Από τη Μαρία Καστανή
Η έκθεση έργων από τις Συλλογές της Πινακοθήκης παρουσιάζει, μέσα από 160 έργα, μια ενδεικτική αναδρομή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης με ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου έως τους εκφραστές των σύγχρονων διατυπώσεων. Από τους ακαδημαϊκούς Γεώργιο Ιακωβίδη, Σπυρίδωνα Βικάτο και Γεώργιο Ροϊλό με ηθογραφικά θέματα, στα μέλη της ομάδας «Τέχνη» του 1917, Οδυσσέα Φωκά, Λυκούργο Κογεβίνα, Όθωνα Περβολαράκη, Περικλή Βυζάντιο, Νικόλαο Οθωναίο και Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη και από τους εκπροσώπους της γενιάς του ‘30 Φώτη Κόντογλου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα και Ορέστη Κανέλλη, στους ανανεωτές Κωνσταντίνο Παρθένη και Σπύρο Παπαλουκά, στους εξπρεσιονιστές Γιώργο Μπουζιάνη και Γιάννη Μηταράκη ή στην Αφαίρεση του Γιάννη Σπυρόπουλου, ο επισκέπτης της έκθεσης ανακαλύπτει ξανά τον πλούτο και το εύρος της Συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
Η παρουσίαση ενδυναμώνεται με έργα μεταγενέστερων σημαντικών καλλιτεχνών όπως των Γιώργου Βακιρτζή, Μαρίας Σπέντζα, Στέλιου Βότση, Χρόνη Μπότσογλου, Όπυς Ζούνη, Αλέκου Φασιανού, Κίκου Λανίτη, Αλέξανδρου Αλιέα, Βάσως Κυριάκη, Χρήστου Θεοφίλη, Φιλιππίνας Λιβιτσάνου.
Αυτό που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έκθεση, είναι ότι πολλά από τα έργα της Συλλογής εμφανίζονται για πρώτη φορά, όπως το έργο Προπύλαια του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, η Κόρη με Γατάκι του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών.
Παράλληλα, παρουσιάζονται γλυπτά της Συλλογής, δημιουργίες των Ιάσονα Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τόμπρου, Βάσου Καπάνταη, Σπύρου Καταπόδη, όσο και νεότερων καλλιτεχνών.
Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη έκθεση των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, αφού έως πρόσφατα παρουσιάζονταν τα έργα της με συγκεκριμένο ιστορικό ή θεματικό πυρήνα.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων.
Το κτήριο του ΜεταξουργείουΤο Μεταξουργείο, από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας άρχισε να οικοδομείται το 1834 με σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen σε οικόπεδο που είχε αγοράσει ο πρίγκιπας Γεώργιος Καντακουζηνός, επιχειρηματίας από τη Βλαχία. Ο στόχος για την ίδρυση συγκροτήματος με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες εμπόρων στον όροφο δεν υλοποιήθηκε.
Ακολούθησε η αγορά του κτιρίου από την αγγλική εταιρία «A. Wrampe & Co» (1852), με σκοπό να δημιουργηθεί Μεταξουργείο στην Αθήνα. Ωστόσο η εταιρία αυτή πτώχευσε σύντομα οπότε το οικοδόμημα εγκαταλείφθηκε εκ νέου για να αγοραστεί από έξι Έλληνες επιχειρηματίες που συνέπηξαν την «Σηρική Εταιρία της Ελλάδος» με την επωνυμία «Αθανάσιος Γ. Δουρούτης και Σια».
Η λειτουργία του Μεταξουργείου άρχισε το 1855, με διευθυντή τον Αθανάσιο Δουρούτη και συνεχίστηκε μέχρι το 1875. Έκτοτε έγιναν προσπάθειες για επαναλειτουργία του Μεταξουργείου, αλλά απέβησαν άκαρπες και το κτήριο μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικίας, περιστασιακά λειτούργησε ως κατάλυμα πειραιωτών προσφύγων και ως φρουραρχείο του ΕΛΑΣ το 1944.
Το 1993 το συγκρότημα περιήλθε ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων, ενώ το 2007 άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του.
Σήμερα μετά την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών από ανάδοχο τεχνική εταιρεία με την εποπτεία της Διεύθυνσης Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων, το Μεταξουργείο αποτελεί ένα από τα πλέον γοητευτικά βιομηχανικά κτήρια της Αθήνας.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων ξεκινά στο κτήριο με εκθεσιακές δραστηριότητες, ενώ σταδιακά επίκειται η πλήρης της μεταφορά.
Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)
Διάρκεια: Από 27 Οκτωβρίου 2010 έως 28 Νοεμβρίου 2010
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: 210 3231841
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου