Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η φύση του ανθρώπου είναι η επιθυμία

Διδακτορικό Ψυχοπαθολογίας στο Παρίσι με σπουδές επίσης στη Φιλοσοφία και Γλωσσολογία. Δίδαξα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και τα συναφή: διαλέξεις, δημοσιεύσεις, συνέδρια, κ.λπ.). Επιστημονικά βιβλία: "Η διαδικασία της αποπροσωποποίησης στην σχιζοφρένεια" 3η εκδ. Ελληνικά Γράμματα (Προβληματισμός: Η ψύχωση ως άμυνα έναντι της αλλοτρίωσης του βλέμματος του Άλλου), "Δυναμική της Ομαδικής Ψυχολογίας - Ψυχοπαθολογίας" εκδ. ΣΣΕ, "Ιατρική Ψυχολογία", "Ψυχοπαθολογία Υγείας"’ εκδ. Σ.Α.Ν. Συμμετοχή σε συλλογικές εκδόσεις.
Ποιητικές συλλογές: "Το Χαροποιό Πένθος", "Ο Ερωτών" εκδ. Ηριδανός, "Ασκήσεις Αναπνοής" εκδ. Διώνη. Και ένα μυθιστόρημα, "Το Βάρος του Σώματος" εκδ. Ηριδανός.
Προς έκδοση, οι διάσπαρτες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις για την ψυχαναλυτική και φιλοσοφική σημειολογία της φωτογραφικής εικόνας (Προβληματισμός: το άρρητο και πώς υπαγορεύει τον λόγο της εικόνας, σχέση εικόνας - πραγματικότητας. Σκέψεις στην σελ. 159 του "Φωτεινού Θαλάμου" με σταθερή παρέα τον Λακάν, τον πρώιμο Βιτγκενστάιν, τον ύστερο Χάιντεγκερ... και τον κόσμο. Περαστικοί, πολλοί φίλοι, από τον Λάιμπνιτς και τον Φίχτε ώς τον Μάλεβιτς, τον Κέιτζ, τον Ντεριντά, τους Αξιονίστ...).
Ταξίδεψα σ' όλες τις χώρες, σε αναζήτηση ερωτημάτων. Ξεχωρίζω το ανέβασμα των συνόρων του Κονγκό με Ρουάντα - Ουγκάντα - Κεντροαφρικανική Δημ. Τα νησιά Τρόμπριαντ. Την κάθοδο του Σέπικ Ρίβερ. Προς έκδοση, “Μια στιγμή στον κόσμο.”
Έτσι, προέκυψε και μια συλλογή μασκών, ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο. (Προβληματισμός: υπάρχουν στοιχεία στην ανάδυση της αισθητικής που μαρτυρούν για τον αλγόριθμο "επιθυμία / φόβος" ανεξάρτητα από πολιτισμικές καταβολές;).
Επί του παρόντος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (Προβληματισμός: η Ετερότητα από τις ακραίες μορφές, θάνατος - τρέλα, στις εκφάνσεις των λαών ως στοιχείο ανάδειξης της Ταυτότητας) που, σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας έχει παρουσιάσει 6 ετήσιες εκδηλώσεις (αναπτυγμένες στους άξονες, Εικαστικά, Συνέδριο, Καλλιτεχνικά Δρώμενα): 1. Μάσκες, Μαγεία - Θρησκεία  -Τελετουργία, 2. Το Θέατρο στον Κόσμο, διαστάσεις της αναπαράστασης, 3. Τα 100 χρόνια του Μοντερνισμού, 4. Ο Θάνατος ως πολιτισμικό γεγονός, 5. Το Ταξίδι, συμβολικές και πραγματικές διαστάσεις, 6. Θεοφαγία - Ανθρωποφαγία, η συμβολική διάσταση του φαγητού.
Για φέτος: "Το Επέκεινα στην Τέχνη... στη Ζωή..."
Αυτά και άλλα...
Κάποιες βράδια κοιμάμαι με τους πρώτους στίχους του Φάουστ.
Κάποια πρωινά ξυπνώ με την φράση του Σπινόζα: "Η φύση του ανθρώπου είναι η επιθυμία".
ΦΩΤΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: