Έκθεση φωτογραφίας του καβαλιώτη Αβραάμ Λιόλιου διοργανώνει ο Ελληνο-γερμανικός Σύλλογος «Philos»
«Η περιστερά του Νώε, η ονομασία της πόλης της Παλλάδας Αθηνάς, η στέψη των ολυμπιονικών και η σημαία του ΟΗΕ, έχουν κάτι κοινό: το κλαδί της ελιάς. Στους λαούς της αρχαιότητας, όπως και στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το ελαιόδεντρο είναι ευλογημένο, όσο κανένα άλλο δένδρο».
Με τα λόγια αυτά προλογίζεται η έκθεση του Καβαλιώτη φωτογράφου και δημοσιογράφου, Αβραάμ Λιόλιου, που εγκαινιάζεται αύριο, Σάββατο, στη Νυρεμβέργη. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Ελληνο - γερμανικό Σύλλογο «Philos» Αδελφοποίησης Νυρεμβέργης - Καβάλας, στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εβδομάδας του δήμου Νυρεμβέργης.
«Η έκθεση του συμπατριώτη μας, Αβραάμ Λιόλιου, που μας δίνει μία εικόνα για την ιστορία, την καλλιέργεια και την επεξεργασία της ελιάς, αλλά και τα παράγωγα προϊόντα της, είναι άλλη μία προσπάθεια να φέρουμε κοντά την Ελλάδα στους πολίτες της χώρας, που ζούμε», λέει ο πρόεδρος του «Philos», Σωτήρης Ξώγνος και προσθέτει: « Άλλωστε, στόχος του συλλόγου μας, που μετράει ήδη έντεκα χρόνια ζωής, είναι η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μεταξύ των Γερμανών και των Ελλήνων στην Νυρεμβέργη και τα περίχωρα».
Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησαν το 1998 και οι προσπάθειες από τον σύλλογο για την αδελφοποίηση της Νυρεμβέργης και της Καβάλας. Όλα αυτά τα χρόνια, διαμέσου πολλών συναντήσεων και εκδηλώσεων στις δύο πόλεις, αλλά και της συμμετοχής της Καβάλας στην ετήσια Έκθεση Τουρισμού και Ελεύθερου χρόνου (Freizeit und Touristik), έχει επιτευχθεί, σε μεγάλο βαθμό, η πλατιά αναγνώριση της αδελφοποίησης, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην προσέλκυση Γερμανών τουριστών στον νομό Καβάλας, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Ξώγνος. Ο ίδιος θα ήθελε να δει και την υλοποίηση ενός σχεδίου, που πιστεύει ότι θα φέρει ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς. Είναι η ίδρυση ενός παραρτήματος του Μουσείου Καπνού στην Νυρεμβέργη, ως απαρχή ενός μουσείου των αδελφών πόλεων, όπου η κάθε μία θα παρουσιάζει τον πολιτισμό της.
Στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 20 αδελφοποιημένες πόλεις με ισάριθμες ελληνικές, οι εννέα από αυτές στη Βαυαρία, ενημερώνει ο κ. Ξώγνος, αλλά και περισσότεροι από 40 Ελληνο-γερμανικοί Σύλλογοι (Deutsh-griechische Geselschaften).
«Η δυναμική, που αναπτύσσεται μέσω των αδελφοποιήσεων και των συλλόγων αυτών, παρουσιάζει απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης των φιλελλήνων στη Γερμανία, που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της Ελληνικής Ιδέας. Αρκεί να τους δείτε μόνο πώς χορεύουν ελληνικούς χορούς και τότε θα καταλάβετε. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να γίνει μία προσπάθεια συστηματικής καταγραφής όλων αυτών των ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Ξώγνος.
Μέλη του «Philos», σήμερα, είναι περισσότεροι από 200 Γερμανοί και Έλληνες μετανάστες, που έχουν μακρά παρουσία στην περιοχή. Η ιστοσελίδα του συλλόγου είναι: .
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου