Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Maceo Parker: Το απόλυτο funk πάρτυ ξεκινά

Aπό τη Μαρία Καστάνη

Το όνομα του Maceo Parker (Μέισιο Πάρκερ) είναι συνώνυμο του funk και του groove. Ο θρυλικός σαξοφωνίστας …


που καθιερώθηκε παίζοντας με τον James Brown, τον George Clinton και τον Bootsy Collins, έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλλάς.

Τον θρύλο του, όμως, ως μεγάλη μορφή του groove, τον έφτιαξε με τον James Brown και τους JB Horns (Fred Wesley και Pee Wee Ellis).
O Maceo Parker γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ το 1943 και ξεκίνησε να παίζει σαξόφωνο λίγο πριν την εφηβεία του. Έφτιαξε συγκρότημα με τα αδέλφια του παίζοντας σε τοπικό επίπεδο ένα μπουρζουά υβρίδιο της jazz και του blues εκείνης της εποχής, το rhythm & blues!
Ίνδαλμά του ήταν ο Ray Charles, που αποτέλεσε και φάρο στην καριέρα του. Παράλληλα με την «τρέλα» του για τον Ray Charles, άρχισε να ακούει μετά μανίας σαξοφωνίστες όπως τον King Curtis, τον «Fathead» Newman, τoν Cannonball Adderley και τον Hank Crawford.
Το μεγάλο βήμα του Parker έγινε το 1964, όταν ο James Brown προσέλαβε τον αδελφό του Melvin Parker ως ντράμερ, ο οποίος επέβαλε τη δοκιμαστική πρόσληψη και του αδελφού του για 6 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, ο Maceo βρέθηκε στη μπάντα που μεσουράνησε σε όλη τη μουσική βιομηχανία, παίζοντας αρχικά βαρύτονο σαξόφωνο.

Σύντομα, ο ξεχωριστός μουσικός έγινε αναπόσπαστο στέλεχος της μπάντας και συνεπικουρούσε τον Brown στη σύνθεση μερικών από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σχήματος, όπως τα «I feel good» και «out of sight». Η περιστασιακή αρρώστια του τενόρου σαξοφωνίστα του γκρουπ, έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία στο Maceo να παίξει τενόρο σαξόφωνο πλάι στο «Νονό της soul».







To αποτυπωμένο σε δίσκο πρώτο μεγάλο hit, στο οποίο ο Parker συνεισέφερε καταλυτικά, ήταν το θρυλικό «Papa’s got a brand new bag». Ο ίδιος περιέγραφε τις εμπειρίες του με το θρυλικό James Brown λέγοντας «ένιωθες ότι είσαι στο...πανεπιστήμιο».





Η σκηνική παρουσία των δύο ταίριαξε τόσο πολύ και ο ένας με τον άλλον ατακάριζαν τόσο καλά είτε χορογραφικά είτε με τα φωνητικά αλλά και το μπιτάτο παίξιμο, που δυσκολευόταν κάποιος να διακρίνει πού τελείωνε η ιδιοφυία του ενός και πού άρχιζε του άλλου.







Το 1970 ο Maceo Parker έφυγε προσωρινά από τη μπάντα του Brown για να φτιάξει τους Maceo & All the Kings Men, αλλά τρία χρόνια αργότερα επανήλθε δριμύτερος και έγινε από τους βασικούς συντελεστές των επιτυχιών «Cold Sweat», «Lickin’ Stick» and «Mother Popcorn» παίζοντας πλέον κατά κύριο λόγο άλτο σαξόφωνο. Το 1974 έβγαλε τον πρώτο σόλο δίσκο του το «Us People» και τον επόμενο χρόνο το «Funky Music Machine».







Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Parker εμφανίστηκε με τον George Clinton και τη μπάντα του Parliament Funkadelic, αλλά και την Rubber Band του Bootsy Collins.





Παρά τα «διαλείμματα» αυτά, ο κορυφαίος μουσικός πάντα επέστρεφε στη μπάντα του Brown, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπου η φυλάκιση του Brown τον οδήγησε οριστικά στη σόλο καριέρα. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκινάει εμφανίσεις με το σχήμα Maceo Parker & The JB Horns με περιοδεία σε όλο τον κόσμο.





To 1990 είναι η χρονιά που επανέρχεται στη σόλο δισκογραφική παρουσία του με το δίσκο «Roots Revisited» που έμεινε δέκα εβδομάδες στα jazz charts του Billboard και το «Mo’ Roots» το 1991. Τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία και διείσδυσή του στη νεολαία την πετυχαίνει το 1992 με το δίσκο «Life on Planet Groove» που του εξασφάλισε έναν τεράστιο αριθμό fans σε παγκόσμιο επίπεδο, στις νεαρότερες κυρίως ηλικίες.







Το «Planet Groove» το χαρακτήρισε ο ίδιος, περιγράφοντας το περιεχόμενο της μουσικής ως «2% jazz και 98% funky stuff». Ο Maceo Parker δημιούργησε τα άλμπουμ «Funk Overload» το 1998, το εξαιρετικό «Made by Maceο» του 2003 και το επίσης πολύ επιτυχημένο «School’s In» το 2005.







Τη μεγάλη διείσδυσή του στη νεολαία, αλλά και τη μεγάλη αξία του ως μουσικού εκτίμησαν πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και του ζήτησαν να γίνει μέλος της μπάντας τους. Από το 1999 είναι σταθερό και αναντικατάστατο μέλος του γκρουπ του Prince, με τον οποίο κάνει περιοδείες σε όλο τον κόσμο.







Το 2007 υπέγραψε με την εταιρεία Heads Up και συνεργάστηκε με την περίφημη WDR Big Band της Ραδιοφωνίας Κολωνίας εκδίδοντας μαζί της το 2008 το περίφημο “Roots and Grooves”, ένα διπλό και σημαντικό για τον Parker δίσκο. Στο πρώτο μέρος του έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα και τραγούδησε κομμάτια του μέντορά του Ray Charles, ενώ στο δεύτερο έπαιξε το κλασικό funky ρεπερτόριό του.







Πολλοί θεωρούν τον Parker έναν από τους σπουδαιότερους performers στη σκηνή της funk, της jazz, της R & B και της soul και άλλοι τον σπουδαιότερο.





Το βέβαιο είναι, ότι ο Maceo Parker είναι ένας καλλιτέχνης θρύλος και κάθε εμφάνισή του εξελίσσεται σε ένα απόλυτο funk πάρτυ. Ένα τέτοιο πάρτυ θα είναι και η μοναδική του συναυλία Maceo Parker και η επάνοδός του στην Αθήνα, μετά από 16 χρόνια, με την πολυμελή μπάντα του, που αναμένεται να μας χαρίσει ατέλειωτες στιγμές κεφιού σε μία εποχή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.







Στις 19 Οκτωβρίου 2010 στις 9.00μμ στο Παλλάς ο θρύλος του funk θα είναι κοντά μας....



Info

Τοποθεσία Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Ημερομηνία Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010, ώρα: 21.00

Πληροφορίες Τηλ.: 210-3213100

Τιμές εισιτηρίων 43, 53, 63€

Προπώληση εισιτηρίων Ταμεία Παλλάς: Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 - 20.00 και τις Κυριακές 12.00 - 20.00, με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81, κρατήσεις μέσω Internet: http://www.ellthea.gr/, στο Public, στην Τράπεζα Πειραιώς με την υπηρεσία Easy ticketing σε επιλεγμένα καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: