Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, λένε νέοι βιογράφοι του

«Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ζωγράφος χτυπήθηκε ατυχώς από δυο αγόρια αλλά αποφάσισε να τα προστατέψει με το να δεχτεί αυτός την κατηγορία ότι ‘αυτοκτόνησε’…».
Ο ξακουστός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, λένε οι συγγραφείς της νέας βιογραφίας του. Οι Steven Naifeh και Gregory White Smith υποστηρίζουν ότι αντίθετα με την ευρεία άποψη, είναι πολύ πιθανό ο ζωγράφος να πυροβολήθηκε κατά τύχη από δυο αγόρια που γνώριζε ότι είχαν ένα «δυσλειτουργικό όπλο». Ο Ολλανδός ζωγράφος πέθανε στο Auvers-sur-Ois, το 1890, ηλικίας 37 ετών. Οι συγγραφείς κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από 10 χρόνια μελέτης με τη συνδρομή περισσοτέρων από 20 μεταφραστές και ερευνητές.
Είπαν ότι χιλιάδες αμετάφραστα γράμματα που είχαν γραφτεί από τον Bαν Γκογκ εξετάστηκαν ενδελεχώς για να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ερευνητικής βάσης δεδομένων που περιέχει 28.000 σημειώματα.
Ο ζωγράφος έμενε στο Auberge Ravoux inn απ’ όπου εξορμούσε και έκανε περίπατο σε αγροκτήματα με σιτηρά, όπου και ζωγράφιζε. Για πάρα πολύ καιρό όλοι θεωρούσαν ότι είχε θέσει τέλος στη ζωή του, σ’ έναν τέτοιο περίπατο. Ωστόσο, οι δύο συγγραφείς είπαν ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρο σε μας ότι δεν είχε την πρόθεση να αυτοκτονήσει».
«Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ζωγράφος χτυπήθηκε ατυχώς από δυο αγόρια αλλά αποφάσισε να τα προστατέψει με το να δεχτεί αυτός την κατηγορία ότι ‘αυτοκτόνησε’».
Σύμφωνα με τη θεωρία των συγγραφέων η σφαίρα που πέρασε στο σώμα του, μπήκε από μια περίεργη γωνία – όχι κατευθείαν, όπως συμβαίνει σε κάποιον που αυτοκτονεί. Εκείνα τα δύο αγόρια μάλιστα, από τα οποία το ένα φορούσε τη στολή ενός κάουμποι, ήταν πιθανόν μεθυσμένα, μαζί με τον Ολλανδό ζωγράφο. Ο ένας εκ των δυο συγγραφέων έλεγε ότι «ο Βαν Γκογκ δεν αναζητούσε εναγωνίως τον θάνατο, αλλά όταν ήρθε ή όταν του παρουσιάστηκε ως πιθανότητα, τον αγκάλιασε. Πιθανόν να έγινε ως πράξη αγάπης προς τον αδέλφο του, για τον οποίο αποτελούσε βάρος».
Ο αδερφός, όπως προκύπτει, χρηματοδοτούσε τον καλλιτέχνη ο οποίος τότε «δεν πουλούσε». Την ίδια στιγμή, άλλα ευρήματα των συγγραφέων έκαναν λόγο για την οικογένειά του η οποία προσπαθούσε να τον βάλει σε άσυλο πολύ πριν την εθελοντική του συναίνεση. Παράλληλα, οι προσωπικές του νευρώσεις ήταν μάλλον ένα μείγμα μανίας και κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα μιας μορφής επιληψίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: