Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Γκαλά όπερας για τη διάσωση του Οινοποιείου στο Τατόι

Ένα από τα πλέον ετοιμόρροπα, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κτήρια του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το Οινοποιείο, τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου που, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα διατεθούν για τη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου, διοργανώνει γκαλά όπερας την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου (20:30) στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Καρύτση 8). 

Γκαλά όπερας για τη διάσωση του Οινοποιείου στο Τατόι


Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) και Δημήτρης Γιάκας (πιάνο).  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άριες από γνωστές όπερες και οπερέτες των Ντονιτσέτι, Ροσίνι, Τσαϊκόφσκι, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, κ.ά. 

Πρόκειται για το δεύτερο γκαλά του συλλόγου, καθώς τα έσοδα του πρώτου είχαν διατεθεί για τη μελέτη αποκατάστασης του Βουτυροκομείου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και τελετή βράβευσης των ευεργετών του Τατοΐου. Εισιτήρια για την εκδήλωση διατίθενται από το ticketservices.gr

Το Οινοποιείο

Η ιδιαίτερα κακή κατάσταση του Οινοποιείου είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια πριν από ένα μήνα άμεσων σωστικών έργων από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάρρευσή του. Οι εργασίες αφορούσαν στήριξη της τοιχοποιίας, στεγανοποίηση και καθαρισμό του χώρου από τα υλικά κατάρρευσης.

Το Οινοποιείο, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα κτίσματα, με ένα τμήμα του υπόσκαφο για να διατηρεί τα κρασιά στη σωστή θερμοκρασία και υγρασία, στέκει σήμερα πληγωμένο, με τη στέγη του πεσμένη και όλο τον αυθεντικό εξοπλισμό του καταπλακωμένο και έρμαιο των καιρικών συνθηκών (δρύινα βαρέλια, άμαξες, εργαλεία, πατητήρι, γυάλινα μπουκάλια). «Αν δεν γίνονταν άμεσα τα σωστικά έργα, ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και η μπροστινή τοιχοποιία του κτίσματος» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής. «Ωστόσο, η φθορά του θα ανακοπεί μόνο αν γίνει πλήρης αποκατάστασή του. Δεν θα αντέξει για πολλά χρόνια ακόμη το κτήριο» προσθέτει ο ίδιος.

Για τη διάσωση του Οινοποιείου, ο Σύλλογος αποφάσισε να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασής του, την οποία ανέθεσε σε εταιρεία μελετών και στη συνέχεια θα δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική και ακριβή μελέτη, γιατί το κτήριο είναι πολύπλοκο. Επίσης, γιατί προτείνουμε εκτός από το Οινοποιείο να αποκατασταθούν μαζί και τα τρία κτήρια του Εμφιαλωτηρίου, καθώς αποτελούν ενιαίο σύνολο» εξηγεί ο κ. Κουτσαβλής. Στόχος του συλλόγου είναι η μελέτη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να συγκεντρωθεί όλο το απαιτούμενο ποσό.

Πρόκειται για το πέμπτο κτήριο του Τατοΐου, τη μελέτη αποκατάστασης του οποίου αναλαμβάνει ο Σύλλογος. Η αρχή έγινε με το Βουτυροκομείο, η μελέτη του οποίου έχει εγκριθεί και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες αποκατάστασης του Τηλεγραφείου, της Οικίας Στουρμ και της Κατοικίας Φροντιστή. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για το Οινοποιείο, στόχος του συλλόγου είναι να αναλάβει και τη μελέτη του Δασονομείου.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η ίδια η φάση της αποκατάστασης των κτηρίων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων για αποκατάσταση κτηρίων, παρά μόνο για άμεσα σωστικά έργα». «Μόνη μας ελπίδα είναι το νέο ΕΣΠΑ» τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ο σύλλογος είναι διατεθειμένος να στρέψει την προσοχή του στη συγκέντρωση ιδιωτικών πόρων για να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κτηρίων. Ωστόσο, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πληρώσουμε και να επιλέξουμε τον ανάδοχο. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει το έργο με αυτεπιστασία από την αρμόδια Εφορεία. Γι' αυτό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ θα πρέπει να βρει το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την αποκατάσταση».

Το Οινοποιείο κατασκευάστηκε την περίοδο 1879-1885 και παρήγε μερικά από τα πιο φημισμένα κρασιά της εποχής, που είχε αποσπάσει εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Η ετήσια παραγωγή του ήταν περίπου 130.000 μπουκάλια για τρεις ποικιλίες κρασιού: μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και «Chateu Decelie». Το Οινοποιείο αποτελείται από τρία διακριτά τμήματα, το διώροφο με το πατητήρι στον όροφο και τα μεγάλα βαρέλια, όπου έπεφτε ο μούστος στο ισόγειο, το μεσαίο τμήμα, στο οποίο αποθηκευόταν και ωρίμαζε το κρασί μέσα σε βαρέλια και το βορειότερο και μεταγενέστερο τμήμα που χρησίμευε για την αποθήκευση και ωρίμανση του κρασιού.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231369328

Δεν υπάρχουν σχόλια: