Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στο Μαρούσι
Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου θα φιλοξενήσει τα "ζωντανά βιβλία" στις 4 Δεκεμβρίου.
ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για την προώθηση ενός πολιτισμού πολυμορφίας, ενάντια στις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. ΠΟΥ: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, Βασ. Σοφίας 85, Μαρούσι. Τηλ.: 2108021308, 2108056314 ΠΟΤΕ: Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, 12:00 – 17:00 |
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προσφέρει στους αναγνώστες της μια μοναδική εμπειρία, που μπορεί να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκέφτονται: την ευκαιρία να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με "ζωντανά βιβλία", με ανθρώπους δηλαδή που μιλούν για τη δική τους προσωπική εμπειρία, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις και να σπάσουν τα στερεότυπα που περιβάλλουν κάποιες ομάδες συμπολιτών μας.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, γκέι άνδρες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, λεσβίες, οροθετικούς.
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο Αμαρουσίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (Βασ. Σοφίας 85, Μαρούσι) από τις 12:00 ως τις 17:00. Μια γυναίκα με νανισμό, ένας οροθετικός, ένας αντιρρησίας συνείδησης, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, θα είναι εκεί για να επικοινωνήσουν με τους αναγνώστες τους μέσα από μια προσωπική συζήτηση. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις, να μάθουν από πρώτο χέρι για την καθημερινότητα ενός χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, να ακούσουν για τον ρατσισμό που δέχεται μια γυναίκα που γεννήθηκε αγόρι, να ανακαλύψουν αν όλα όσα πίστευαν για τους κωφούς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να έρθουν, τελικά, αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.
Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…
Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.
· Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 20 λεπτά.
· Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
· Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε π.χ. για τους μουσουλμάνους, τους οροθετικούς ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.
· Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.
Ζητήσαμε από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας να μας πουν τη γνώμη τους. Στην ερώτησή μας «ποια ήταν η σημαντικότερη εμπειρία σας κατά την ανάγνωση του Ζωντανού Βιβλίου» μας απάντησαν: · Η ανθρώπινη επαφή με κάποιον που υφίσταται διακρίσεις και η διήγηση των βιωμάτων του είναι απίστευτα ενδιαφέρουσα και αποτυπώνεται έντονα στον αναγνώστη. · Μπόρεσα να ρωτήσω ανοιχτά και χωρίς ντροπή ή ενοχές για τις απορίες που είχα. · Άκουσα από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή μιας ιστορίας, για την οποία ήδη γνώριζα από τα ΜΜΕ, το πώς ο ίδιος τη βίωσε από μέσα. · Ήρθα σε άμεση επαφή με ένα πρόσωπο και την ιστορία του και συζήτησα μαζί του για ζητήματα που συνήθως τα αντιμετωπίζω με απόσταση και αδιαφορία. · Συνειδητοποίησα καταστάσεις που αγνοούσα, όπως το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε βιοτικό επίπεδο. · Η ανθρώπινη επικοινωνία με ειλικρίνεια, ευαισθησία, κατανόηση και φιλική διάθεση με άγγιξε βαθειά. · Μπόρεσα να έχω άμεση επαφή με ένα άνθρωπο και να τον ρωτήσω ό,τι απορίες είχα σχετικά με την κατάστασή του. · Κατάλαβα ότι, ενώ θεωρούσα ότι δεν έχω σοβαρές προκαταλήψεις, μάλλον έχω κι εγώ όπως όλοι. · Μπόρεσα να έρθω αντιμέτωπος με το στερεότυπό μου και να το ξεπεράσω. |
Υπέρβαση της προκατάληψης ή ο ρόλος της Ζωντανής Βιβλιοθήκης
Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία.
Η Κατανόηση είναι το κλειδί
Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον/κάποια που τον/την κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του/της, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, φέρνοντας τους ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις κοντά να συνομιλήσουν για την ουσία και όχι περί ανέμων και υδάτων, έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσει όλες τις αποχρώσεις του γκρι, που κάνουν τον κόσμο μας τόσο πολύχρωμο, και να κάνει τη διαφορά. Έτσι, ίσως οι άνθρωποι να νιώσουν πιο σίγουροι και ασφαλείς, γιατί θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία.
Το να αντιμετωπίζεις τις προκαταλήψεις σου δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα.
Ίσως όμως σε βοηθήσει να νιώσεις ανακούφιση και ότι ξεφορτώθηκες ένα βάρος. Το να κάνεις το βήμα να συνειδητοποιήσεις τι είδους στερεότυπα έχεις υιοθετήσει για κάποιες ομάδες ανθρώπων που συνδέονται με την εθνική τους προέλευση, τη σεξουαλικότητά τους, τη θρησκεία τους, τη δουλειά τους, την κουλτούρα τους ή την συνθήκη της αναπηρίας τους, είναι μια σημαντική απόφαση. Μα, εγώ δεν έχω προκαταλήψεις, μπορεί να πει κάποιος/κάποια. Εμείς λέμε ότι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι μια ευκαιρία για νέες εμπειρίες και για να βάλεις σε δοκιμασία τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σου.
· Γιατί όταν προκαλείς τα πιο συνήθη στερεότυπα με ένα θετικό και χιουμοριστικό τρόπο, δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να τα σπάσουν. · Γιατί τι νόημα έχει να κουνήσεις δασκαλίστικα το δάχτυλο σε όσους έχουν και αναπαράγουν στερεότυπα, φοβίες και ρατσισμό, αν δεν τους δώσεις τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνο που φοβούνται; · Γιατί είναι ένας συμπαγής, αλλά και εύκολος (και εύκολα μεταβιβάσιμος) τρόπος προώθησης της αλληλοαποδοχής και της κατανόησης. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου