τι προτείνει για ν’ αλλάξει η εικόνα




Αποτέλεσμα εικόνας για μπουραντας αιματολογος ιωαννινα
NOSOKOMEIO DOYROYTHS
 • Διαχρονική απουσία κατάλληλων ηγεσιών στο υπουργείο Υγείας, άνιση κατανομή γιατρών σε κλινικές Νοσοκομείων ακόμα και της ίδιας πόλης, ολιγάριθμο νοσηλευτικό προσωπικό, ασύδοτη σπατάλη αναλώσιμων υλικών που έχει οδηγήσει σήμερα σε έλλειψή τους, «βουνά» εξετάσεων σε ασθενείς οι οποίες γίνονται χωρίς λόγο και χωρίς κανένα έλεγχο από πλευράς του Κράτους, επιστήμονες που πλουτίζουν με… περίεργους τρόπους!
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το «παζλ» του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα του 2016, όπως το σκιαγραφεί ένας άνθρωπος με μακρά εμπειρία, ο οποίος υπηρετεί ευσυνείδητα και με συνέπεια την Ιατρική επιστήμη εδώ και 50 χρόνια περίπου! Ο λόγος για τον ομότ. Καθηγητή Αιματολογίας – Παθολογίας Κωνσταντίνο Μπουραντά που σε συνέντευξή του στον «Π.Λ.» μιλάει  «έξω  απ’ τα δόντια» για τις παθογένειες του ΕΣΥ και περιγράφει με… μελανά χρώματα την κατάσταση σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου αλλά και γενικότερα. Τονίζει δε, πως χρειάζονται από τη μία άνθρωποι με όραμα και από την άλλη οργάνωση για να πάει μπροστά η Ιατρική στον τόπο μας!
Η συνέντευξη
• Κύριε Μπουραντά, έχετε μακρά θητεία στο χώρο της Υγείας. Πού έχετε υπηρετήσει μέχρι σήμερα;
-Εργάζομαι σε ελληνικά και ξένα Νοσοκομεία (Imperial College, Mayo Clinic) από το 1970 μέχρι σήμερα που δουλεύω ιδιωτικά. Για πρώτη φορά πήγα στην Καλαμάτα σαν υπόχρεος χρόνου υπαίθρου, μετά υπήρξα Πανεπιστημιακός στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, ύστερα έγινα Διευθυντής στην Παθολογική Κλινική Άρτας, εν συνεχεία Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Ιωαννίνων και κατέληξα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου δημιούργησα Αιματολογική Πανεπιστημιακή Κλινική και με δωρεές έφερα σ’ αυτήν 2 εκ. ευρώ. Εργάζομαι περίπου 50 χρόνια ως γιατρός νοσοκομειακός και ελεύθερος επαγγελματίας...
• Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως στις μέρες μας;
-Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα στο Εθνικό Σύστημα  Υγείας, όπου επικρατεί η χωρίς οργάνωση λειτουργία, η άνιση κατανομή ιατρών (κρατικές κλινικές με τρεις γιατρούς, αντίστοιχες πανεπιστημιακές στην ίδια πόλη με 40 γιατρούς), σπατάλη ασύδοτη, απ’ τα γάντια μιας χρήσεως μέχρι τα πρώτα υλικά (βαμβάκι, ιώδιο, οινόπνευμα, αντισηπτικά), τα φάρμακα και την αγορά εργαστηριακών μηχανημάτων, με τα οποία είναι γεμάτες όλες οι αποθήκες των Νοσοκομείων της χώρας. Μιλάω για καινούρια ή παλιά πλέον αχρησιμοποίητα μηχανήματα.
• Τι γίνεται σήμερα στα Νοσοκομεία της περιοχής μας αλλά και γενικότερα;
-Σήμερα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση! Δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, οι κουβέρτες και οι πυτζάμες των ασθενών είναι τρύπιες, δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας, οινόπνευμα και βαμβάκι.
Λέμε πάντα ότι τα Νοσοκομεία έχουν παθητικό, ποιος όμως νοιάστηκε για τη λειτουργία τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες; Συχνά παραμένουν σ’ αυτά ασθενείς χωρίς λόγο για 10 ημέρες ή και παραπάνω προκειμένου να κάνουν μια ακτινογραφία ή άλλου είδους εξέταση. Η σπατάλη στα τρόφιμα και τα υλικά είναι μεγάλη και ασυλλόγιστη. Γίνεται στα Νοσοκομεία ανεξέλεγκτος σωρός εξετάσεων επειδή πρέπει οι γιατροί να δείξουν ότι τα ψάχνουν όλα, πολλές φορές χωρίς αιτία. Θυμάμαι στα Γιάννενα κάθε χρόνο 400.000 απαντήσεις εξετάσεων οι οποίες δεν πάρθηκαν από τους γιατρούς.
• Λέτε ότι δεν υπάρχει έλεγχος από το Κράτος στις εξετάσεις;
-Το Κράτος δικαιολογεί στον ΕΟΠΠΥ όλες περίπου τις μικροβιολογικές εξετάσεις, εκτός από τη βιταμίνη Β12 που έχει δράση στο αίμα, στο νευρικό, ανοσοποιητικό, στις θρομβώσεις και είναι αντικαρκινικό. Δε γίνεται επίσης κανένας έλεγχος χορήγησης των φαρμάκων, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα ιδιωτικά Νοσοκομεία παίρνουν το αίμα από τα κρατικά δωρεάν, ενώ είναι γνωστό πως κάθε φιάλη αίματος στοιχίζει  από το σακουλάκι μέχρι τον μοριακό έλεγχο.
• Τι φταίει για αυτή την κατάσταση που περιγράφετε με τόσο μελανά χρώματα;
-Είναι πολύ δύσκολος ο τομέας της Υγείας και θέλει ανθρώπους που να τον γνωρίζουν καλά. O πρώην Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος όταν έγινε Υπουργός Υγείας επί Καραμανλή του Α’ ανέλαβε το κοινωνικό μέρος, ενώ το Ιατρικό το παραχώρησε στο Γιάννη Κεφαλογιάννη που ήταν και γιατρός, να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά.
Από την άλλη, γιατρός, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και δεν επισκέφτηκε ποτέ τα Γιάννενα. Όταν του το ζήτησα σε τηλεφωνική επικοινωνία, μου είπε «θα τα λύσετε μόνοι σας»! Έγιναν πειράματα επί πειραμάτων για να καταλήξουμε στο ΕΣΥ που γέμισε τα Νοσοκομεία με γιατρούς οι οποίοι δουλεύουν, άλλοι υπεράνθρωπα και άλλοι υποαπασχολούνται, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς αντιστοιχία γιατρών – ασθενών. Υπάρχουν γιατροί που δεν μπορεί κανείς να τους κουνήσει, χωρίς καμία αξιολόγηση και επιμόρφωση, εκτός από ταξίδια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
• Δεν μπορεί να είναι όλα τόσο «μαύρα» στο χώρο της Υγείας. Δεν βρίσκετε τίποτε θετικό;
-Η Υγεία κι ας ακούγεται σαν… ψέμα, είναι κερδοφόρος τομέας. Προσφέρει δε ανάρρωση σε πάσχοντες σε διάφορα στάδια νόσων. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, με ιδιαίτερα βαριές παθήσεις, όπως λευχαιμία, χειρουργικά προβλήματα, μπορούν να ιαθούν και να επανέλθουν κανονικά στις οικογένειές τους και στην εργασία τους. Στα Γιάννενα, πολλά παιδιά με οξεία λευχαιμία ιάθηκαν, σπούδασαν γιατροί, μηχανικοί, δάσκαλοι ή ασχολούνται με άλλες δουλειές, είναι παραγωγικοί και προσφέρουν στην κοινωνία όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.
• Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να είναι κανείς γιατρός σε ένα ελληνικό δημόσιο Νοσοκομείο;
-Υπάρχουν γιατροί ήρωες που ξημεροβραδιάζονται στα Νοσοκομεία με αμοιβή 800 ευρώ το μήνα και άλλοι που κερδίζουν εκατομμύρια. Πάντα στα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο για να προχωρήσεις πρέπει να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη», να είσαι συγγενής ή να λες πάντα «μάλιστα Κύριε» και στις πιο παράλογες απαιτήσεις Διευθυντών και Καθηγητών! Γι’ αυτό και οι πιο πολλοί γιατροί γίνονται μετανάστες και επανδρώνουν ξένα νοσοκομεία με μεγάλη επιτυχία, ενώ στην Ελλάδα κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς επιστήμονες της προκοπής.
Μ’ αυτή την κατάσταση πέφτει το επίπεδο της ιατρικής στη χώρα μας και φθάσαμε σε σημείο γιατρός να ζητά αμοιβή από άλλον πάσχοντα γιατρό –το λέω αυτό με πόνο ψυχής!
• Πάντως, βλέπουμε σήμερα και νοσοκομειακούς γιατρούς να πλουτίζουν και να ζουν μέσα στη χλιδή…
-Η Ιατρική είναι λειτούργημα, όχι επάγγελμα. Ο γιατρός είναι κοσμοκαλόγερος. Αν θέλεις να βγάλεις χρήματα, γίνε έμπορος ή εφοπλιστής. Με την Ιατρική, όταν είσαι εντάξει, πληρώνεις τους φόρους σου κ.λ.π. δε γίνεσαι πλούσιος, ούτε… συλλέκτης έργων τέχνης, εκτός αν έχεις άλλες παρεμφερείς ασχολίες. Με την Ιατρική, απλώς, μπορείς να ζήσεις (και όχι πάντα) μια ζωή με σχετική άνεση. Υπάρχουν όμως οι φαρμακευτικές εταιρίες που βγάζουν ανυπολόγιστα κέρδη με το ακριβό κόστος των φαρμάκων (στις Η.Π.Α. προσδιορίζουν ακριβώς τι στοιχίζει κάθε άρρωστος) και, ακόμη, στέλνουν όλους τους γιατρούς σε ιατρικά συνέδρια «δωρεάν». Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να συντηρήσουν ένα Νοσοκομείο!
• Τι συνιστάτε για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο;
-Ο μακαρίτης παιδίατρος Δοξιάδης (Ν.Δ.) είχε κάνει το μόνο πρόγραμμα υγείας (ΕΣΥ) που, κατά τη γνώμη πολλών ειδικών ήταν τέλειο. Όμως ποτέ δεν εφαρμόσθηκε. Συνιστώ στο Υπουργείο Υγείας να ψάξει να το βρει. Χρειάζονται όμως άνθρωποι με οράματα για να πάει μπροστά η Ιατρική στον τόπο μας. Οφείλει η Πολιτεία να τους βρει…
• Αρκεί λοιπόν μόνο η επιλογή καλών ηγεσιών στο υπουργείο Υγείας για να επουλωθούν όλες οι «πληγές» του;
-Επαναλαμβάνω ότι η Υγεία, εκτός από την παράταση ζωής και την θεραπεία μιας νόσου, μπορεί με καλή διαχείριση και γνώση του θέματος να αποβεί και καρποφόρος τομέας. Έτσι τουλάχιστον αποδεικνύει η ύπαρξη πολλών ιδιωτικών κλινικών, κερδοφόρων συνήθως. Ο τουρισμός επίσης (24 εκατ. άτομα) θα μπορούσε να γίνει πηγή εσόδων για τα Νοσοκομεία! Ήδη έρχονται ασθενείς από την Αγγλία να χειρουργηθούν στην Ελλάδα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για παράδειγμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα «εργοστάσια» της χώρας, όπως και άλλα Νοσοκομεία. Διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο, MRI, ακτινοβολία και μερικά ΡΕΤ, που αν δούλευαν σε 24ωρη βάση θα ήταν όλα κερδοφόρα, αρκεί να μην παύουν να λειτουργούν για διάφορους λόγους. Χρειαζόμαστε λοιπόν οργάνωση στο θέμα της Υγείας, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς που είμαστε ανοργάνωτοι.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Liszt Consolation No3 Piano

CDC′s Work Saves Lives Everywhere, Every Day

 CDC lab worker testing an egg




CDC's mission, simply put, is to keep Americans safe and healthy where they work, live and play. Scientists and disease detectives work around the world to track diseases, research outbreaks, respond to emergencies of all kinds, and use what they learn from this work to develop and advocate public health policies that strengthen America′s health and resilience.

Diseases and Disasters Have No Borders

CDC scientists and disease detectives are deployed globally because outbreaks that start in remote corners of the world can travel to the US as quickly as a plane can fly. In a pandemic or a health crisis of any kind, time is precious. CDC experts available where and when a problem first occurs can potentially save hundreds, even thousands, from illness, injury or death. Investing and acting globally enables CDC to be better prepared to combat any threat to the health and safety of American citizens, no matter where in the world it might first arise.
Φωτογραφία του χρήστη Médecins Sans Frontières Greece (MSF)| Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

CDC Global

Φωτογραφία του χρήστη CDC Global.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας προσφεύγουν κατά της πατέντας φαρμάκου για την Ηπατίτιδα C






Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας κατέθεσαν σήμερα προσφυγή κατά ενός εκ των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Sofosbuvir. Η εν λόγω πατέντα καλύπτει τη βασική χημική ένωση για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C. Ως ΓτΚ θεωρούμε ότι η εν λόγω πατέντα δεν πληροί τα κριτήρια που προβλέπονται για την κατοχύρωσή της. Η πρόσβαση στην θεραπεία θα πρέπει να παρέχεται ευρέως και σε λογική τιμή.  
Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας κατέθεσαν σήμερα προσφυγή κατά ενός των κυριότερων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Sofosbuvir. Το συγκεκριμένο δίπλωμα χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO) τον Ιούνιο το 2016 στη φαρμακευτική Gilead Sciences και καλύπτει τη βασική χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C . Ως Γιατροί του Κόσμου θεωρούμε ότι η εν λόγω πατέντα δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Το Φεβρουάριο του 2015, η γαλλική αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου προσέφυγε κατά ενός άλλου διπλώματος ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην Gilead για το συγκεκριμένο φάρμακο κατά της Ηπατίτιδας C. Η εν λόγω προσφυγή ήταν η πρώτη που κατατέθηκε πανευρωπαϊκά κατά της πατέντας ενός φαρμάκου από φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Μετά από διήμερη δημόσια ακροαματική διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας κατέληξε ότι ορισμένα τμήματα της αίτησης που είχε καταθέσει η φαρμακευτική δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην αφαίρεση της χημικής ένωσης του Sofosbuvir από το πεδίο εφαρμογής του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Sofosbuvir δεν προστατεύεται πλέον από τη σχετική αυτή πατέντα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες βασίζονται στη νομοθεσία για τη βιομηχανική- πνευματική ιδιοκτησία για να εξασφαλίζουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές για τα φάρμακά τους. Η περίπτωση του Sofosbuvir είναι χαρακτηριστική: Μία θεραπεία 12 εβδομάδων κατά της ηπατίτιδας C κοστίζει περίπου 43.656 ευρώ, την ίδια στιγμή που το ινδικό γενόσημο πωλείται στα 220 ευρώ.
Η αμφισβήτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτελεί έναν από τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για την μείωση υπέρογκων τιμών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. «Η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου για την μερική ανάκληση της πατέντας του φαρμάκου κατά της ηπατίτιδας απέδειξε ότι ως πολίτες μπορούμε και πρέπει να παρέμβουμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να δράσουμε», δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
30 οργανώσεις από 17 ευρωπαϊκές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για φθηνότερα φάρμακα: 11 εθνικές αντιπροσωπείες των Γιατρών του Κόσμου και 13 τμήματα των Γιατρών χωρίς Σύνορα από όλη την Ευρώπη, μαζί με οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών προσέφυγαν κατά της πατέντας που καλύπτει τη βασική χημική ένωση για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C.
«Αναγνωρίζουμε τη σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό που ζητάμε είναι να τηρούνται οι κανόνες που ισχύουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις πατέντες και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός» δήλωσε ο Στάθης Πουλαράκης, Υπεύθυνος διεκδίκησης δικαιωμάτων του Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας.
Οι υψηλές τιμές φαρμάκων λόγω των πατεντών, έχουν δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία και θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Φωτογραφία του χρήστη Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου.