Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας κατέθεσαν σήμερα προσφυγή κατά ενός εκ των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Sofosbuvir. Η εν λόγω πατέντα καλύπτει τη βασική χημική ένωση για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C. Ως ΓτΚ θεωρούμε ότι η εν λόγω πατέντα δεν πληροί τα κριτήρια που προβλέπονται για την κατοχύρωσή της. Η πρόσβαση στην θεραπεία θα πρέπει να παρέχεται ευρέως και σε λογική τιμή.
Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας κατέθεσαν σήμερα προσφυγή κατά ενός των κυριότερων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Sofosbuvir. Το συγκεκριμένο δίπλωμα χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO) τον Ιούνιο το 2016 στη φαρμακευτική Gilead Sciences και καλύπτει τη βασική χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C . Ως Γιατροί του Κόσμου θεωρούμε ότι η εν λόγω πατέντα δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Το Φεβρουάριο του 2015, η γαλλική αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου προσέφυγε κατά ενός άλλου διπλώματος ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην Gilead για το συγκεκριμένο φάρμακο κατά της Ηπατίτιδας C. Η εν λόγω προσφυγή ήταν η πρώτη που κατατέθηκε πανευρωπαϊκά κατά της πατέντας ενός φαρμάκου από φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Μετά από διήμερη δημόσια ακροαματική διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας κατέληξε ότι ορισμένα τμήματα της αίτησης που είχε καταθέσει η φαρμακευτική δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην αφαίρεση της χημικής ένωσης του Sofosbuvir από το πεδίο εφαρμογής του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Sofosbuvir δεν προστατεύεται πλέον από τη σχετική αυτή πατέντα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες βασίζονται στη νομοθεσία για τη βιομηχανική- πνευματική ιδιοκτησία για να εξασφαλίζουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές για τα φάρμακά τους. Η περίπτωση του Sofosbuvir είναι χαρακτηριστική: Μία θεραπεία 12 εβδομάδων κατά της ηπατίτιδας C κοστίζει περίπου 43.656 ευρώ, την ίδια στιγμή που το ινδικό γενόσημο πωλείται στα 220 ευρώ.
Η αμφισβήτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτελεί έναν από τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για την μείωση υπέρογκων τιμών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. «Η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου για την μερική ανάκληση της πατέντας του φαρμάκου κατά της ηπατίτιδας απέδειξε ότι ως πολίτες μπορούμε και πρέπει να παρέμβουμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να δράσουμε», δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
30 οργανώσεις από 17 ευρωπαϊκές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για φθηνότερα φάρμακα: 11 εθνικές αντιπροσωπείες των Γιατρών του Κόσμου και 13 τμήματα των Γιατρών χωρίς Σύνορα από όλη την Ευρώπη, μαζί με οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών προσέφυγαν κατά της πατέντας που καλύπτει τη βασική χημική ένωση για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C.
«Αναγνωρίζουμε τη σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό που ζητάμε είναι να τηρούνται οι κανόνες που ισχύουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις πατέντες και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός» δήλωσε ο Στάθης Πουλαράκης, Υπεύθυνος διεκδίκησης δικαιωμάτων του Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας.
Οι υψηλές τιμές φαρμάκων λόγω των πατεντών, έχουν δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία και θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου