Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;»


Ο καθηγητής Γιώργος Βέλτσος σε έναν ποιητικό μονόλογο επί σκηνής 

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ώρα έναρξης 7 μμ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
 Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ

Αποδεικνύοντας συνεχώς το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη ελληνική διανόηση, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει έναν διακεκριμένο Έλληνα πανεπιστημιακό και λογοτέχνη να ερμηνεύει επί σκηνής έναν δικό του ποιητικό μονόλογο.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Βέλτσο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο ποιητικός μονόλογος του Γιώργου Βέλτσου φέρει τον τίτλο «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με μια εικαστική παρέμβαση του Χρόνη Μπότσογλου και με συνοδεία μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη.

Το «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;» ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στη Διεθνή Μπιενάλε Ποιητών στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Poésie (No 135) μεταφρασμένος από την Michèle Valley. Στο έργο αυτό, το Ουδέτερο μιλά για την ηλικία και το θάνατο. Ο τίτλος «ρημάζει» δηλώνει κάτι που ζει-από-το ρήμα (ρημάζει) και συγχρόνως καταρρέει (ρημάζει), όπως ο ποιητής. Επί σκηνής ο Γιώργος Βέλτσος αποκαλύπτει το εργαστήρι του ποιητή -εργαστήρι σκέψης και ονείρων- τονίζοντας ό,τι τον ενδιαφέρει περισσότερο: όχι τι λέει το ποίημα αλλά πώς το ποίημα γράφεται.
Με τον τρόπο του Samuel Beckett, το κείμενο αυτό είναι ένας πίνακας γνώσεων και εντάσεων κοιταγμένος από την «άποψη του πτώματος». Όπως θα σημείωνε ο Albert Thibaudet, το έργο πρέπει να το κοιτάμε τη στιγμή που οι πραγματικότητές του πάνε να γίνουν ένα πτώμα. Ο Βέλτσος θα έλεγε: “Πάνε να γίνουν το γράμμα εκτός των επιτελεσμάτων του νοήματος που προκαλεί τις ταυτίσεις του αναγνώστη με τον συγγραφέα. Ένα γράμμα λοιπόν (γράμμα αλφαβήτου και επιστολή) στην εντοπισμένη δομή όχι του νοήματος αλλά του ύφους. Ένα γράμμα ως καθαρή απόλαυση ενός «καθαρού» κειμένου»”.

Ο Γιώργος Βέλτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνιολογία στο Παρίσι. Από το 1975 διδάσκει Θεωρία της Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει 30 βιβλία (δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Συγκεντρωτικός τόμος με τα ποιήματά του (1993-2005) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο Megaron Plus μίλησε ο ίδιος για την ποίησή του. Συνεργάζεται επίσης με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1975 και έχει κάνει σειρά εκπομπών για τη Φιλοσοφία στη δημόσια τηλεόραση. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τη διάκριση των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (2007) και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. 

Τα θεατρικά έργα του Γιώργου Βέλτσου ανέβηκαν από τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ρούλα Πατεράκη, Κωστή Καπελώνη και Θέμη Μουμουλίδη σε σκηνές της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Ο Ζακ Ντεριντά σε έκδοση του Γαλλικού Ινστιτούτου έχει προλογίσει δύο θεατρικά του σε μετάφραση της Λευκής Μολφέση και της Κατρίν Κολέ. Τον Μάρτιο του 2009 παρουσιάστηκε στο Αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου το θεατρικό του έργο «Πομπές» (Ίνδικτος).  Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Απρίλη του 2010 η Πέρσα Σταματοπούλου χορογράφησε το έργο του «Σχέδιο για Ηλέκτρα», κείμενο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Διάττων-Καστανιώτη. Σε βίντεο προβολή συμμετείχε η Θέμιδα Μπαζάκα.

Εκτός από πανεπιστημιακός, αρθρογράφος, δοκιμιογράφος και ποιητής, ο Γιώργος Βέλτσος είναι και θεατρικός συγγραφέας. Πράγμα διόλου περίεργο για μια προσωπικότητα όπως αυτή του Γιώργου Βέλτσου, ο οποίος, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χειμωνάς, «τα ζει όλα, τα προσέχει όλα, τα θυμάται όλα. Μιλάει για όλα, επιθυμεί να τα κάνει όλα. Καμία προχειρότητα, καμία επιφανειακή πολυπραγμοσύνη για όλα αυτά. Αντίθετα, είναι ευδιάκριτες οι μελετημένες, οι βασανισμένες μέχρι την άρση τους ακόμα, ευμεγέθεις πράξεις μιας εντατικής φιλοδοξίας».

Όπως έχει πει ο καθηγητής Γιώργος Βέλτσος, «ο θάνατος υπάρχει στο κέντρο της ποίησης. Αυτός είναι ο κυρίαρχος. Η ποιητική είναι για μένα μια σωματολογία». Στην εκδήλωση του Megaron Plus στις 20 Οκτωβρίου, ο ποιητής κάνει πράξη τα λόγια του, ερμηνεύοντας ο ίδιος τον ποιητικό μονόλογο «Ρημάζει», αποδεικνύοντας ότι «μόνο το λεπτεπίλεπτο σώμα του ποιητή είναι ικανό να εισπράξει όλους τους κραδασμούς και να δεχθεί τη διαταρακτική δράση των παθών».  

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: